News Oikonomia ΥΠΟΙΚ:Ανάγκη μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου

ΥΠΟΙΚ:Ανάγκη μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου

Στην ανάγκη μεταρρύθμισης και απλοποίησης των κανόνων του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.


Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Δημοσιονομική Διαχείριση: Η νέα κατάσταση πραγμάτων», της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ίδια η σταθερότητα της ευρωζώνης εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από την αποφυγή των υπέρογκων ελλειμμάτων μέσα από τον καταρτισμό και την υλοποίηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και την τήρηση του δημοσιονομικού συμφώνου.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη είναι εξίσου σημαντικό αυτοί οι κανόνες να είναι απλοί, διαφανείς και αξιόπιστοι.

«Να διευκολύνουν την ανάληψη ευθύνης από τα κράτη μέλη και να μην εμφανίζονται ούτε και να είναι δυσνόητες επιβολές από απρόσωπα κέντρα αποφάσεων ρίχνοντας έτσι νερό στον μύλο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού», είπε.

«Και γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ πως επιβάλλεται μια προσπάθεια μεταρρύθμισης και απλοποίησης των κανόνων του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έτος 2017, υπενθύμισε ότι ήταν προεκλογική χρονιά αλλά έκλεισε με δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανήλθε στο 1,8% και με πρωτογενές πλεόνασμα 4,4%, που αποτελεί την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση στην ευρωζώνη.

«Μπορέσαμε έτσι να διοχετεύσουμε τα ψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα στην μείωση του χρέους, δημιουργώντας και τα απαραίτητα περιθώρια που μας επιτρέπουν σήμερα να λάβουμε τις δύσκολες αλλά καθοριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για την σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος», επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική μας δέσμευση να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας με την ίδια συνέπεια και με τη ίδια αξιοπιστία».

Αναπόφευκτα, είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, «οι οικονομικοί πόροι είναι και θα είναι πάντοτε περιορισμένοι ενώ οι ανάγκες είναι απεριόριστες».

«Οι κανόνες της δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά τελικά οι κανόνες της κοινής λογικής, ότι δηλαδή θα δαπανούμε αυτά που έχουμε και όχι περισσότερα, είναι αυτοί που δημιουργούν ένα πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας, ασφάλειας και αναπτυξιακής προοπτικής», πρόσθεσε.

Για την ανάγκη απλοποίησης, μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και διαφάνειας του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ μίλησε ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή.

«Προτού η ΕΕ προχωρήσει στα πλαίσια της εμβάθυνσης της ΟΝΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην εισαγωγή πρόσθετων εργαλείων», είπε, εκφράζοντας την θέση ότι «είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσει εκ των προτέρων την πολυπλοκότητα αυτή».

Για την Κύπρο μίλησε για την μεταρρύθμιση που έγινε στο σύστημα διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και το νομικό πλαίσιο που τη διέπει, το οποίο ενισχύει τη δημοσιονομική πειθαρχία, αποτελεί σημαντική καινοτομία και περιλαμβάνει την σύνδεση του προϋπολογισμού με τις στρατηγικές επιδιώξεις των Υπουργείων και κατ’ επέκταση των προτεραιοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής.

«Η μεταρρύθμιση αυτή ήταν καταλυτική στη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και στην βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων δαπανών», ανέφερε ο κ. Παντελή. Πρόσθεσε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο το οποίο κατά την περίοδο 2009 – 2012 ήταν ελλειμματικό και κυμαινόταν κατά μέσο όρο περίπου στο €1 δισεκατ. Ετησίως, έχει μετά από αυτή την μεταρρύθμιση  καταλήξει να είναι οριακά πλεονασματικό.

Το μήνυμα ότι «κάτι γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι όλα μάταια, υπάρχουν προσπάθειες», έστειλε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, μεταφέροντας στους παρευρισκόμενους, όπως είπε, «το τελευταίο σκηνικό στην Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων,  αναφέρθηκε στις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης, η οποία θα παρέχεται από χώρες που δεν έχουν πρόβλημα και έχουν πλεονάσματα σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Αυτές οι μεταβιβάσεις δεν θα είναι μόνιμες και θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι η κάθε χώρα έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει και βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω συνθηκών που δεν μπορούσε να ελέγξει», είπε.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων Ανδρέας Στυλιανού ανέφερε ότι «αναμένουμε να συνεχιστεί η ομαλοποίηση της οικονομίας και η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εδραίωση της μακροοικονομικής σταθερότητας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους σε επενδυτική βαθμίδα και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Κυπριακού Πρακτορείο Ειδήσεων, Γρηγόρης Σάββα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Top