News Oikonomia Αβέρωφ:Οι υποχρεώσεις δανειοληπτών δεν αλλάζουν με τον φορέα

Αβέρωφ:Οι υποχρεώσεις δανειοληπτών δεν αλλάζουν με τον φορέα

Η μεταφορά δανείων από μια τράπεζα σε ένα φορέα διαχείρισης δανείων, δεν αλλάζει την υποχρέωση του δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στέλνοντας μήνυμα σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει με σύνεση και σωφροσύνη να αντιμετωπιστεί, χωρίς να δημιουργούνται φρούδες ελπίδες.
 
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις προκλήσεις που υπάρχουν. Μια από αυτές τις προκλήσεις, είπε, «είναι τα πολύ ψηλά ποσοστά των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ). Σε συνεργασία εδώ στη Βουλή και με την Κυβέρνηση, δώσαμε αρκετά εργαλεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα για διευκόλυνση των δανειοληπτών στην αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με κ. Νεοφύτου, «σχεδόν η ολότητα των αναδιαρθρωμένων δανείων ήταν και αποτέλεσμα προτάσεων νόμου που εγώ προσωπικά κατέθεσα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, αλλά και σε συνεργασία με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για να μπορούν οι δανειολήπτες, δίνοντας ακίνητη περιουσία, είτε να μειώνουν τον δανεισμό τους σε επίπεδα που μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις είτε να εξοφλούν πλήρως το δάνειο τους, δίνοντας ακίνητα».  Δίνοντας, είπε, «και φοροελαφρύνσεις όσον αφορά το πότε πληρώνονται μεταβιβαστικά τέλη, πότε κεφαλαιουχικά κέρδη και πολλά χρήσιμα εργαλεία». Αυτά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «αποδείχθηκαν πολύ ουσιαστικά, αλλά όχι ικανά να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
 
Και βεβαίως, είπε, «είναι μια επιλογή η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ, στην οποία ένα πιθανό σχήμα θα είναι μια συμμετοχή του κράτους μειοψηφική, χωρίς να έχει παρέμβαση στα της διοίκησης αυτού του φορέα και να γίνει προσέλκυση και ξένων επενδυτών και, ακόμα, μπορεί και οι υφιστάμενες τράπεζες να συμμετέχουν με ένα μικρό ποσοστό στο κεφάλαιο αυτού του φορέα. Θέλω να μιλήσω με ευθύτητα και ειλικρίνεια προς τους πολίτες, γιατί ακούμε από πολλούς συναδέλφους, επιτελεία, ειδικούς και μη, να δημιουργούν και φρούδες ελπίδες», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. Η μεταφορά, είπε, «ενός δανείου από μια τράπεζα σε ένα φορέα, δεν αλλοιώνει ούτε ένα 'ν' στη σύμβαση που υπάρχει μεταξύ δανειολήπτη και χρηματοπιστωτικού τομέα. Απλώς αλλάζει ο οργανισμός που οφείλεις τα λεφτά σου».
 
«Οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη μένουν», πρόσθεσε, «γιατί ακούω ότι εξαγγέλλονται και κουρέματα των δανείων». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «όταν λέμε και δημιουργούμε στον κόσμο μια εντύπωση ότι με το να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης ΜΕΔ, ούτε λίγο ούτε πολύ: ‘μην αγχώνεστε, θα εξοφλήσετε τα δάνειά σας και θα λυθεί το πρόβλημα’». Μακάρι, είπε, «να ήταν έτσι». Τα δάνεια, εξήγησε, «είναι οι καταθέσεις των καταθετών, που τις χρησιμοποιούν κάποιοι άλλοι. Και όταν δεν μπορούσαν να πληρωθούν τα δάνεια, κουρεύτηκαν οι καταθέτες. Δυστυχώς». Και δεν μπορούμε, πρόσθεσε, «έτσι, με μια ευκολία, να λέμε όλοι ότι ‘θα κουρέψουμε όλα τα δάνεια’. Και ποιος θα πληρώσει το κόστος;», διερωτήθηκε.
 
Έθεσε, ακόμη, το ερώτημα «ποιοι είναι οι επενδυτές σ’ αυτούς τους φορείς διαχείρισης των ΜΕΔ; Δεν ξέρω αν ακούσατε τα hedge funds, τα λεγόμενα γεράκια», πρόσθεσε. Αυτοί, ανέφερε, «είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε φορείς ΜΕΔ και αυτοί δεν αστειεύονται. Επενδύουν και θέλουν σε δύο – τρία χρόνια να έχουν κέρδη». Και να ξέρουμε κάτι, είπε, «θα δημιουργηθεί αυτός ο φορέας, που είναι ένα πιθανό σενάριο – θέλω να είμαι ειλικρινής – αλλά, θα ζήσουμε μέσα από αυτό τον μηχανισμό και πίεση για εκποιήσεις. Ενώ σήμερα, πάρα τις προβλέψεις κάποιων ότι μέρα με τη μέρα θα ήταν στον τελάλη όλη η περιουσία των Κυπρίων, πέρασαν και πέντε χρόνια και δεν ξέρω να έχει γίνει έστω και μία εκποίηση», επεσήμανε.
 
Είναι κάποιοι, συνέχισε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ. «που μιλούν για την Ιρλανδία», σημειώνοντας ότι «όταν οι συζητήσεις γίνονται με ατάκες και συνθήματα, είναι καλή η επικοινωνία για όλους». Στην Ιρλανδία, διευκρίνισε, «οι τράπεζες ήταν εντός προγράμματος». Είναι με διάσωση εκ των έξω (bail out) και όχι με διάσωση εκ των έσω (bail in). Το δεύτερο, είπε, ήταν ότι δημιουργήθηκε ένας εθνικός οργανισμός διαχείρισης ενεργητικού (National Asset Management Agency) με τη στήριξη της ΕΚΤ, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων του οργανισμού, αξίας δισεκατομμυρίων, με φρέσκο χρήμα. Στην Κύπρο, σημείωσε, «μας το είπαν από την πρώτη μέρα: ‘δεν πρόκειται να δεχθούμε ομόλογα ενός τέτοιου οργανισμού, που να μπορέσουν να πάρουν ρευστότητα από το Ευρωσύστημα’. Ήταν απόλυτοι από την πρώτη μέρα».
 
Πρόσθεσε ότι «σε αυτά τα ζητήματα χρειάζεται να συνεχίσουμε όλοι να επιδεικνύουμε τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που δείξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια». Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει με σύνεση και σωφροσύνη να το αντιμετωπίσουμε, είπε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top