News Local Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ – Χαμπιαούρη – Συμφωνήθηκε τετ-α-τετ

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ – Χαμπιαούρη – Συμφωνήθηκε τετ-α-τετ

Πρόσωπο με πρόσωπο θα τα πουν Προέδρος Αναστασιάδης και Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, με αφορμή την κρίση στην παιδεία, για αναζήτηση τρόπων ομαλής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό αποφασίστηκε μετά από  τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους.

H συνάντηση έχει καθοριστεί για την Δευτέρα (13/8).Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης στο Τρόοδος, και κληθείς να πει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Παιδεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα ενημερωθώ αύριο από τον Υπουργό Παιδείας και εν συνεχεία θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Ελπίζω να επικρατήσει σύνεση από τις  εκπαιδευτικές οργανώσεις, να αντιληφθούν ότι χρειάζεται η συνεννόηση και ιδιαίτερα κατανόηση ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης δεν είναι ποσώς για να μειώσουν το κύρος, αλλά αντίθετα να αναβαθμίσουν και την Παιδεία και το κύρος των καθηγητών μας». Εξάλλου, σε ερώτηση τι σκέφτεται να κάνει για το θέμα της Παιδείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «κάτι σκέφτομαι».

"Η κυβέρνηση εμμένει στον εξορθολογισμό στην παιδεία και στην ποιοτητική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Στην σχετική συνάντηση θα αξιολογηθούν τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Επαναλαμβάνουμε την στήριξη μας στον εκπαιδευτικό κόσμο, τους γονείς και μαθητές. Ο εξορθολογισμός θα στηρίξει το έργο της ολόκληρης της παιδείας και των εκπαιδευτικών και θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου" ανέφεραν στο ΣΙΓΜA, πηγές του Υπουργείου Παιδείας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε διάστημα μόλις 48 ωρών ξεπέρασαν τις 1000 οι υπογραφές πολιτών που ζητούν απομάκρυνση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή.

Όπως αποκάλυψε χθες το ΣΙΓΜΑ, πολίτες προβαίνουν σε διαδικτυακή συλλογή υπογραφών διότι θεωρούν απαράδεκτη την στάση που τηρεί απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

"Τα γραφόμενα του και ειδικά ο τρόπος που τα παρουσιάζει δεν περιέχουν αντικειμενικότητα, διαφάνεια, αμεροληψία και πλήττουν τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει την ομάδα αυτή με λυσσαλέα μανία, μισαλλοδοξία, εμπάθεια και υποτιμητικά χρησιμοποιώντας πολλές φορές ακόμα και ρατσιστικές συμπεριφορές. Πιστεύουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να προχωρήσετε με βάση αυτή τη καταγγελία στην παύση του", αναφέρει μεταξύ άλλων, η ομάδα πολιτών.

Ωστόσο, παρά τις εκατοντάδες υπογραφές που έχουν μαζευτεί και συνεχίζουν, στοιχεία αναφέρουν πως ενδεχόμενη παύση του Γενικού Ελεγκτή είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του Sigmalive, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει στις 30 Ιανουαρίου 2017, αίτημα ιδιώτη, να απολυθεί ο Γενικός Εισαγγελέας λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και ανικανότητας. Η απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αποκλείεται συνεπώς η καταχώρηση αίτησης για απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα από ιδιώτη εν είδει actio popularis διότι δεν νομιμοποιείται προς τούτο, μη έχοντας το θεσμοθετημένο πολιτειακό εκείνο συμφέρον, και όχι απλώς το ιδιωτικό. Ο διορισμός και η απόλυση γίνονται στο ανώτατο δυνατό πολιτειακό επίπεδο»

Δεδομένου ότι ο Γενικός Ελεγκτής – όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας - αποτελεί ανεξάρτητο αξιωματούχο ο οποίος διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρείται πολύ απομακρυσμένο ενδεχόμενο, το αίτημα της ομάδας πολιτών να έχει αντίκρισμα στο Ανώτατο. 

Top