News Opinions Sigmalive Κύπρος και διασπορά

Κύπρος και διασπορά

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συμμετέχω με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Διεθνές Σεμινάριο για τη Διασπορά, που διοργάνωνε το κράτος του Ισραήλ. Ήταν μια κορυφαία συνάντηση με εκπροσώπους πολλών χωρών από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, αποστολές που περιλαμβάνουν υπουργούς, βουλευτές, επιστήμονες και άλλους παράγοντες που έχουν ως αντικείμενο την ενασχόληση τους με τα θέματα της Διασποράς.

Για μένα ήταν η πρώτη φορά που ελάμβανα μέρος σε μια τέτοια εξειδικευμένη συνάντηση και είχα την ευκαιρία να ζήσω και να βιώσω τη φιλοσοφία, την αντίληψη και το σχεδιασμό που προωθεί το κράτος του Ισραήλ για τα θέματα της Διασποράς. Πόσο εμβαθύνουν και σε ποιο βαθμό αποδίδουν οι πολιτικές τους, τα μέτρα και οι αποφάσεις τους για κόσμο της Διασποράς.

Κάθε χρόνο περίπου 500.000 εκ δολάρια επενδύονται για τον κόσμο της Διασποράς, έχοντας δομημένη επικοινωνία με όλες τις χώρες και κράτη του κόσμου. Δεν αφήνεται, ούτε επιτρέπεται τίποτα στη τύχη. Πολύ περισσότερο χωρίς μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση. Κύριος στόχος και επιδίωξη του κράτους του Ισραήλ είναι η επιστροφή των μεταναστών στο τόπο τους, στη χώρα τους. Ιδιαίτερα τα λαμπρά μυαλά, οι επιστήμονες, οι άνθρωποι που καταξιώνονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Για το σκοπό αυτό, έχουν εγκριθεί και διαμορφωθεί σειρά κινήτρων που ξεκινούν από τη στέγη μέχρι και την απασχόληση για την επιστροφή στην πατρίδα τους και την επένδυση τους.

Μπορεί ο καθένας μας να αναλογιστεί τι συνεπάγεται για μια χώρα να αξιοποιεί και να επενδύει στα φωτεινά μυαλά της, στο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό της, στη νέα γενιά. Εκ των πραγμάτων, οικοδομούν μέλλον και πρόοδο. Γιατί η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν επίσημες πολιτικές του κράτους. Δεν είναι πάρεργο, ούτε αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές.

Παρομοίως, αν γίνει ένας βαθύτερος προβληματισμός για τη δική μας πατρίδα, την Κύπρο μας που δυστυχώς βολοδέρνει δεκαετίες τώρα, χωρίς να έχει διαμορφώσει κυρίαρχες, επίσημες πολιτικές για τα θέματα Διασποράς.

Σήμερα, μπορείς να βρεις Κύπριους και στην τελευταία άκρη του πλανήτη μας. Πληθυσμιακά μια άλλη Κύπρος μεγαλύτερη και περισσότερη ζει σε όλες τις ηπείρους του κόσμου. Δεν θα υπερβάλλω αν τονίσω ότι εκατομμύρια ξοδεύτηκαν και δαπανήθηκαν σε γιορτές και πανηγύρια χωρίς επένδυση, στόχευση και σχεδιασμό. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλές από τις αποφάσεις και δράσεις μας ήταν κονδύλια  στο γάμο του Καραγκιόζη.

Έρχονται στο μυαλό μου τα διάφορα συνέδρια των Αποδήμων που ελάμβαναν και λαμβάνουν χώρα κάθε Αύγουστο, που στην ουσία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια σύναξη δημόσιων σχέσεων και γνωριμιών.

Δεν είμαι πραγματικά σε θέση να αποτιμήσω τις πολιτικές που εφαρμόσαμε αυτά τα χρόνια για τους Αποδήμους. Ούτε και είμαι σε θέση να πω αν χάθηκαν χρήματα ή έγιναν επενδύσεις χωρίς ποιότητα και περιεχόμενο. Τι πετύχαμε ή δεν πετύχαμε, φαίνεται εκ των αποτελέσματος. Χρειαζόμαστε πολιτικές βάθους, σχεδιασμού, προγράμματα και δράσεις που θα δημιουργούν μέλλον και προοπτική. Ιδιαίτερα για μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή, που εδώ και 43 χρόνια ζει και βιώνει τα αρνητικά αποτελέσματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, που βίαια διαίρεσε τη χώρα μας και διαχώρισε το λαό μας.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε μπορούμε να λάβουμε υπόψη τις εμπειρίες άλλων χωρών, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας, να επενδύσουμε στους αποδήμους μας σε μια πιο λαική προσέγγιση, και όχι με ελιτίστικές πολιτικές, που απομακρύνει τους απλούς ανθρώπους από το τοπικό μας γίγνεσθαι. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην διαθέτουμε τα μεγάλα οικονομικά κονδύλια, τουλάχιστον αυτά που προβλέπονται να επενδυθούν, να γίνεται μ΄ ένα ισορροπημένο, ορθολογιστικό τρόπο, πάντα στη βάση της επιστημονικής μελέτης.

Πολλές γενιές ανθρώπων μας χάνονται στον αγώνα τους για τη καθημερινή βιοπάλη. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια επενδύοντας και αξιοποιώντας όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας της Διασποράς. Τους νέους, τους επιστήμονες, τους επιχειρηματίες, τα σωματεία και τις οργανώσεις τους, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Αξίζει, ένας νέος δημιουργικός διάλογος με τους αποδήμους στη βάση των κινήτρων, εμπειριών και αποφάσεων, που θα τους φέρνει πιο κοντά στη πατρίδα τους. Τα οφέλη θα είναι τεράστια!

Απλά ας φανταστούμε τι σημαίνει στη πράξη να αξιοποιηθούν όλοι οι Κύπριοι σε όλα τα σημεία του κόσμου. Θα αποτελεί εκ των πραγμάτων επένδυση ζωής για την πατρίδα μας!

*O Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ-Λεμεσού και Βουλευτής ΑΚΕλ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
 
Top