News Oikonomia Ελληνική: Αισιοδοξία για αυξημένη κερδοφορία μετά την ενσωμάτωση

Ελληνική: Αισιοδοξία για αυξημένη κερδοφορία μετά την ενσωμάτωση

Αισιοδοξία για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη κερδοφορία της Ελληνικής Τράπεζας μετά την απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) εξέφρασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2018. 

 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι προετοιμάζεται νέα κίνηση για πώληση μέρους των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων σε επενδυτικά ταμεία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μετά και την επιτυχή πώληση χαρτοφυλακίου από την Τράπεζα Κύπρου.

Στην ενημέρωση επεξηγήθηκαν, επίσης, τα επόμενα βήματα όσον αφορά την ενσωμάτωση των στοιχείων της ΣΚΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάτσης, η συναλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία και απόδοση ανά μετοχή ακόμα και για μετόχους που δεν θα εξασκήσουν τα δικαιώματά τους. Οδηγεί, επίσης, σε υγιέστερο ισολογισμό λόγω μεγέθους της Τράπεζας και αναλογικής μείωσης των υφιστάμενων κινδύνων για υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων όπως η μείωση αυξομειώσεων προβλέψεων για τα ΜΕΧ και η μείωση στην εξάρτηση από εισοδήματα διεθνούς τραπεζικής.

Δημιουργείται, επίσης, όπως ανέφερε, σημαντική προοπτική δημιουργίας συνεργειών εσόδων με χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης, λόγω μείωσης προσωπικού και δημιουργίας οικονομιών κλίμακας.

Δημιουργείται μια τράπεζα με 556,000 πελάτες, μια τράπεζα για όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου, όπως χαρακτηρίστηκε, με 124 καταστήματα και 2,503 εργαζόμενους και γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο.

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ελληνική Τράπεζα (σε περίοδο 3-5 ετών) είναι η μείωση του δείκτη ΜΕΧ από 52% το α’ τρίμηνο του 2018 σε κάτω από 20%, η μείωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα από 84% σε κάτω από 55% και των στοιχείων ενεργητικού προς προσωπικό από €4,8 εκ/υπαλ. σε €6,7 εκ/υπαλ. Σχεδιάζονται, επίσης, νέα προϊόντα με ανταγωνιστικούς όρους.

Το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για αύξηση κεφαλαίου περιλαμβάνει την έκδοση ενημερωτικού δελτίου περί τα τέλη Οκτωβρίου, διαπραγμάτευση δικαιωμάτων το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, εξάσκηση δικαιωμάτων αρχές Δεκεμβρίου και εισαγωγή μετοχών στο τέλος του 2018.

Πιθανή πώληση ΜΕΧ μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Ο κ. Μάτσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τράπεζα θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο εξάμηνο να προκηρύξει διαγωνισμό για πώληση ΜΕΧ, ενώ χαρακτήρισε πολύ καλά νέα την τελευταία πώληση από την Τράπεζα Κύπρου με αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει η Ελληνική Τράπεζα, όταν θα είναι έτοιμη να το κάνει αυτό.

Παρά τις διαχρονικά έντονες παραινέσεις από τις εποπτικές αρχές για μείωση των ΜΕΧ, ο κ. Μάτσης θεωρεί ότι στο τελευταίο SREP που έτρεξε το 2017 έχουν κλείσει τα ανοικτά θέματα που αφορούν προβλέψεις για ΜΕΧ.

«Συμφωνούμε με τους επόπτες και τους ελεγκτές. Δεν έχουμε κάποιο ανοικτό θέματα τώρα. Εμείς προετοιμαζόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται να λύσουμε το πρόβλημα μέσω και οργανικής μείωσης και πώλησης», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι είναι βοηθητικό το γεγονός ότι υπάρχει τώρα μια μεγαλύτερη τράπεζα η οποία αποδίδει κερδοφορία, για να αντέξουν τις ενδεχόμενες ζημιές κεφαλαίου από την πώληση δανείων. Παράλληλα, ο κ. Μάτσης είπε ότι η διαχείριση των ΜΕΧ από την APS Cyprus ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας η σωστή κίνηση και ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ.

380.000 συναλλαγές τις πρώτες τέσσερις μέρες

Αναφερόμενος στις πρώτες τέσσερις μέρες λειτουργίας του νέου τραπεζικού σχήματος, ο κ. Μάτσης είπε ότι διεκπεραιώθηκαν συνολικά 380.000 συναλλαγές.

Εξάλλου, ο Επικεφαλής Υπηρεσιών Λειτουργικής Υποστήριξης και Γενικός Διευθυντής Ενσωμάτωσης Φοίβος Λεοντίου, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της όλης διαδικασίας.

Όπως είπε, πρόκειται για πολύπλοκη συναλλαγή, τόσο όσον αφορά το μέγεθος του χαρτοφυλακίου και τον διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου που δημιουργεί. Πρόκειται, όπως είπε, για μια μεγάλη προσπάθεια, που αναμένεται να πάρει 15 μήνες με διάφορα ορόσημα.

Η πρώτη  εβδομάδα, σημείωσε, ήταν σχετικά ομαλή, υπήρχαν θέματα και δυσκολίες, αλλά λειτουργικά διατηρήθηκε η εξυπηρέτηση του πελάτη. Η περίοδος μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόσθεσε, θα είναι περίοδος ομαλοποίησης. Μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνει και το αναλυτικό πλάνο ενσωμάτωσης και ιδιαίτερα στα κομμάτια της τεχνολογίας.

Όπως είπε, η μεταφορά των δεδομένων των πελατών και των συστημάτων της ΣΚΤ στα συστήματα της Ελληνικής Τράπεζας, είναι το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της ενσωμάτωσης.

Συνολικά 14 ομάδες ασχολούνται με αυτή την ενσωμάτωση στη δομή της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία έχει τεθεί ως η νούμερο ένα προτεραιότητα της Τράπεζας.

Ο κ. Λεοντίου εξήγησε ότι, μεταξύ άλλων, έχουν μεταφερθεί 1100 υπάλληλοι στην Ελληνική Τράπεζα, έχουν λειτουργήσει ομαλά τα καταστήματα και έχουν στελεχωθεί τα κέντρα επικοινωνίας πελατών, που δέχονται πάνω από 2000 τηλεφωνήματα την ημέρα. Έχει εφαρμοστεί, επίσης, νέα χορηγική διαδικασία και υπήρξε ενοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων και των κέντρων είσπραξης οφειλών, σε κέντρο στον Ψευδά.

Έχει ξεκινήσει, επίσης, η πρώτη σειρά κλεισίματος 43 καταστημάτων, με το τελευταίο να κλείνει στις 5 Οκτωβρίου. Τα κέντρα πληροφορικής έχουν ενωθεί και έχουν ήδη λειτουργήσει ομάδες, οι οποίες σε κάποιες υπηρεσίες εργάζονται από τα κτίρια της Ελληνικής Τράπεζας, έχοντας επίσης πρόσβαση και σε συστήματα του Συνεργατισμού (unit in unit).

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα λειτουργήσει και το πρώτο branch in branch κατάστημα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο θα εξυπηρετεί πελάτες και των δύο συστημάτων, με δύο ουρές. Είπε, επίσης, ότι υπάρχει η πρόκληση της εξεύρεσης των κοινών πελατών, ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασίες αντικατάστασης επιγραφών και ΑΤΜ, μετακίνησης κόσμου και πολλά θέματα εκπαίδευσης και ανθρώπινου δυναμικού.

Η διατήρηση του πελατολογίου

Ο κ. Μάτσης ανέφερε, επίσης, ότι σκοπός και υποχρέωση της Τράπεζας είναι να προσεγγίσει τους πελάτες της, να βεβαιωθεί ότι είναι ικανοποιημένοι από όλους τους όρους που παίρνουν από την τράπεζα και να τους κρατήσει.

Σημείωσε, ακόμη, ότι για την ώρα δεν θα αλλάξουν οι τιμολογήσεις της τράπεζας, μέχρι να γίνει αντιληπτή η φύση του πελατολογίου και η προσέγγισή τους με ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες, ωστόσο δεν απέκλεισε το να αλλάξει κάτι στο μέλλον.

Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση από στελέχη της τράπεζας, σε απάντηση δημοσιευμάτων για ροές πελατών στην Τράπεζα Κύπρου, πρόκειται για πελάτες που ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν δύο τράπεζες και με το κλείσιμο του Συνεργατισμού αποφάσισαν να είναι και στην Ελληνική και σε μια άλλη τράπεζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top