News Local Νικολάτος:«Έχω τα χέρια μου καθαρά»-Λάβρος κατά ΜΜΕ

Νικολάτος:«Έχω τα χέρια μου καθαρά»-Λάβρος κατά ΜΜΕ

Κανένας εδώ και 33 χρόνια δεν άφησε υπονοούμενα για την εντιμότητά μου, έχω υποστεί διασυρμό και τα ΜΜΕ με κατακρεούργησαν, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, διαβάζοντας το υπόμνημα που ο ίδιος κατέθεσε. 
 
Ο σάλος που ξέσπασε εδώ και εβδομάδες, μετά και τις βαρύτατες καταγγελίες του Νομικού Νίκου Κληρίδη για οικογενειοκρατία και διαπλοκή στη Δικαιοσύνη, έφτασε μέχρι το κατώφλι της Βουλής και ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν οι Υπουργός Δικαιοσύνης, Γενικός Εισαγγελέας, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και  Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
 
Κοινή θέση τόσο των Βουλευτών όσο και των φιλοξενούμενων, είναι η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. 
 
«Έχω τα χέρια μου καθαρά» 
 
Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου καταφέρθηκε εναντίον των ΜΜΕ, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, τον «κατακρεούργησαν». 
 
Ο κ. Νικολάτος σημείωσε πως χωρίς ανεξαρτησία και με πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις το Κράτος Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταρρέουν, ενώ τόνισε πως οι λαϊκές δίκες από τα ΜΜΕ αποδυνάμωσαν τη Δικαστική Εξουσία.
 
Κανένας εδώ και 33 χρόνια δεν άφησε υπονοούμενα για την εντιμότητά μου, είπε, και πρόσθεσε ότι δυστυχώς μερικοί δημοσιογράφοι διαστρεβλώνουν γεγονότα και πως οι δίκες μέσω των ΜΜΕ είναι ανεπίτρεπτες και άδικες.
 
Πρόσθεσε ότι η Δικαστική εξουσία στην Κύπρο σεμνύνεται για το επίπεδο αμεροληψίας και εντιμότητας και τόνισε πως το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο με Εκθέσεις του, καταδείκνυε ότι το όλο Δικαστικό Σύστημα καταρρέει.
 
Η φιλία που τελείωσε 
 
Ο κ. Νικολάτος αναφέρθηκε και στη φιλία του με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας με τίμησε με τη φιλία του 45 χρόνια, όμως τερματίστηκε από μέρους του όταν εκδόθηκε η απόφαση Ηλιάδης-Τράπεζα Κύπρου, είπε ο κ. Νικολάτος. 
 
Απαντώντας επί προσωπικού, ο κ. Κληρίδης είπε ότι είναι προσβλητικό να λέει κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος του Ανωτάτου και είναι λυπηρό να προβάλλεται κάτι τέτοιο.
 
Πρόσθεσε πως η απόσταση είναι απογοήτευση για αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και οι οποίες "ναι, επέφεραν κάποια ρήξη".
 
Διευκρίνισε ότι ουδέποτε είπε πως η έφεση χάθηκε λόγω της σχέσης δικαστών με δικηγόρους, αλλά αυτό που είπε είναι ότι δεν φαίνεται να αποδόθηκε δικαιοσύνη, στη συνείδηση ενός λογικού παρατηρητή.
 
Ο κ. Νικολάτος στάθηκε και στην υπόθεση 'Νίκολας'. Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου διερωτήθηκε γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είχε αναφέρει την πνευματική του συγγένεια με τον Πόλυ Πολυβίου.
 
Απαντώντας στις βολές του κ. Νικολάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως η "πνευματική" συγγένεια που έχει με τον Δικηγόρο που εμφανιζόταν εναντίον του Νίκολας, δεν ήταν τότε λόγος που όφειλε να αναφέρει ο Δικαστής. Η όποια αναφορά σε συγγένεια θεσπίστηκε αργότερα, είπε. 
 
Αναγκαία η επίσπευση της μεταρρύθμισης 
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου στάθηκε στα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του που η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των συγκεκριμένων καταγγελιών. 
 
Περαιτέρω, τόνισε πως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με τις καταγγελίες του Νίκου Κληρίδη ήταν σαφείς, και δεν τις σχολίασε, αναφερόμενος στη διάκριση της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας. 
 
Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού του Γενικού Εισαγγελέα, απαντώντας στα παράπονα του κ. Κληρίδη για μη ενημέρωσή του σχετικά με τις αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης. 
 
«Δεν υπάρχει διαφθορά στη Δικαιοσύνη»
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης τόνισε πως δεν υπάρχει διαφθορά στη Δικαιοσύνη, αλλά υπάρχει έλλειψη αντικειμενικής αμεροληψίας. 
 
Με τα τελευταία γεγονότα δώσαμε το τελειωτικό χτύπημα στη Δικαιοσύνη, ανέφερε, και σημείωσε πως δεν γίνεται το Ανώτατο να βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, αλλά θα έπρεπε να βρίσκεται το Δικαστικό Συμβούλιο.
 
Η Δικαιοσύνη είναι οι 120 Δικαστές και δεν μπορούν να δικάζουν υπό φόβο. Πρέπει να προστατευθούν και οι Δικηγόροι, ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.
 
Και εντάσεις 
Μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα, η Επιτροπή συνήλθε εκ νέου με τις ερωτήσεις των Βουλευτών προς τους φιλοξενούμενους. 
Ένταση προκλήθηκε, ωστόσο, μεταξύ της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του Προέδρου του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτου, με τον τελευταίο να αναφέρει "έχω τα χέρια μου καθαρά". Η κα. Χαραλαμπίδου, σε έντονο ύφος, είπε στον κ. Νικολάτο ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί. 
 

Top