News Local Αναμένεται κάθοδος GRECO εν μέσω εξελίξεων στην κρίση Δικαιοσύνης

Αναμένεται κάθοδος GRECO εν μέσω εξελίξεων στην κρίση Δικαιοσύνης

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται στην Κύπρο κλιμάκιο της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς GRECO για να διερευνήσει τις καταγγελίες του δικηγόρου, Νίκου Κληρίδη, για σύγκρουση συμφερόντων και διαπλοκή στο Δικαστικό Σώμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΡΙΚ η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

 

Του κλιμακίου θα ηγείται ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής, Gianluca Esposito.

  Χθες ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, σε μακροσκελή ανακοίνωση, που εξέδωσε, μετά τη συνεδρίασή του, αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης ή σχέσης με τα όσα βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας.

Αναφέρει ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε συζήτηση των όσων αναφέρονται στις διάφορες ανακοινώσεις και επιστολές και παραπέμπει στα «αρμόδια και θεσμοθετημένα όργανα του κράτους».

Θέμα αξιοπιστίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του συνόλου των δικαστών ουδέποτε ετέθη και δεν τίθεται ούτε και τώρα ξεκαθαρίζει, υποστηρίζοντας ότι η δικαιοσύνη στην Κύπρο έχει σταθεί πολύ ψηλά, ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα διαφθοράς και καλεί τον κυπριακό λαό να συνεχίσει να την εμπιστεύεται.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το Δικαστικό Συμβούλιο, τον τρόπο διορισμού των δικαστών, την προαγωγή και την παύση τους.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα, το Ανώτατο Δικαστήριο και την κυβέρνηση σε διάλογο για εξεύρεση λύσεων.

Στο μεταξύ, στον απόηχο των πρωτοφανών καταγγελιών, φαίνεται ότι κινούνται τα νήματα για ανατροπή των αθωωτικών και τελεσίδικων αποφάσεων για Τραπεζίτες, που βρέθηκαν στο εδώλιο ως εμπλεκόμενοι στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και της οικονομίας γενικότερα.     

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο νομικό εγχείρημα, εξαιρετικά σπάνιο.

Στο εδώλιο πιθανόν να βρεθούν ξανά ο Αντρέας Ηλιάδης και η Τράπεζα Κύπρου, έστω και αν αθωώθηκαν τελεσίδικα από το Εφετείο, στην υπόθεση χειραγώγησης της αγοράς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα στη Νομική Υπηρεσία μελετούν τρόπους να ξανανοίξει η υπόθεση, που είναι τελεσίδικη, και να οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον Δικαστηρίου.

Έφεση στην απόφαση απαλλαγής των Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή από τις κατηγορίες, που αντιμετώπιζαν, σχετικά με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου καταχώρησε, εξάλλου, χθες ο Γενικός Εισαγγελέας.

Το δικηγορικό γραφείο Πατρίκιος Παύλου & Συνεργάτες, εκπροσωπώντας τη Σοφία Νικολάτου, κόρη του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτου, έδωσε τις δικές της εξηγήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με καταθέσεις της, που μετατράπηκαν σε αξιόγραφα.

«Ο πατέρας της πελάτισσάς μας ουδεμία ανάμειξη είχε στις διαβουλεύσεις ή τη διευθέτηση της υπόθεσης» τονίζει.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει στις 11.00 ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου και στις 12.30 έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Top