Ανεπανόρθωτη η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στον Πενταδάκτυλο, με σοβαρούς κινδύνους να αφανιστούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας λόγω της παράνομης λατόμευσης που διενεργείται στα κατεχόμενα.
Η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο αφού δεν λαμβάνονται μέτρα για προστασία του περιβάλλοντος.
Έγκυρες πηγές του Υπουργείου Γεωργίας αποκάλυψαν στη Σημερινή της Κυριακής ότι η εκτός ελέγχου λατόμευση και οι παράνομες εκσκαφές που γίνονται στον Πενταδάκτυλο προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά με κινδύνους ακόμα και για τον κατεχόμενο Δήμο της Κυθρεας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως Τουρκοκύπριοι μεταφέρουν με φορτηγά στις ελεύθερες περιοχές υλικό για να το πωλήσουν όσο-όσο σε ελληνοκύπριους εργολάβους.
Ξεφορτώνουν το εμπόρευμα με την καταβολή μετρητών και χωρίς βεβαίως το ανάλογο ΦΠΑ.
Το υλικό από την κατακρεούργηση του Πενταδακτύλου χρησιμοποιείται επισης και για την ανοικοδόμηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, κυρίως στην επαρχία Κερύνειας.
Την υπερλατόμευση καταγγέλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι μέσω περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν στον Τ/Κ τύπο "το ένα από τα πέντε δάκτυλα του Πενταδακτύλου κινδυνεύει να αποκοπεί".
Την αλλοίωση του τοπίου στον Πενταδάκτυλο επιβεβαιώνει και η αρμόδια Υπηρεσία Μεταλλείων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ερωτόκριτος Αναστασιάδης, ανέφερε πως το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν γίνει σχέδια αποκατάστασης του τοπίου μετά την ζημιά που έγινε. Να σημειωθεί πως κονδύλι ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ που παραχωρήθηκε στο κατοχικό καθεστώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει την υποχρέωση προστασίας δυνητικών περιοχών μέσω του προγράμματος Νατούρα 2000, δεν χρησιμοποιήθηκε για αποκατάσταση του Πενταδακτύλου.