News Opinions Sigmalive Tο καλύτερο αντίδοτο στην Οικονομική Κρίση

Tο καλύτερο αντίδοτο στην Οικονομική Κρίση

Όλος ο κόσμος ταλανίζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και το κάθε κράτος και η κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξομαλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της.
 
Η αλήθεια είναι, ότι κανείς δεν πρόβλεψε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και κανένα οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να προβλέψει το πότε η παγκόσμια οικονομία θα βρει τους παλιούς ρυθμούς της (αν τους βρει ποτέ). Εκείνο το οποίο παρατηρείται σε πολλές χώρες και δη στην Ευρώπη, είναι ότι οι κυβερνήσεις τους επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα στην εκπαίδευση γιατί θεωρούν ότι μόνο με την στροφή στην γνώση θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον μπαμπούλα της οικονομικής κρίσης .
 
Στο παρελθόν όταν κάποιος αποφοιτούσε από το λύκειο θεωρείτο ότι ήταν μορφωμένος και όλες οι πόρτες επαγγελματικής αποκατάστασης ήταν ορθάνοικτες.
 
Δυστυχώς, τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει ριζικά και ο κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου είναι σαν να είναι κάτοχος απολυτηρίου και αυτός που έχει μεταπτυχιακό είναι κάτοχος ενός κοινότυπου τίτλου.Δεν είμαι υπερβολικός και ούτε καταθέτω κάτι που δεν είναι γνωστό στον πλείστο κόσμο.
 
Οι ανάγκες της εποχής επιβάλλουν στους νέους να επενδύουν στην γνώση και στην  μόρφωση διαφορετικά οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης είναι δυσοίωνες. Για δε, αυτούς που εργάζονται σε μια δουλειά θα πρέπει να εξασφαλίσουν κι άλλα ακαδημαικά προσόντα διαφορετικά θα παραμείνουν καθηλωμένοι και κάποιος άλλος θα τους προσπεράσει.
 
Σίγουρα οι τίτλοι σπουδών δεν είναι και η εγγύηση για επαγγελματική αποκατάσταση χρειάζονται κι άλλα πράγματα όπως επαγγελματισμός, όρεξη, κοινωνικότητα, θετική διάθεση, σκληρή δουλειά αλλά αποτελεί την  βασική παράμετρο επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
 
 Το ευχάριστο είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι νέοι έχουν ευκαιρίες για σπουδές αλλά και από την άλλη και οι παλαιότεροι αν θέλουν ακόμη και τώρα να σπουδάσουν μπορούν μέσα από προγράμματα εξ αποστάσεων σπουδών να το πετύχουν.
 
Η τεχνολογία μαζί με το συνεχές αναβαθμιζόμενο περιβάλλον που προσφέρουν πολλά πανεπιστήμια (βλέπε University of London, University of Leicester) δίνουν την δυνατότητα στον καθένα από εμάς να έχει το πανεπιστήμιο στο σπίτι μας. Οι σπουδές εξ αποστάσεως αριθμούν πλεονεκτήματα και οι φοιτητές δεν μειονεκτούν σε τίποτα σε σχέση με αυτούς που φοιτούν σε συνεχή βάση στα πανεπιστήμια (full time student).
 
Πρώτον, κάποιος που ήδη εργάζεται με τις εξ αποστάσεως σπουδές όπως είναι διαμορφωμένες δεν είναι αναγκασμένος  να σταματήσει την δουλειά του  αλλά μπορεί να συνδυάσει και τα δυο. 
 
Δεύτερον, όσον αφορά το κόστος σπουδών είναι αισθητά φθηνότερες, από την στιγμή που το μόνο που πληρώνει ο φοιτητής είναι τα δίδακτρα του.
 
Τρίτον, οι εξ αποστάσεως σπουδές  δίνουν στον φοιτητή την δυνατότητα να συνδυάσει την γνώση με την πρακτική εφαρμογή γιατί ήδη ο φοιτητής βρίσκεται στην αγορά εργασίας. 
 
Τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά και δεν είναι επί του παρόντος άρθρου για να επεκταθώ περισσότερο. Εκείνο που πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς αλλά και σαν μελλοντικοί σπουδαστές είναι η γνώση.
 
Γνώση η οποία κάνει τον άνθρωπο πιο  ανοικτόμυαλο, του ανοίγει ορίζοντες για καλύτερο επαγγελματικό, οικογενειακό, κοινωνικό μέλλον αλλά, και από την αλλη μας κάνει  καλύτερους ανθρώπους. Στις μέρες μας που η οικονομική κρίση υποβόσκει παντού το καλύτερο αντίδοτο ειναι η μόρφωση γι' αυτό ας εκμεταλευτούμε την περίοδο αυτή στο να εξασφαλίζουμε όσο το δυνατό περισσότερα προσόντα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο νέο περιβάλλον που θα προκύψει μετά την οικονομική κρίση.
 
αποστάσεως σπουδές όπως είναι διαμορφωμένες δεν είναι αναγκασμένος  να σταματήσει την δουλειά του  αλλά μπορεί να συνδυάσει και τα δυο. 
 
Το κόστος των σπουδών
 
Δεύτερον, όσον αφορά το κόστος σπουδών είναι αισθητά φθηνότερες, από την στιγμή που το μόνο που πληρώνει ο φοιτητής είναι τα δίδακτρα του.
 
Οι εξ' αποστάσεως φοιτητές
 
Τρίτον, οι εξ αποστάσεως σπουδές δίνουν στον φοιτητή την δυνατότητα να συνδυάσει την γνώση με την πρακτική εφαρμογή γιατί ήδη ο φοιτητής βρίσκεται στην αγορά εργασίας. 
 
Τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά και δεν είναι επί του παρόντος άρθρου για να επεκταθώ περισσότερο. Εκείνο που πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς αλλά και σαν μελλοντικοί σπουδαστές είναι η γνώση.
 
Γνώση η οποία κάνει τον άνθρωπο πιο  ανοικτόμυαλο, του ανοίγει ορίζοντες για καλύτερο επαγγελματικό, οικογενειακό, κοινωνικό μέλλον αλλά, και από την άλλη μας κάνει  καλύτερους ανθρώπους. Στις μέρες μας που η οικονομική κρίση υποβόσκει παντού το καλύτερο αντίδοτο είναι η μόρφωση γι' αυτό ας εκμεταλλευτούμε την περίοδο αυτή στο να εξασφαλίζουμε όσο το δυνατό περισσότερα προσόντα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο νέο περιβάλλον που θα προκύψει μετά την οικονομική κρίση.
 
O Xρύσανθος Σαββίδης είναι Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας ΔΗΚΟ
 
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com 
 
Top