News Oikonomia Wargaming.net και Δήμητρα-Επενδυτική για Ελληνική Τράπεζα

Wargaming.net και Δήμητρα-Επενδυτική για Ελληνική Τράπεζα

Δύο προτάσεις για εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Sigma αυτή την ώρα στο τραπέζι.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες, για δύο κυπριακές εταιρείες, εκ των οποίων η μία χρησιμοποιεί την Κύπρο για βάση της και δραστηριοποιείται στο παγκόσμιο.

Η μία πρόταση ανέρχεται κοντά στα 50 εκ. ευρώ ενώ η άλλη στα 40 εκ. ευρώ.

Η προσπάθεια που γίνεται από τους δύο αυτούς επενδυτές είναι για να αναχαιτίσουν την προσπάθεια των Αμερικανικών hedge funds τα οποία θα έπαιρναν ουσιαστικά τον έλεγχο της τράπεζας με ένα ποσοστό πάνω από 50% με μερικές δεκάδες εκ.

Πέραν των επενδυτικών ταμείων του εξωτερικού και δη του έντονου ενδιαφέροντος της αμερικανικής Third Point, ενδιαφέρον επέδειξαν και δύο κυπριακές εταιρείες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα πρόκειται για τις

  • Wargaming και τη
  • Δήμητρα Επενδυτική.

Με επιστολές τους προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, τις οποίες κατέχει και αποκάλυψαν οι Τομές στα Γεγονότα, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για εξαγορά μετοχών ή μετατρέψιμων αξιογράφων MAK 1 και ΜΑΚ 2.

Τι αναφέρει η επιστολή της WARGAMING PUBLIC COMPANY LIMITED

- H εταιρεία προτίθεται να επενδύσει στην Ελληνική Τράπεζα ποσό μέχρι και 50 εκ. ευρώ για αγορά μετοχών.

- Θα εξετάσει επίσης και την πιθανότητα αγοράς μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου κατηγορίας 2 (ΜΑΚ 2).

Η επιστολή της ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

- Η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει στην Ελληνική Τράπεζα με ποσό μέχρι 40 εκ. ευρώ.

Οι προτάσεις καλύπτουν το κενό για την ανακεφαλαιοποίησή της Τράπεζας

Με το κυπριακό αυτό ενδιαφέρον φαίνεται ότι η τράπεζα μένει τελικά σε κυπριακά χέρια. Συνεπώς εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής αποδεχθεί τις προτάσεις αυτές τότε παίρνει σάρκα και οστά η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου η Τράπεζα να διατηρήσει την κυπριακή της ταυτότητα.

Με τις προτάσεις αυτές καλύπτεται το κενό των 35 εκατομμυρίων ευρώ που υπολειπόταν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Υπάρχει και το ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Third Point το οποίο έχει υποβάλει πρόταση απόκτησης μετοχών 50 εκατομμυρίων ευρώ της Ελληνικής Τράπεζας.

Ενδιαφέρον και απο το Abu Dabi Fund

Ενδιαφέρον επέδειξε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα και ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία το Abu Dabi Fund. Γίνεται αντιληπτό ότι το κυπριακό ενδιαφέρον λειτούργησε στην προκειμένη περίπτωση ως από μηχανής Θεός για την Ελληνική Τράπεζα. 

Πάντως η Ελληνική Τράπεζα δεν αποκλείεται να παραχωρήσει και στα ενδιαφερόμενα μεγάλα ξένα επενδυτικά ταμεία μετοχές που δεν θα ξεπερνούν ωστόσο το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Σημειώνεται ότι τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία θέτουν μίνιμουμ ποσοστό στις επενδύσεις τους, που αν δεν ικανοποιηθεί αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. 

Υπό διαπραγμάτευση το αίτημα της Ελληνικής…

Σε σχέση με το αίτημα της Ελληνικής Τράπεζας προς την Τρόικα για να της δοθεί περαιτέρω χρόνος για να εξεύρει αυτά τα 35 εκατομμύρια που υπολείπονταν για την ανακεφαλαιοποίησή της, όπως πληροφορείται το Σίγμα, είναι δύσκολο η Τρόικα να δώσει την έγκρισή της ωστόσο το θέμα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Η Ελληνική Τράπεζα φέρεται ωστόσο να προσανατολίζεται στη μετατροπή σε μετοχές των αξιογράφων ΜΑΚ 1. Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Ελληνικής προνοούσε έκδοση 126 εκ. ευρώ ΜΑΚ 1.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επενδυτής ο οποίος θα αγοράσει αξιόγραφα αξίας 45 εκατομμυρίων ευρώ θα κατέχει περίπου το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Άλλωστε υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Τράπεζας πέρασαν και σήμερα το κατώφλι της Κεντρικής Τράπεζας όπου συζήτησαν με την Τρόικα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της

Το προφίλ των δύο εταιρειών

Η WARGAMING NET ασχολείται με τη δημιουργία διαδικτυακών παιχνιδιών μάχης. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην Κύπρο. Δραστηριοποιείται διεθνώς, σε χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία η Γερμανία και η Ιαπωνία  και εργοδοτεί περισσότερους από 2000 υπαλλήλους.

Ο κύκλος εργασιών της WARGAMING NET για το 2012 ανήλθε στα 217 εκατομμύρια, ενώ για τους πρώτους 6 μήνες του 2013 στα 234 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε φόρους, καταλήγουν  στα κυπριακά ταμεία.

Μάλιστα η εν λόγω εταιρεία διαπρέπει στο χώρο της και αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού στο Διεθνή Τύπο. Στις 23 Ιανουαρίου το 2011, ένα από τα παιχνίδια της εταιρείας , " Ο κόσμος των Τανκς" κατέκτησε μια θέση στο βιβλίο των παγκοσμίων ρεκόρ Γκινες για το μεγαλύτερο online αριθμό παικτών, ταυτόχρονα, με τους παίχτες στο ρωσικό σερβερ να φθάνουν τις 91,311.

Με την εν λόγω εταιρεία και συγκεκριμένα το παιγνίδι World of Tanks, έχει ασχοληθεί ο διεθνής τύπος με  εγκωμιαστικά σχόλια. Καθόλου αίμα, καθόλου σφαγή αλλά μόνο τόνοι από ατσάλι είναι το σχόλιο των New York Times. Ο Κόσμος των τανκς: απλό , καταστροφικό και διασκεδαστικό, αναφέρει η Guardian, ενώ το Bloomberg κάνει λόγο για το παιχνίδι που έφερε τα πάνω κάτω στη βιομηχανία.

Μάλιστα η WARGAMING NET τιμήθηκε πρόσφατα με το χρυσό Joystick, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση στο χώρο των παιχνιδιών.

Γνωστή στο κυπριακό κοινό είναι η άλλη εταιρεία, η Δήμητρα-Επενδυτική η οποία συστάθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1999 και ασχολείται μεταξύ άλλων  με επενδύσεις σε μετοχές, Κυβερνητικά Χρεόγραφα, σε νεοεκδιδόμενες μετοχές, και μη εισηγμένες κινητές αξίες.

Top