News Oikonomia Market News Πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας για νέους

Πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας για νέους

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο #PlayEurope - EduGames for Active Citizenship, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ (Δράση KA2) και έχει ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2017. Το #PlayEurope έχει απώτερο στόχο να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας νέας γενιάς ενεργών πολιτών.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρώπη έχει να αναμετρηθεί με τη μείωση της συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, κυρίως μεταξύ των νέων. Η χαμηλή αυτή συμμετοχή στα κοινά και η μη ενασχόληση με τον ακτιβισμό θα μετατρέψει τους νέους σε μια ολόκληρη γενιά που δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα δικαιώματά της και να απαιτήσει το σεβασμό που αξίζει.

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας, ένα σημαντικό μέτρο της οικονομικής υγείας μιας χώρας ή περιοχής, εξακολουθεί να είναι υψηλό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που έχει μειωθεί από τα ιστορικά υψηλά του 2013. Προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η τάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο και αποφέρουν κέρδη είτε για τους επιχειρηματίες, είτε για ολόκληρη την κοινότητα.

Τι είναι το έργο #PlayEurope;

Το έργο #PlayEurope - EduGames για ενεργή συμμετοχή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και έχει στόχο την υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στα κοινά. Το #PlayEurope χρησιμοποιεί το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και το συνεργατικό μοντέλο για να προσφέρει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος της νεολαίας για κοινωνικά θέματα και για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για την ακρίβεια, το πρόγραμμα προσφέρει ένα σύνολο εργαλείων για να υποστηρίξει τους νέους στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στην οργάνωση μιας κοινωνικής επιχείρησης και να γίνουν καλύτεροι πολίτες.

Η κοινοπραξία του έργου

Οι εταίροι του #PlayEurope έχουν διαφορετικό υπόβαθρο και προέρχονται από όλη την Ευρώπη: VITECO (Ιταλία), Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο Διοίκησης (Βουλγαρία), Marketing Gate (ΠΓΔΜ), Eurosuccess Consulting (Κύπρος), Πανεπιστήμιο της Murcia (Ισπανία), Ομάδα της Ευρωπαϊκής Νεολαίας για την Αλλαγή (Ρουμανία), PEIPSI (Εσθονία), K-Veloce (Ισπανία). Παρά τη διαφορετική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα κάθε εταίρου, ο στόχος της κοινής τους προσπάθειας είναι να βρεθεί μια λύση από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν νέοι από όλη την Ευρώπη.

Αποτελέσματα του έργου

Προκειμένου να ενθαρρυνθούν νέοι επαγγελματίες να ξεκινήσουν το ταξίδι της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, το πρώτο βήμα ήταν να ενισχυθούν τα κίνητρά τους. Για το λόγο αυτό, το πρώτο παράγωγο του έργου είναι το Εγχειρίδιο επιτυχημένων ιστοριών κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπου παρουσιάζονται δέκα επιχειρηματικές περιπέτειες από όλη την Ευρώπη, με πρωταγωνιστές νέους επιχειρηματίες, που παραθέτουν τα ισχυρά και αδύναμα σημεία τους, τους φόβους και τις εμπειρίες τους.

Η δημοσίευση του Εγχειριδίου Επιτυχημένων Ιστοριών έγινε τον Ιούνιο του 2018 και είχε μεγάλη επιτυχία προσεγγίζοντας ευρύ κοινό σε όλη την Ευρώπη. Το εγχειρίδιο έγινε αποδεκτό από εκατοντάδες οργανισμούς κοινωνικής επιχειρηματικότητας οι οποίοι ενσωματώνουν  τις ιστορίες στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ώστε να προσφέρουν κίνητρα στους χρήστες τους.

Ο μοντέρνος σχεδιασμός, η εύκολη γλώσσα, η δυνατότητα ανάγνωσης των ιστοριών διαδικτυακά και η δυνατότητα δωρεάν λήψης σε μορφή PDF διευκολύνουν τη διάδοση των ιστοριών των κοινωνικών επιχειρηματιών που πέρασαν από δυσκολίες και τα εμπόδια, βρίσκοντας τον δικό τους τρόπο να πετύχουν. Σημαντικά μαθήματα από ανθρώπους που βρήκαν το θάρρος να στοιχηματίσουν στον εαυτό τους.

Επικείμενες δράσεις

Το δεύτερο παραδοτέο του έργου #PlayEurope βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Οδηγός «Βήμα προς βήμα – Πως να γίνετε Κοινωνικός Επιχειρηματίας μέσα σε 7 ημέρες» θα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του έργου και θα περιέχει τόσο τη θεωρία όσο και εκπαιδευτικά παιχνίδια για την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων, σημαντικών για τη δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης. Η προσέγγιση της «ψυχαγωγικής εκπαίδευσης» θα αποτελέσει την αφετηρία για την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά, δημιουργώντας μια επιχείρηση που θα διέπεται από ηθικές αξίες.

Η κοινοπραξία θα συναντηθεί τον Οκτώβριο του 2018 στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας, για να συζητήσει την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του Οδηγού και τους τρόπους διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο #PlayEurope, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου www.playeurope-project.eu

 

Top