News Opinions Sigmalive Κυπριακό: Να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα!

Κυπριακό: Να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα!

Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την κορύφωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τις εξελίξεις στο κυπριακό.  Η Διάσκεψη που καλέστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Γκουτέρες αποτέλεσε κορυφαία πολιτική πράξη και εκ των πραγμάτων γέννησε ελπίδες και προοπτικές.

Η διαπραγματευτική διαδικασία κράτησε περίπου τρία χρόνια.  Σ΄αυτό το διάστημα οι δύο πλευρές, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών κατέβαλαν προσπάθειες, έγινε κατορθωτό να σημειωθούν συγκλίσεις σε σοβαρά θέματα της εσωτερικής πτυχής, γνώριζαν οι πάντες πλέον τις διαφορές, τις αποκλίσεις που υπάρχουν ακόμα στα δύο μέρη.

Η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά μπορούσε να οδηγήσει σε θετική κατάληξη.  Μπορούσαν να αρθούν εμπόδια που ίσως θεωρούνταν ανυπέρβλητα, έχοντας και οι δύο πλευρές κοινό όραμα και στόχο να ενώσουν την πατρίδα μας κάτω από συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Δυστυχώς η Τουρκία κράτησε μια στάση άτεγκτη, σκληρή, αδιάλλακτη και μαξιμαλιστική.  Έδειξε περισσότερο φοβισμένη, άτολμη που δεν μπορούσε να λάβει αποφάσεις για το μέλλον!

Η Ιστορία και η διεθνής διπλωματία μας διδάσκουν ότι σε δύσκολα, σύνθετα προβλήματα όπως είναι και το κυπριακό απαιτείται πολλή υπομονή, ψυχραιμία, τόλμη και αποφασιστικότητα.  Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής καθενός ότι ουδέποτε είχαμε την πολιτική αφέλεια ή τις ψευδαισθήσεις ότι θα ξυπνούσαμε μια καλή πρωία και η Τουρκία θα μας σέρβιρε τη λύση στο πιάτο!
Κάθε άλλο! Η Κύπρος αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο αναφοράς στην Νοτιανατολική Μεσόγειο.  Έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. 

Διαθέτει ενεργειακό πλούτο!  Βλέπουν πολλοί, πάρα πολλοί την Κύπρο!

Τούτες τις κρίσιμες ώρες απαιτείται υψηλού βαθμού ενότητα!  Να αποδείξουμε για ακόμα μια φορά στην Ιστορία μας ότι μπορούμε σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές να διαχειριστούμε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το παρόν και το μέλλον της Κύπρου μας.

Το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του κυπριακού, οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, οι αρχές λύσης μπορούν να αποτελούν την πυξίδα όλων για την προοπτική λύσης. 

Σ΄αυτό το στάδιο είναι η ώρα που η δική μας πλευρά χωρίς να υποθηκεύει  το μέλλον των επόμενων γενιών, πρέπει με ευελιξία να αναλάβει πρωτοβουλίες, να καταθέσει ιδέες και προτάσεις ώστε να δοθεί νέα προοπτική λύσης!

Σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Κύπρο απαιτείται συλλογική ευθύνη.  Η πολιτική ηγεσία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Εθνικό Συμβούλιο να προβούν σε μια πλήρη και σε βάθος αξιολόγηση των εξελίξεων και συλλογικά να χαραχθούν τα επόμενα βήματα.  Χρειαζόμαστε διπλωματική δράση!  Τώρα είναι η ώρα της διεθνούς διπλωματίας.  Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξουν στην πράξη τον καταλυτικό τους ρόλο. 

Στο κυπριακό όπως και σε κάθε διεθνές πρόβλημα, δεν υπάρχουν ούτε ναυάγια, ούτε αδιέξοδα, ούτε τελευταίες ευκαιρίες. 

Να κρατήσουμε «ζεστό το σίδερο»!  Δεν έχουμε σχέδιο Β΄!  Ακριβώς γιατί το Σχέδιο Α΄ της δικής μας πλευράς είναι η λύση, επανένωση, απελευθέρωση της Κύπρου!

Σ΄αυτήν την κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε δεν δικαιούμαστε να διαψεύσουμε ούτε να διαψευστούμε!  Με κύριο γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου χρειάζεται να επιστρατεύσουμε «Θεούς και δαίμονες» ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη. 

Τονίσαμε πολλές φορές πως ο δρόμος προς τη λύση δεν θα είναι ευθεία γραμμή, λεωφόρος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά θάναι μακρύς και δύσκολος.
43 χρόνια μετά είναι πολλά για να είναι η Κύπρος ακόμα διαιρεμένη!

Το τείχος της ντροπής μπορούμε να το γκρεμίσουμε, εάν όλοι πιστέψουμε στις δυνατότητες μας, τις ευκαιρίες μας για το μέλλον! 

Εάν το όραμα για μια ομόσπονδη και ενωμένη Κύπρο χωρίς τουρκικά στρατεύματα, επεμβατικά δικαιώματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις, αγκαλιαστεί από όλους τους ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες, η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε ένα κράτος παράδεισος και ευλογίας με ελπιδοφόρο μέλλον. 

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού / Βουλευτής Λεμεσού

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Top