News Oikonomia Ζητούν παρέμβαση ΓΕ για την εμπορικοποίηση λιμανιού Λεμεσού

Ζητούν παρέμβαση ΓΕ για την εμπορικοποίηση λιμανιού Λεμεσού

Θα έπρεπε να ζητηθεί η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και να γίνει έλεγχος για ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες όλων εκείνων που συμμετείχαν από το Υπουργείο Μεταφορών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εμπορικοποίησης των υπηρεσιών του λιμανιού Λεμεσού, λένε οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΣΥΑΛΚ-ΠΟΑΣ.
 

Κάνουν επίσης παράλληλα λόγο για «όψιμο ενδιαφέρον» από πλευράς ΜΜΕ για τα τεκταινόμενα στην Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) ενώ προσθέτουν ότι «οι κατά καιρούς προσπάθειες που γίνονται από τρίτους με σκοπό την εξάλειψη των οικονομικών πόρων της Αρχής, με απώτερο σκοπό τη διάλυση του επιχειρησιακού τμήματος της Αρχής» δεν τους βρίσκουν σύμφωνους.

Σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα. «Οι ευαισθησίες/απειλές που ξαφνικά εκτοξεύουν κρατικοί αξιωματούχοι όσον αφορά πιθανές αγωγές εναντίον του κράτους και καταβολή αποζημιώσεων σε τρίτους μέσω της επίμαχης ή άλλων συμφωνιών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, αφενός προκαλούν εντύπωση και συνάμα έκπληξη και αφετέρου δεν ευσταθούν, δημιουργώντας ουσιαστικά και πιθανόν σκόπιμα λανθασμένες εντυπώσεις για τον Οργανισμό» προστίθεται.

Οι συντεχνίες διερωτώνται «γιατί τις ίδιες ευαισθησίες δεν επέδειξαν και κατά την εμπορικοποίηση των υπηρεσιών του Λιμανιού Λεμεσού», όπου «ο λανθασμένος και σκανδαλώδης χειρισμός από τους ίδιους αξιωματούχους, καθώς και οι πρόνοιες και οι ρήτρες που παρεισφρήσανε στις Συμφωνίες παραχώρησης, προκάλεσαν στο κράτος τεράστιες και ζημιογόνες απώλειες».

Συμπληρώνεται ότι τα ίδια ‘λάθη’ έπραξαν οι ίδιοι αξιωματούχοι και κατά τον σχεδιασμό της εμπορικοποίησης, υποχρεώνοντας το κράτος στην καταβολή υπέρογκων ποσών σε αποζημιώσεις στον ένα εκ των τριών ιδιωτών διαχειριστών. «Συνεπώς εύλογα διερωτόμαστε γιατί επέλεξαν να επιδείξουν τέτοιες ευαισθησίες τώρα, αντί να επικροτούν και να στηρίζουν αυτούς που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους χώρους που παρέμειναν υπό τη διαχείριση της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Αρχής και κατ’ επέκταση του ίδιου του κράτους» αναφέρεται.

Οι συντεχνίες κάνουν παράλληλα λόγο για «τραγελαφικό ‘λάθος’» με την παραχώρηση κρηπιδώματος στο οποίο βρίσκονται δύο γερανογέφυρες φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, στην εταιρεία που διαχειρίζεται γενικό φορτίο αντί στην εταιρεία που διαχειρίζεται εμπορευματοκιβώτια. Αυτό, συμπληρώνουν «έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να αποζημιώνει με το υπέρογκο ποσό του €1,75 εκ. την εταιρεία διαχείρισης γενικού φορτίου, ώστε να μπορεί η εταιρεία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων να το χρησιμοποιεί».

Αναφορικά με τον διαχωρισμό των χώρων του  λιμανιού Λεμεσού, προσθέτουν ότι ενόψει ιδιωτικοποίησης παραχωρήθηκαν καθαρά έσοδα της ΑΛΚ της τάξης των 3 εκ. ετησίως από τη ναυτική βάση του ΟΗΕ που βρίσκεται στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ προσθέτουν ότι ανάλογη ευαισθησία θα έπρεπε να υπάρχει και στον όρο για το πλαφόν που υπάρχει στις Συμφωνίες παραχώρησης.

Ακόμη γίνεται λόγος για «προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης», όταν σε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2017 αναφέρθηκε ενώπιον της Βουλής ότι το κράτος είσπραξε €67 εκ. από την εμπορικοποίηση των υπηρεσιών του Λιμανιού Λεμεσού. «Στην έκθεση της Γενικής Λογίστριας το ποσό που αναφέρεται, περιορίζεται σε μόνο €27,5 εκ. ενώ αρχικά είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθεί από το κράτος το ποσό των €38 εκ.» συμπληρώνεται.

Όσον αφορά τον διορισμό ερευνητικής επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι συντεχνίες λένε ότι η σπουδή της Κυβέρνησης να διερευνήσει το «σκάνδαλο» δημιούργησε αλγεινή εντύπωση. «Αλήθεια, που ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο όταν ο Γενικός Ελεγκτής έκανε την έκθεση του για την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού» διερωτώνται.

Οι συντεχνίες χαιρετίζουν οποιεσδήποτε νόμιμες προσπάθειες καταβάλλονται από τη Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, οι οποίες αποσκοπούν στη βιωσιμότητα της, έτσι ώστε «να μην εξαρτάται από  δεκανίκια για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top