News Local Κινδύνευε με σύλληψη ο ΥΠΕΣ–Αστυνομική παρουσία στο Κτήμα Μακένζι

Κινδύνευε με σύλληψη ο ΥΠΕΣ–Αστυνομική παρουσία στο Κτήμα Μακένζι

Ισχυρή Αστυνομική παρουσία φρουρεί το «Κτήμα Μακένζι» στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκτελεστεί διάταγμα δικαστηρίου, όπου προνοεί την ανάκτηση του χώρου από Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη.

Όπως πληροφορείται το Sigmalive, κρίθηκε από το δικαστήριο ότι η περιουσία του δεν εμπίπτει στον νόμο του κηδεμόνα και πρέπει να του επιστραφεί.

Η απόφαση κρίθηκε και σε επίπεδο έφεσης. Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το διάταγμα ή παρακοής, προβλεπόταν η σύλληψη αρμοδίων, ακόμη και του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ Λειτουργός της Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, η υπόθεση αφορά τεμάχιο στην ενορία Σκάλα της Λάρνακας, η διαχείριση του οποίου θεωρήθηκε ότι είναι από τις περιοχές που αναφέρονται στο Νόμο του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και ως εκ τούτου τύγχανε της Διαχείρισης του Κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών από την τουρκική εισβολή του 1974 μέχρι πρόσφατα.

Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο ήταν ιδιοκτησία ατόμων που μετανάστευσαν στη Βρετανία πριν από την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμφωνα με το Νόμο, δεν θεωρούνται ότι είναι Τουρκοκύπριοι, ενώ είναι Βρετανοί υπήκοοι, κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου ενώ δεν ενεγράφησαν ποτέ ως Τουρκοκύπριοι.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, συνέχισε, η συγκεκριμένη περιουσία δεν θα έπρεπε να είναι στην διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας το οποίο με απόφαση του, τον Ιανουάριο του 2016, αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη περιουσία δεν είναι Τουρκοκυπριακή και πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να προχωρήσει σε διαχωρισμό του τεμαχίου για να δοθεί εξ ημισείας στους δύο  κληρονόμους, ενώ αρχές του 2018  το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας είχε εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία η περιουσία έπρεπε να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Ωστόσο, σημείωσε, στην πορεία ο νομικός εκπρόσωπος της μιας πλευράς των ιδιοκτητών, προσέφυγε στο Δικαστήριο με αγωγή εναντίον του Υπουργείου Εσωτερικών για παρακοή διατάγματος Δικαστηρίου, υπόθεση που εκδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2018.

Στην διαδικασία του Νοεμβρίου για απόδοση της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, που έγινε στην παρουσία εκπροσώπων των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών, το Δικαστήριο έδωσε παράταση 45 ημερών ούτως ώστε να φτάσουν τα δύο μέρη σε συμφωνία και να γίνει αγοραπωλησία του τεμαχίου.

Είπε ακόμα ότι η παράταση των 45 ημερών έχει περάσει, δεν προέκυψε τελικά συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αύριο έχει ακρόαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για την υπόθεση, να προχωρήσει  σε ανάκτηση της περιουσίας.

Ο Λειτουργός του ΥΠΕΣ ανέφερε ακόμα ότι "το Υπουργείο αναγνωρίζει πως χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου να μεταφερθούν οι επενδύσεις των ενοικιαστών, αφού στόχος μας δεν είναι η καταστροφή επιχειρήσεων. Ωστόσο οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι γεγονός και πρέπει να εφαρμόζονται».

Από την πλευρά του ο Πάρης Λοϊζου εκ των δικηγόρων της εταιρείας «Κτήμα Μακένζι» μιλώντας στο ΚΥΠΕ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος ζητώντας χρόνο για διαβούλευση με τους πελάτες του.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις διάφορες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένο να γίνουν στην αίθουσα δεξιώσεων, ο κ. Λοϊζου απάντησε πως «θα γίνει το άπαν προκειμένου οι εκδηλώσεις να γίνουν κανονικά».

Πρόσθεσε ότι «οι οδηγίες προς την Αστυνομία για ανάκτηση της περιουσίας δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και μας ξενίζει το γεγονός γιατί οι οδηγίες δόθηκαν από το Υπουργείο, αφού το ακίνητο δεν εμπίπτει στην διαχείριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, με βάση σχετική απόφαση του Δικαστηρίου. Από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία μεταξύ των νόμιμων ιδιοκτητών και της εταιρείας «Κτήμα Μακένζι» δεν θα έπρεπε να επέμβει η Αστυνομία σε μια ιδιωτική συμφωνία».

Σε ερώτηση κατά πόσον όντως υπάρχει ιδιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Λοϊζου απάντησε «βεβαίως και υπάρχει. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο της παρουσίας της Αστυνομίας στη σκηνή, αφού σήμερα δεν μας παρουσιάστηκε διάταγμα ανάκτησης ή οποιοδήποτε ένταλμα».

 

Top