News Oikonomia Μ.Μαυρίδης: Με τα €2,5 δισ.στην ΣΚΤ η Κυβέρνηση απέτρεψε κούρεμα

Μ.Μαυρίδης: Με τα €2,5 δισ.στην ΣΚΤ η Κυβέρνηση απέτρεψε κούρεμα

Τη θέση ότι με την κατάθεση στον Συνεργατισμό ύψους €2,5 δισ. στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο απέτρεψε διαφαινόμενο κούρεμα καταθέσεων, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Μάριος Μαυρίδης. 
 
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο κος Μαυρίδης ανέφερε ότι όταν μια κυβέρνηση «βάζει λεφτά» σε μια τράπεζα, δεν διευκρινίζει ότι τα τοποθετεί εκεί για να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων, αλλά για βοηθήσει το σύστημα να λειτουργεί ομαλά. 
 
Στην παρατήρηση ότι, με βάση τα λεγόμενά του, οι προεκλογικές φήμες περί κουρέματος δεν ήταν εν τέλει και τόσο αβάσιμες, ο κος Μαυρίδης διαφώνησε λέγοντας πως ήταν όντως αβάσιμες, δεδομένης της δυνατότητας της Κυβέρνησης να στηρίξει τον Συνεργατισμό. 
 
«Οι περισσότερες καταθέσεις ήταν μικρότερες των €100.000 ευρώ. Έπρεπε το κράτος να έχει τη δύναμη να στηρίξει τον Συνεργατισμό κι αυτό έκανε», τόνισε. 
 
Τόνισε δε ότι το βάρος των ΜΕΔ στον Συνεργατισμό είναι τόσο μεγάλο, με αποτέλεσμα συνεχώς να δημιουργούνται νέες κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ αναφέρθηκε στην συμφωνία που είχε γίνει εξ αρχής με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για στήριξη του Συνεργατισμού από το κράτος και στη συνέχεια ιδιωτικοποίησή του, κάτι που γνώριζαν όλοι. 
 
«Η τράπεζα οφείλει να αναγνωρίσει και ζημιές επί των ΜΕΔ. Αυτές οι ζημιές μειώνουν τα κεφάλαια, γι’ αυτό κάθε λίγο και λιγάκι ήθελε καινούργια κεφάλαια για να λειτουργήσει. Αυτά τα κεφάλαια έπρεπε να τα βάλει ο μέτοχος. Το κράτος έβαλε (το 2013) €1,4 δισ. για να μην κουρευτούν οι καταθέσεις του κόσμου. Μετά από ένα χρόνο ήθελε κι άλλα λεφτά, οπότε το κράτος έβαλε επιπρόσθετα κεφάλαια φτάνοντας τα €1,7 δισ. και πάλι για να μην γίνει κούρεμα», ανέφερε. 
 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υπενθύμισε ότι η απόφαση για δωρεάν παραχώρηση μετοχών του Συνεργατισμού στους πολίτες ελήφθη από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Υπουργό Οικονομικών να το ανακοινώνει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. 
 
Εξέφρασε την άποψη ότι το κυβερνών κόμμα και η Κυβέρνηση ψεύδονται καθώς η κρατικοποίηση είναι «δικό τους παιδί». 
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι όσο ο ΔΗΣΥ βρισκόταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε την Κυβέρνηση Χριστόφια λέγοντας πως φέρει ευθύνη για όσους διορίζει, την ώρα που όσους σήμερα διαχειρίζονται τον Συνεργατισμό τους έχει διορίσει η ίδια.
 
«Όφειλαν να διαχειριστούν τα πράγματα προς την πορεία που ήδη είχαν πει δημοσίως και για την οποία είχαν δεσμευτεί στην Βουλή μερικές φορές», είπε. 
 
Στην παρατήρηση ότι αντιπρόεδρος της ΣΚΤ είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο κος Στεφάνου απάντησε ότι κανένας δεν διατηρεί την κομματική του ιδιότητα, καθώς πρόκειται για κυβερνητικούς διορισμούς. 
 
Επιπροσθέτως, έκανε έκκληση να ερωτηθούν τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, αν υπάρχει έκθεση για το επίπεδο της διαχείρισης του Συνεργατισμού και πώς αυτή είχε βαθμολογηθεί. 
 
Εν συνεχεία, η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου έκανε λόγο για λανθασμένες αποφάσεις και κακοδιαχείριση οι οποίες ζημιώνουν τον φορολογούμενο πολίτη.
 
«Για να μπει (ο Συνεργατισμός) στο Χρηματιστήριο, το οποίο ήταν προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίησή του, έπρεπε τους τελευταίους έξι μήνες πριν την είσοδο να έχει κέρδη. Όταν υπογράφτηκε το μνημόνιο, ήταν να δώσουμε το €1,5 δισ. με σκοπό να κάνει €150 εκ. κέρδος το χρόνο, ώστε να μπορέσει το κράτος να φύγει και να πάει στους ιδιώτες μέσω του ΧΑΚ. Όταν δήλωνε ο Υπουργός Οικονομικών ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι έχουμε κάλυψη κεφαλαίων και ότι είμαστε πλήρως καλυμμένοι, τότε ήταν σωστές αυτές οι παραστάσεις;», διερωτήθηκε. 
 
Στην παρατήρηση ότι οι οικονομικές καταστάσεις του Συνεργατισμού είναι ελεγμένες, η κα Θεολόγου διερωτήθηκε πώς ελέγχονται δεδομένου ότι ο Γενικός Ελεγκτής είναι εκτός διαδικασίας, την ώρα που πέρα από διαχειριστικό θα μπορούσε να διεξάγει και χρηματοοικονομικό έλεγχο. 
 
«Του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή δεν του έδιναν όλα τα στοιχεία. Παραμέριζαν στοιχεία και πρακτικά επιτροπών όπου συζητούνταν και λαμβάνονταν σοβαρές αποφάσεις από τον διαχειριστικό έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή. Αυτό το πράγμα είναι θεμιτό;», σημείωσε. 
 
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο. 

Top