News Opinions Sigmalive Ο ΠτΔ, ο ΔΗ.ΣΥ. & το ΑΚΕΛ έχουν θέσει την Κ.Δ. σε καταστολή

Ο ΠτΔ, ο ΔΗ.ΣΥ. & το ΑΚΕΛ έχουν θέσει την Κ.Δ. σε καταστολή

Το κοινό μήνυμα που εκπέμπουν οι «δύο ηγέτες», δηλαδή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι μια ψεύτικη προβολή του ανύπαρκτου καλού κλίματος των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
 
Τα χαμόγελα και οι χαριεντισμοί των «δυο ηγετών» έκρυψαν επιμελώς τα αδιέξοδα και τη στασιμότητα της πορείας προς τη λύση. Συντήρησαν τη διαπίστωση που έκαμναν ανίδεοι ευρωπαίοι και άλλοι ηγέτες, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση. Η παράσταση ήταν πετυχεμένη. Και πρέπει να είναι περήφανος ο κ. ‘Εϊντα. Βήμα προς βήμα επιτυγχάνει τους στόχους του, που είναι αντίθετοι με την εντολή του και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Και οι θέσεις που εκφράζει, οι παραστάσεις που οργανώνει για να τις προωθήσει αποτελούν μια καλά σκηνοθετημένη συνομωσία.
 
Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για την κατοχύρωση των τουρκικών επιδιώξεων. Καλά μας κάνει, επειδή τον ανεχόμαστε. ‘Εχει πετύχει να υποβιβάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και να αναβαθμίσει τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε πρόεδρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των εποίκων, του μελλοντικού συνιστώντος κρατιδίου. Ο ΠτΔ ακολουθεί και χαριεντίζεται. Η Κ.Δ. είναι αθέατη και αόρατη. Σαν να μην υπάρχει.
 
Αυτοί οι στόχοι του κ. ‘Εϊντα πιθανόν να αποτελούν και το κοινό όραμα των «δύο ηγετών». Είναι πολύ φυσικό ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αποδέχεται και να επιδιώκει αυτές τις εξελίξεις, που θα τον φέρουν πιο κοντά στην τελική παρουσίαση της λύσης τύπου Ανάν. Λέω είναι πολύ φυσικό, επειδή το 2004 εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις, ακόμα και με καταγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να πείσει τον κυπριακό λαό να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν. Τώρα έχει την καλύτερη ευκαιρία να επιτύχει τον στόχο του μαζί με τους συνεργάτες που επέλεξε. ΔΗ.ΣΥ και ΑΚΕΛ τον στηρίζουν, αλληλοστηρίζονται και αλληλοϋποστηρίζονται. 
 
Η δική μου διαπίστωση είναι ότι ο πρόεδρος ακολουθεί ή συμφωνεί με μια διαδικασία, όπου με την υποβάθμιση του θεσμού που αντιπροσωπεύει και με αναβάθμιση του κ. Ακκιντζί θα προετοιμάσει τέτοιες συνθήκες για την αναγνώριση δύο ισοτίμων κρατών, που θα «επανενωθούν» σε μια νέα διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως αυτή που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. Η πενταμερής που έχει αποδεχθεί αποτελεί το πρώτο βήμα της παρθενογένεσης. Ο ΔΗ.ΣΥ. πανηγυρίζει και το ΑΚΕΛ συναινεί και ζητά από όλους να στηρίξουν το πρόεδρο. 
 
Ο ΠτΔ με τις ενέργειές του οδηγεί το κράτος σε αδιέξοδα. Υποκύπτει στις απαιτήσεις του Ακκιντζί και συνεργάζεται  με τρόπο που προωθούνται οι τουρκικές θέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος εργάζεται είτε μεθοδικά, είτε από ανεπάρκεια, για να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες, ώστε τα αποτελέσματα της απόρριψης θα είναι τόσο άσχημα, ώστε η έγκριση της συμφωνίας να φαίνεται ως η καλύτερη κατάληξη.
 
Οι συνθήκες στη διάσκεψη της Γενεύης είναι παρόμοιες με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο Γιουρογκρούπ τον Μάρτιο του 2013 και που ο ΠτΔ τις περιέγραψε ως «πιστόλι στον κρόταφο» και «μαχαίρι στο λαιμό». Μήπως επιδιώκει να μας φέρει στην ίδια κατάσταση για να δικαιώσει τη στάση του το 2004; Τότε καταστράφηκε η οικονομία μας, αλλά έμεινε αλώβητη η Κ.Δ.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η τελευταία μας έπαλξη. Και δυστυχώς η έπαλξη αυτή βρίσκεται σε ακατάλληλα χέρια και σε ανεπαρκείς ηγέτες και κόμματα. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για την ύπαρξη της Κ.Δ. και την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο.
 
Η τελευταία συμφωνία αποτελεί άτακτη υποχώρηση του ΠτΔ. Με την αποδοχή της πενταμερούς διάσκεψης έβαλε τη Κ.Δ. στην εντατική. Η Κ.Δ. βρίσκεται σε καταστολή, αφού δεν θα είναι μέλος της πενταμερούς διάσκεψης. 
 
Τι θα γίνει άραγε στη Γενεύη; Θα της αφαιρέσουν το οξυγόνο και θα την βαλσαμώσουν, πιστεύοντας ότι θα την μετεξελίξουν σε ομοσπονδία; Οι Εγγλέζοι ετοιμάζουν τις δολοπλοκίες τους και οι Τούρκοι τις ππάλες τους. Ο ΠτΔ προχωρά ξυπόλυτος στα αγκάθια. Κι εμείς καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα. Θα πάρει άραγε στα χέρια του ο ΠτΔ την πέννα που του ετοιμάζει ο κ. ‘Εϊντε;
 
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com 
Top