News Opinions Sigmalive Περί αποκλεισμού Κυπρίων από τη θέση Πρύτανη στο ΑΠΚΥ

Περί αποκλεισμού Κυπρίων από τη θέση Πρύτανη στο ΑΠΚΥ

«Κατά παράβαση των κριτηρίων που αναγράφονται στην Προκήρυξη δεν κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη και αποκλείστηκαν από τη διαδικασία οι Κύπριοι υποψήφιοι, μερικοί από τους οποίους είναι καταξιωμένοι διεθνώς, αφού διετέλεσαν Πρόεδροι και Πρυτάνεις Πανεπιστημίων, Πρόεδροι Διεθνών Οργανισμών και φορέων της εκπαίδευσης της Κύπρου, Πρόεδροι διεθνών επιστημονικών επιτροπών, και οι οποίοι διαθέτουν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και διοικητικό έργο και μεγάλη εμπειρία στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 ο Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Ραζής, αναφερόμενος στη διαδικασία επιλογής του πρώτου Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ένα βήμα που οδηγεί προς την αυτονόμησή του.
 
Οι θέσεις του Κώστα Χρίστου, Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου την ίδια μέρα και μεσούσης της διαδικασίας επιλογής του πρώτου Πρύτανη ήταν α) ο Πάνος Ραζής ψεύδεται για το ότι δεν κλήθηκαν Κύπριοι ακαδημαϊκοί για τη θέση του Πρύτανη, β) τα μέλη της επιτροπής κρίσης είναι διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί εξ Ελλάδος, οι οποίοι, όμως, δεν εργάστηκαν ποτέ στον ελλαδικό χώρο και γ) για πρώτη φορά διαδικασία λειτουργεί τόσο αξιοκρατικά και η επιτροπή κρίσης δρα αυτόνομα και αμερόληπτα.
 
Ο κ. Χρίστου εν μέσω αντιφάσεών του α) αποφεύγει να επιβεβαιώσει την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πάνο Ραζή, στην οποία του δήλωσε αυθόρμητα ακόμη και τα ονόματα των υποψηφίων που αποκλείστηκαν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «δεν εκλήθη κανένας Κύπριος, είναι όλοι εξ Ελλάδος που κάλεσε η επιτροπή». (η σχετική επικοινωνία είναι στη διάθεση των αρχών σε πιθανή έρευνα) β) αρκεί να δημοσιοποιηθούν τα μέλη της Επιτροπής για να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους και να αποδειχθεί αν υπάρχει σχέση τους με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι λόγοι διαφάνειας, σε κάθε περίπτωση, επιβάλλουν, τα μέλη της Επιτροπής που επιλέγουν τον πρώτο Πρύτανη ενός δημόσιου πανεπιστημίου να είναι δημοσιοποιημένα εξ αρχής και όχι μυστικά έως το τέλος και γ) εφόσον δρα αυτόνομα η επιτροπή, πώς δικαιούται ο πρόεδρος της Διοικούσας να γνωρίζει και να αποκαλύπτει εκ των προτέρων τα ονόματα των υποψηφίων που δεν κλήθηκαν σε συνέντευξη, αλλά και λεπτομέρειες για την καταγωγή τους στα Μέσα Ενημέρωσης: «Υπέβαλαν περίπου 11 πανεπιστημιακοί, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον είτε για τη θέση Πρύτανη, είτε για τη θέση αντιπρύτανη, είτε και για τις δύο. Στις συνεντεύξεις 4 υποψήφιοι πρυτάνεις και 2 υποψήφιοι αντιπρυτάνεις, ανάμεσα στους οποίους υπάρχει τουλάχιστον ένας Κύπριος πανεπιστημιακός;» και αμέσως μετά, σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου να δηλώνει ότι «Η εν λόγω διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν θα ήταν ορθό να γίνει οποιαδήποτε δημοσιοποίηση δεδομένων τα οποία αφορούν τη διαδικασία, πράξη η οποία πιθανόν να καταστρατηγήσει τη νομοθεσία ή/και τα Ακαδημαϊκά θέσμια»; Ας διερευνηθεί!
 
Τώρα όμως που ολοκληρώθηκε η διαδικασία των συνεντεύξεων και πριν εγκρίνει την έκθεση της Επιτροπής αβίαστα η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου την ερχόμενη Παρασκευή, τώρα είναι η στιγμή να εμπλακεί η Επιτροπή Παιδείας και η Πολιτεία και να απαιτήσουν να ελεγχθούν οι φάκελοι των υποψηφίων για να διερευνηθεί το κατά πόσο Κύπριοι υποψήφιοι διεθνούς βεληνεκούς αποκλείστηκαν χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση.
 
Η Κυπριακή γνώμη αναμένει να δει αν και κατά πόσο τα μέλη της Διοικούσας την Παρασκευή 17 Νοέμβρη θα βρουν τη δύναμη να εγκρίνουν μία τόσο απαξιωτική απόφαση για την Κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα. (Το γεγονός δε ότι προγραμματίζεται ανακοίνωση για τον νέο Πρύτανη το ίδιο βράδυ της Παρασκευής, στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου, μόνο ερωτήματα μπορεί να εγείρει για τον τόσο βιαστικό χαρακτήρα της όλης διαδικασίας..) Αναρωτιέται ακόμη η Κυπριακή γνώμη πώς θα συνηγορήσουν στο ότι κανένας από τους διεθνούς κύρους Κύπριους δεν ήταν κατάλληλος ούτε καν να κληθεί σε συνέντευξη για να διεκδικήσει τη θέση του Πρύτανη σε δημόσιο Πανεπιστήμιο του τόπου τους. Αν μη τι άλλο, ανάλογες πράξεις αποτελούν καίριο πλήγμα στους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στον τόπο τους και που του χαρίζουν σημαντικές επιστημονικές επιτυχίες.
 
Αν τελικά επικυρωθεί η απόφαση της συγκεκριμένης επιτροπής, τότε θα στιγματίσει για πάντα τα Κυπριακά πανεπιστήμια και τους Κύπριους ακαδημαϊκούς ως μη ικανούς να διεκδικήσουν θέση πρύτανη στα ίδια τους τα πανεπιστήμια. Και αυτό αποτελεί επιπρόσθετα και βαθύτατη προσβολή.
 
 
*Καθηγητής Φυσικής-Πανεπιστήμιο Κύπρου
 
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του sigmalive.com. Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.
Top