News Oikonomia Ο CEO της Ελληνικής μιλάει στο SIGMA για το deal με τη ΣΚΤ (vid)

Ο CEO της Ελληνικής μιλάει στο SIGMA για το deal με τη ΣΚΤ (vid)

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του μετά το deal με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) αποκλειστικά στο SIGMA.
 
Σε αποκλειστική συνέντευξη ο Ιωάννης Μάτσης μιλά στον Χρύσανθο Τσουρούλλη για τους λόγους που οδήγησαν την Ελληνική να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της ΣΚΤ, τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις εξελίξεις, αλλά και το μέλλον του νέου σχήματος της Ελληνικής Τράπεζας.
 
Παράλληλα ο Ιωάννης Μάτσης, ξεκαθαρίζει ευθαρσώς ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, δικαιολογεί την καχυποψία των πολιτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε μεγάλες εκροές καταθέσεων. Αποκαλύπτει πώς, η νέα τράπεζα, θα υποδεχθεί τους πελάτες - δανειολήπτες της ΣΚΤ, αλλά και τι να αναμένουν οι παλαιοί πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας.
 
Σε ότι αφορά στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, σε σχέση με την απορρόφηση 1.100 υπαλλήλων από την ΣΚΤ στη νέα Ελληνική Τράπεζα, από το σύνολο των 2.200, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης. Δεν αφήνει ωστόσο κανένα περιθώριο απασχόλησης περισσότερων υπαλλήλων, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο σχηματισμός του «μαγικού αριθμού».
 
Μιλώντας για την ευρύτερη εικόνα της οικονομίας του τόπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, εκτιμά πως, με δεδομένες τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί μετά την κρίση του 2013 και τις υποδομές που πλέον έχουμε, η Κύπρος και οι πολίτες της μπορούν να κοιτάζουν το μέλλον, μακροπρόθεσμα, με πολλή αισιοδοξία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης: 

Πώς προέκυψε αυτή η συμφωνία;

Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με απόφασή της ανάγκασε την ΣΚΤ να αντλήσει κεφάλαια, ώστε να της επιτραπεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται ως τράπεζα. Όρος ήταν αυτά τα κεφάλαια να μην αντληθούν από την Κυβέρνηση, καθώς δεν επιτρεπόταν δεύτερη δόση κρατικής ενίσχυσης, όπως αυτή που είχε δοθεί στο παρελθόν. Έτσι, ξεκίνησε μια διαδικασία ανεύρεσης κεφαλαίων η οποία θα ακολουθείτο είτε μέσω επενδυτών οι οποίοι θα επένδυαν απευθείας στην ΣΚΤ, είτε μέσω πώλησης μέρους του χαρτοφυλακίου, του δανειακού ή των καταθέσεων. Εμείς συμμετείχαμε σε αυτή την διαδικασία μαζί με άλλες κυπριακές τράπεζες, αλλά και με διεθνή επενδυτικά ταμεία. Δεν ξέρω τι προτάσεις υπέβαλαν οι υπόλοιποι, αλλά η δική μας πρόταση αποσκοπούσε στην αγορά όλων των καταθέσεων, διασφαλίζοντας έτσι τις καταθέσεις του συνόλου των πελατών της ΣΚΤ, το οποίο μάλιστα διασφαλίζει και την οικονομία του τόπου, αποτρέπει μια τραπεζική κρίση και δεν μας ξαναπαίρνει πίσω στα γεγονότα του 2013.

Το οποίο ήταν ένα ανοιχτό ενδεχόμενο, αν τα πράγματα ακολουθούσαν διαφορετική ροή;

Αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά όπως έδειξαν τα γεγονότα εκ των υστέρων και με τις εκροές καταθέσεων, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να καταλήξουμε και εκεί.

Αναφερθήκατε στην ΕΚΤ. Η απόφαση που περιγράψατε ελήφθη με οικονομικούς ή πολιτικούς όρους;

Με απολύτως οικονομικούς όρους.

Άρα δεν έβγαιναν οι λογαριασμοί.

Απολύτως. Η πρότασή μας από τη μια αποσκοπούσε στην αγορά όλων των καταθέσεων. Από την άλλη δεν θέλαμε να αγοράσουμε οποιεσδήποτε μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) κι αυτό διότι θέλαμε να διασφαλίσουμε μια Ελληνική Τράπεζα βιώσιμη και κερδοφόρα, η οποία να μπορεί να προσφέρει με κύρος και σύνεση στους πελάτες της και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, χωρίς τους επιπρόσθετους κινδύνους που φέρνουν πιθανές ζημιές από ΜΕΧ που μπορεί να αγοράσεις. Τελικά, η πρόταση της Ελληνικής η οποία αφορά την εξαγορά της «καλής» ΣΚΤ, δηλαδή όλων των καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων άνευ των ΜΕΧ, προτιμήθηκε καθώς φαίνεται ότι ήταν η επικρατέστερη.

Ξέρετε, αυτό έχει και μια διαφορετική ανάγνωση. Λέγεται και γράφεται ότι στην ουσία σας προσέφεραν ένα πλουσιοπάροχο γεύμα σε τραπέζι χωρίς ανταλλάγματα. Διαφορετικά: πήρατε το «καλό» κομμάτι και το «κακό» το φορτώθηκε το κράτος. Δεν θα μπορούσε το «καλό» κομμάτι της ΣΚΤ να συνέχιζε μόνο του; Γιατί χαρίστηκε στην Ελληνική Τράπεζα;

Σίγουρα δεν μπορούσε από μόνο του ούτε το «καλό» κομμάτι της ΣΚΤ να συνεχίσει. Αυτό, διότι από μόνη της η «καλή» ΣΚΤ ήταν ζημιογόνα. Με λίγα λόγια, τα έσοδα ήταν λιγότερα από τα έσοδα. Για να γυρίσει στην κερδοφορία θα έπρεπε η ΣΚΤ από τη μια να αυξήσει τα έσοδα, κάτι που θα χρειαζόταν να γίνει σημαντική επένδυση σε τεχνολογική αναβάθμιση, από την άλλη να γίνει μείωση εξόδων. Δυστυχώς, όπως βλέπουμε τώρα και με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ακόμα και η μείωση εξόδων χρειάζεται επένδυση. Βλέπετε τώρα ότι €120 εκ. θα ξοδευτούν για να πετύχει το σχέδιο, αλλά και το κοστολόγιο της ΣΚΤ. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι οποιοσδήποτε επενδυτής επένδυε σε αυτή την τράπεζα, θα έπρεπε, όχι μόνο να επενδύσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, αλλά επιπροσθέτως να επενδύσει και στην τεχνολογία και σε σχέδια για να καταντήσει τελικά η τράπεζα πολύ πιο μικρή από εκείνη που παρέλαβε την πρώτη ημέρα, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα τα σχέδια και δεν έχουν μπει οι επενδύσεις στην τεχνολογία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι από μόνη της η «καλή» ΣΚΤ δεν ήταν κερδοφόρα. Η διαφορά με τη δική μας πρόταση και με το νέο, μεγαλύτερο σχήμα ΣΚΤ-Ελληνικής, είναι οι συνέργειες. Διότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καταφέρνουμε πολύ σημαντικές και μεγάλες συνέργειες οι οποίες κάνουν το νέο σχήμα κερδοφόρο και βιώσιμο. Βασική προϋπόθεση της δικής μας πρότασης, μάλιστα, ήταν οι συνέργειες αυτές να επιτευχθούν πριν καν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Η πιο σημαντική συνέργεια, που είναι η αποκοπή των εξόδων μέσω του Σχεδίου Εθελούσιας Εξόδου, γίνεται τώρα πριν τον Σεπτέμβριο που μεταφέρεται το προσωπικό. Μάλιστα, τα έξοδα του Σχεδίου επιβαρύνουν, όχι την Ελληνική, αλλά την ΣΚΤ. Υπολογίστε ότι υπάρχουν 2.200 υπάλληλοι οποίοι απασχολούνται στο «καλό» κομμάτι της ΣΚΤ, εκ των οποίων εμείς, αφού τελειώσει το Σχέδιο, θα απορροφήσουμε μόνο τους 1.100, δηλαδή τους μισούς. Άρα, η εξοικονόμηση του 50% του κόστους επιτυγχάνεται πριν καν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Έτσι, σημαντικές συνέργειες με το μεγάλο σχήμα ΣΚΤ-Ελληνικής είναι αυτό που μπορεί να δώσει στους επενδυτές την άνεση και την σιγουριά για την επένδυσή τους για να δημιουργηθεί μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη τράπεζα.

Από την άλλη, δημιουργούνται υπόνοιες ότι στην ουσία το κράτος θυσίασε την ΣΚΤ για να διατηρήσει στη ζωή την Ελληνική Τράπεζα. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Για να σωθεί κάποιος θα πρέπει να κινδυνεύει. Σίγουρα η Ελληνική Τράπεζα δεν κινδυνεύει. Αυτό μπορείτε να το δείτε από το πώς είναι σήμερα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι μας δείχνουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένους. Σημειώνω ότι οι συγκεκριμένοι δείκτες είναι ελεγμένοι από τους επόπτες μας, την ΕΚΤ, την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, αλλά και τους ανεξάρτητους ελεγκτές μας. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει και τον καλύτερο δείκτη ρευστότητας από όλες τις τράπεζες της Ευρώπης. Διαθέτουμε ρευστά διαθέσιμα ύψους 53% ως ποσοστό του ενεργητικού μας. Οπότε δεν τίθεται θέμα κανενός κινδύνου της Ελληνικής Τράπεζας. Αυτό που είδαμε όμως ήταν μια ευκαιρία για να μπορέσουμε να δυναμώσουμε την Ελληνική Τράπεζα, μεγαλώνοντάς την με την πρόταση που κάναμε για την εξαγορά της «καλής» ΣΚΤ.

Άρα ήταν μια ευνοϊκή πρόταση για την Ελληνική Τράπεζα; Ή ούτε αυτό το αποδέχεστε;

Σιγουρευτήκαμε ότι η πρόταση η οποία καταθέσαμε ήταν ευνοϊκή, φυσικά. Να θυμίσω ότι ήμασταν σε διαγωνισμό και καταθέσαμε μια πρόταση η οποία αποσκοπούσε σε μια μελλοντικά βιώσιμη και κερδοφόρα τράπεζα, που να μπορεί να προφυλάξει τους καταθέτες, να προσφέρει πίσω στους μετόχους, τους υφιστάμενους και τους νέους επενδυτές. Οπότε δεν μπορούσαμε να υποβάλλουμε μια τυχαία πρόταση. Ήταν μια πρόταση καλή και θεωρούμε ότι στο μέλλον θα βοηθήσει την Ελληνική Τράπεζα. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι, από τη μια αναλαμβάνουμε περιουσιακά στοιχεία, από την άλλη όμως αναλαμβάνουμε και όλες τις υποχρεώσεις, δηλαδή τις καταθέσεις. Είναι μια ζυγαριά η οποία θα πρέπει να «μπαλανσάρει». Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς, η Ελληνική Τράπεζα γίνεται ο κηδεμόνας, ο προστάτης και ο θεματοφύλακας καταθέσεων ύψους €10 δισ. Οφείλουμε δηλαδή, όταν και αν μας ζητηθεί να επιστρέψουμε πίσω στους καταθέτες €10 δισ. Από την άλλη, παίρνουμε περιουσιακά στοιχεία: ρευστά διαθέσιμα, ομόλογα, δάνεια, μετρητά και άλλα στοιχεία ενεργητικού τα οποία ισοδυναμούν με αυτά τα €10 δισ. Κι επίσης παίρνουμε τα κεφάλαια που χρειάζονται για τον ισολογισμό που αγοράζουμε, ώστε να μπορέσουμε με σύνεση να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι του συνόλου των καταθετών μας.

Να ρωτήσω ευθέως: κινδυνεύουν οι καταθέσεις της ΣΚΤ; Οι καταθέτες θα πρέπει να ανησυχούν;

Πρώτα απ’ όλα να πω ότι αντιλαμβάνομαι γιατί υπήρξαν οι εκροές μέχρι τις αρχές του Αυγούστου. Κατ’ ακρίβεια συνταυτίζομαι με τους καταθέτες οι οποίοι προτίμησαν την ασφάλεια μέσω της ανάληψης της κατάθεσής τους, λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση της συμφωνίας Ελληνικής-ΣΚΤ. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αρχές Σεπτεμβρίου, δημιουργείται πλέον ένα σχήμα βιώσιμο και κερδοφόρο, η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής τραπεζικής στο νησί, η οποία θα μπορεί να προσφέρει σιγουριά και στους καταθέτες και σε όλους τους πελάτες και ελπίζω κερδοφορία στους μετόχους. Αυτά για εμένα αποτελούν πλέον λόγο ώστε να έρθει κάποιος στην τράπεζα και να καταθέσει τα λεφτά του και όχι να συνεχιστούν οι αναλήψεις.

Ας προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κάπως τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Ένας πελάτης της ΣΚΤ στο νέο σχήμα θα συνεχίσει να νιώθει οικείος απέναντι στους νέους ανθρώπους που θα τον εξυπηρετούν; Θα εξακολουθήσει να υπάρχει αυτή η «σχέση», με την καλή έννοια του όρου, που υπήρχε στο παρελθόν ή πλέον θα καταντήσει ο πελάτης να είναι απλώς ένας αριθμός;

Για να είμαστε ειλικρινείς για την επόμενη ημέρα, όπως ανέφερα, είναι σημαντικές οι συνέργειες οι οποίες θα μπορέσουν να επιτευχθούν μέσω της συμφωνίας. Το δεύτερο σκέλος είναι ότι θα πετύχουμε, μέσω της αποκοπής εξόδων, το κλείσιμο ορισμένων από τα καταστήματα του συνόλου της ΣΚΤ. Συνολικά, υπολογίζουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα κλείσουμε περίπου 80 καταστήματα, ορισμένα εκ των οποίων θα κλείσουν μέσα στις ερχόμενες λίγες εβδομάδες. Αυτό δεν γίνεται διότι έχουμε κάτι ενάντια σε αυτά τα καταστήματα ή σε αυτές τις περιοχές. Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη τράπεζα, αλλά και η σιγουριά στον καταθέτη για το βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον. Όσον αφορά στην εξυπηρέτηση, οι πελάτες της ΣΚΤ και ιδιαιτέρως οι πελάτες των καταστημάτων που θα κλείσουν, θα πρέπει να αποταθούν σε άλλα καταστήματα ώστε να εξυπηρετηθούν. Όμως τι είναι προτιμότερο, να σε εξυπηρετούν τα υφιστάμενα καταστήματα και να μη νιώθεις ασφάλεια για τις καταθέσεις και το κομπόδεμα μιας ζωής ή να σε εξυπηρετούν νέα καταστήματα με προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο και καταρτισμένο, να νιώθεις ασφάλεια για τις καταθέσεις σου και να έχεις ανταγωνιστικά προϊόντα με καλές τιμολογήσεις;

Είμαι βέβαιος για το δεύτερο. Από την άλλη όμως, ένας πελάτης της ΣΚΤ τι αντιμετώπιση θα έχει όσον αφορά στα δάνειά του από το νέο σχήμα;

Τα δάνεια που εξυπηρετούνται σήμερα, στα οποία δανειστής είναι η ΣΚΤ, μεταφέρονται στην Ελληνική, άρα ο δανειολήπτης συνεχίζει να καταβάλλει τις δόσεις του στη νέα Ελληνική Τράπεζα, από τον Σεπτέμβρη και ύστερα. Ταυτοχρόνως, οι δανειολήπτες της ΣΚΤ, αλλά και οι πελάτες της Ελληνικής έχουν πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων και των νέων μας προϊόντων, όπως η ενοποίηση δανείων, όπου κάποιος ή κάποια που έχουν περισσότερα από ένα εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν τη δυνατότητα να τα ενοποιήσουν σε ένα. Έτσι, μεταφέρονται τα δάνεια, μεταφέρονται οι πελάτες, συνεχίζουν οι υποχρεώσεις καταβολής των δόσεων, αλλά ταυτοχρόνως υπάρχει και η πρόσβαση σε όλη την γκάμα προϊόντων που προσφέρει η νέα τράπεζα.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι πελάτες της παλιάς ΣΚΤ θα αποτελέσουν το πρώτο θύμα στο στόχαστρο του νέου σχήματος.

Αντιθέτως, ένας από τους κύριους λόγους που προχωρήσαμε στην κατάθεση της πρότασής μας για την εξαγορά είναι ότι θέλουμε να καλωσορίσουμε τους δανειολήπτες, ιδίως εκείνων με τα εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ, να μπορέσουμε να τα αφομοιώσουμε στην Ελληνική και να προσφέρουμε περισσότερες ακόμα υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες ζωής που έχουν οι πελάτες μας και να εξασφαλίσουμε παράλληλα μια βιώσιμη και κερδοφόρα τράπεζα.

Από την άλλη μήπως οι υφιστάμενοι πελάτες της Ελληνικής Τράπεζα νιώσουν το ακριβώς ανάλογο; Μήπως η τράπεζα την οποία εμπιστεύονταν στο παρελθόν ξαφνικά απέκτησε βαρίδια και κινδυνεύει να βρεθεί στο βυθό;

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η τράπεζα μεγαλώνει. Θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερους πόρους για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους υφιστάμενους πελάτες μας όπως επίσης και τους νέους πελάτες που θα έρθουν από την ΣΚΤ. Θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τα προϊόντα τα οποία έχουμε, να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην τεχνολογία μας, στην κουλτούρα και την εκπαίδευση του προσωπικού μας, στην αναβάθμιση των καταστημάτων και στη δημιουργία βέλτιστων προϊόντων που μπορεί να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών μας. Άρα θεωρώ ότι οι υφιστάμενοι πελάτες θα είναι πελάτες ενός πιο δυνατού οργανισμού που θα μπορεί με τον παλιό πελατοκεντρικό τρόπο, με τον οποίο πάντα προσεγγίζαμε τους πελάτες μας, να συνεχίσουμε να τους εξυπηρετούμε με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για το μέλλον.

Λέγατε πριν για τα καταστήματα που θα κλείσουν. Αυτό οδηγεί τη σκέψη στους μισούς από τους 2.200 που θα αποχωρήσουν. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές. Πώς θα γίνει η επιλογή των 1.100, με ποια κριτήρια;

Το σχέδιο είναι εθελούσιο. Η Ελληνική Τράπεζα έχει οργανώσει συγκεντρώσεις, έχει εξηγήσει σε όλο το προσωπικό της ΣΚΤ πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για εκείνους οι οποίοι θα μεταφερθούν, ούτως ώστε να μπορέσουν να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν να είναι μέρος αυτής της νέας τράπεζας με την κουλτούρα την οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Αν όλα πάνε καλά θα σχηματιστεί ο μαγικός αριθμός που ψάχνετε.

Είναι υποχρέωσή μας ως Ελληνική Τράπεζα έναντι των εποπτών μας, των επενδυτών του νέου σχήματος, αλλά και του όρου της συμφωνίας, ότι η τράπεζα θα απορροφήσει μόνο 1.100 άτομα. Ούτως ή άλλως, για να δώσουν την έγκρισή τους οι επόπτες και τα χρήματά τους οι επενδυτές, περιμένουν να δουν μια βιώσιμη τράπεζα. Οι επόπτες ήταν ξεκάθαροι: για να μπορεί να είναι βιώσιμη η τράπεζα, τα σχέδια, τα προβλεπόμενα έξοδα μισθοδοσίας του νέου σχήματος που βασίζονται στα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά σχέδια, θα βασίζονται μόνο σε έξοδα 1.100 νέων υπαλλήλων. Άρα δεν υπάρχει άλλη εκδοχή.

Το καλό σενάριο είναι να επιλέξουν το Σχέδιο οι ίδιοι. Αν δεν επιλεγεί από τους 900 που θα πρέπει να αποχωρήσουν τελικά, τι θα κάνετε;

Αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την διοίκηση της ΣΚΤ εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, διότι το Σχέδιο τρέχει τώρα. Ας μην ξεχνάτε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Με την ολοκλήρωση, υποχρέωση όλων μας, ακόμη και της Κυβέρνησης βάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι να περάσουν στην Ελληνική 1.100 εργαζόμενοι.

Καταληκτικά, πώς βλέπετε τη νέα Ελληνική Τράπεζα σε πέντε χρόνια από σήμερα και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πελάτες της;

Η νέα Ελληνική Τράπεζα διαμορφώνεται στην μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στην Κύπρο. Αυτό όμως δεν μας αρκεί. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. Θέλουμε να είμαστε η πρώτη επιλογή στους πελάτες για όλες τις τραπεζικές ανάγκες τις οποίες έχουν, είτε πρόκειται για καταθετικά, είτε για δανειακά προϊόντα. Θέλουμε και θα προσφέρουμε ελκυστικά προϊόντα με ανταγωνιστική τιμολόγηση μέσω άρτιας εξυπηρέτησης από το προσωπικό μας, αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας μας η οποία θα συνεχίσει να βελτιώνεται για να μπορέσει να παραμείνει μπροστά. Θέλουμε οι πελάτες να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την Ελληνική Τράπεζα για τη δέσμευση προς την εξυπηρέτηση τους, το πάθος για δουλειά, τον σεβασμό μας προς όλο τον κόσμο και την ανθρωπιά μας. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το σχήμα αλλάζει, η τράπεζα ανοίγει και θέλω να καλωσορίσω όλους μας τους πελάτες, υφιστάμενους και νέους σε έναν από τους πιο δυναμικούς και ανελισσόμενους οργανισμούς στην Κύπρο, ο οποίος έχει στέρεες βάσεις και πολύ θετικές προδιαγραφές για το μέλλον.

Συνεπώς, είστε αισιόδοξος και για την ευρύτερη οικονομία του τόπου;

Βεβαίως. Η υφιστάμενη Κυβέρνηση, από το 2013 και ύστερα, έχει ακολουθήσει μια πολιτική η οποία αποσκοπεί στην εξεύρεση διεθνών επενδυτών, στην αναβάθμιση του ονόματος της Κύπρου διεθνώς, έχουν γίνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και έχουν μπει οι υποδομές για να συνεχίσει να μεγαλώνει στο μακροπρόθεσμο. Βλέπουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις για πρώτη φορά στον τομέα του τουρισμού. Βλέπουμε νέες κλίνες, νέα ξενοδοχεία, μαρίνες, καζίνο, πανεπιστήμια. Αυτά αλλάζουν το πρόσωπο της Κύπρου. Η Κύπρος πριν από το 2013 δεν είχε σχέση με την Κύπρο σήμερα. Πλέον κοιτάζουμε το μέλλον μακροπρόθεσμα, με πολλή αισιοδοξία.

 

 

Top