News Local Δημιουργία Ταμείου Προστασίας-Ασφάλισης γεωργικής παραγωγής

Δημιουργία Ταμείου Προστασίας-Ασφάλισης γεωργικής παραγωγής

Τη δημιουργία Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, προβλέπει η μεταρρύθμιση γεωργικής ασφάλισης, που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής είπε ότι η μεταρρύθμιση συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης της με την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεσή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Όπως είπε, με τη μεταρρύθμιση δημιουργείται ένα ταμείο προστασίας και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, στο οποίο θα συνεισφέρουν και οι ίδιοι οι αγρότες, αλλά και το κράτος. «Υποχρεωτικά καλύπτονται όλες οι καλλιέργειες από όλους τους κινδύνους και φεύγουμε από το σημερινό καθεστώς, όπου καλύπτονται κάποιες καλλιέργειες και μόνο κάποιοι κίνδυνοι», είπε και εξήγησε πως η συνεισφορά των αγροτών θα είναι ανάλογη και με την επικινδυνότητα, δηλαδή πόσο είναι το ρίσκο να πληγεί μια καλλιέργεια από μια θεομηνία.
 
Ο κ. Καδής ανέφερε πως οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης θα περάσουν στο Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το προσωπικό του ΟΓΑ θα μεταφερθεί στη Δημόσια Υπηρεσία.
 
«Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα καλύπτονται όλοι οι αγρότες μας μέσα από ένα ευέλικτο σχήμα, το οποίο θα αποδίδει στους επηρεαζόμενους το συντομότερο δυνατόν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται», είπε και σημείωσε πως για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση και η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών μας και οι αγροτικές οργανώσεις θεωρώ ότι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.
 
Είπε πως οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου θα συμμετέχουν στη διαχείριση του ταμείου που δημιουργείται για τη διαχείριση των κινδύνων με βάση το νέο σχέδιο ασφάλισης.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής είπε ότι το κόστος για το κράτος αναμένεται να είναι ανάλογο με αυτό που καταθέτει σήμερα. Ωστόσο, συνέχισε, ανάλογα και με τις θεομηνίες, τα ακραία περιστατικά που θα προκύπτουν, το κράτος θα μπορεί να συμπληρώνει τη συνεισφορά των αγροτών ώστε να έχουμε πλήρεις αποζημιώσεις προς τους αγρότες μας. Δηλαδή, εξήγησε, υπάρχει μια ευελιξία ως προς το εύρος της συνεισφοράς που θα δίνεται από το κράτος.
 
Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι η συνεισφορά των αγροτών θα κυμαίνεται από 1,9 ευρώ μέχρι 32 ευρώ ανά δεκάριο, αναλόγως της καλλιέργειας, και για τα αιγοπρόβατα, που επίσης καλύπτονται, 0,80 σεντ ανά αιγοπρόβατο.
 
Ερωτηθείς πότε θα είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας του ΟΓΑ, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νέο αυτό σύστημα.
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επόμενες αποζημιώσεις πέραν από αυτές που θα ανακοινώσουν σήμερα θα δοθούν μέσα από το νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης. Δηλαδή, εξήγησε, ακόμα και μέσα στο 2019 αν έχουμε νέα ακραία καιρικά φαινόμενα και νέες ζημιές ευελπιστώ ότι αυτές θα καλυφθούν μέσα από το νέο εξορθολογισμένο σύστημα.
 
«Δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά και μετά από τις επισκέψεις που κάναμε σε διάφορες περιοχές της Κύπρου καταθέσαμε, όπως είχαμε διαβεβαιώσει τον αγροτικό κόσμο, πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ένα μέρος της αποζημίωσης τους θα καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν, μέσα στους επόμενους μήνες», είπε και σημείωσε πως ειδικά για τις χειμερινές καλλιέργειες των πατατών η εκτίμηση θα γίνει μέσα στον Μάρτιο, και μέσα στον Απρίλιο, ενώ με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις θα δοθεί το 40%. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες το 40% θα δοθεί τον Ιούνιο, αφού μέχρι τον Μάη θα γίνονται οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
 
Ο κ. Καδής υπενθύμισε πως με ανάλογη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δόθηκε το 50% για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν τους αγρότες μας το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2018, και μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες καταβάλλεται το υπόλοιπο 50% το οποίο φτάνει τα 5,5 εκ. ευρώ.
 
«Με αυτές τις αποφάσεις η Κυβέρνηση δείχνει ότι βρίσκεται δίπλα στον Κύπριο αγρότη και τον στηρίζει για να περάσει αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις γεωργικές καλλιέργειες και ανακουφίζει και στηρίζει τον αγροτικό μας κόσμο», είπε.
Top