News Local Κατεχόμενα: Καταστροφές άνευ προηγουμένου από πυρκαγιές

Κατεχόμενα: Καταστροφές άνευ προηγουμένου από πυρκαγιές

Η αναβολή στην δίκη για τα επεισόδια στην «βουλή» τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την επίθεση στην «Αφρίκα», οι εκατοντάδες πυρκαγιές και η καταστροφή που άφησαν τα τελευταία 17 χρόνια, η λήψη μέτρων για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και η αύξηση των περιπτώσεων θεραπείας για απόκτηση παιδιών με την μέθοδο του σωλήνα, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου σήμερα.
 

Η «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Οι εξετάσεις της δικαιοσύνης», αναφέρει ότι ο «δικαστής» της υπόθεσης των συλληφθέντων για τα επεισόδια της 22ας Ιανουαρίου στην «βουλή», λόγω φόρτου εργασίες, ανέβαλε χθες την πρώτη ακρόαση για τις 4 Ιουλίου, με την εφημερίδα να αφήνει υπονοούμενα για πιέσεις εναντίον του. Αλλού γράφει ότι ο καταδικασθείς σε φυλάκιση Τούρκος δημοσιογράφος της Τζουμχουριέτ, Αχμέτ Σικ, κατεβαίνει ως υποψήφιος Βουλευτής στις 24 Ιουνίου με το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι συχνές διακοπές ρεύματος δεν είναι για εξοικονόμηση.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «998 πυρκαγιές σε 17 χρόνια», αναφέρεται σε στοιχεία για τις φωτιές, που κατά 90% οφείλονταν στον ανθρώπινο παράγοντα και κατέκαψαν 75.000 στρέμματα δασώδους και καλλιεργήσιμης έκτασης. Αλλού αναφέρει ότι ρεκόρ ποσότητας ινδικής κάνναβης ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Λεύκας, με 3.000 φυτά σε χωράφι δίπλα από το νεκροταφείο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχίζουν τον Ιούνιο την λειτουργία τους οι σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων εντός της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μπερεκέτι παιδιών του σωλήνα», γράφει ότι κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα από 57 χώρες έρχονται στα κατεχόμενα για θεραπεία για να κάνουν παιδί του σωλήνα, γεγονός που έχει μετατρέψει το ψευδοκράτος σε σοβαρό ανταγωνιστή άλλων κέντρων παρόμοιων θεραπειών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Λεύκα κατέκαψε 50 στρέμματα άγριας βλάστησης, ένα αυτοκίνητο που ήταν εκεί και πολλά δέντρα. Αλλού προβάλλει το άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας, Μπασιαράν Ντουζγκιούν, ότι η Άγκυρα προωθεί μια «κυβέρνηση» απομόνωσης του Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, για μια λύση δύο κρατών.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Εάν σταματήσει η στήριξη, θα σταματήσει και η παραγωγή», γράφει ότι οι γεωργοί και οι παραγωγοί εξέφρασαν ανησυχία για την δήλωση του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ακντάγ προχθές, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ότι «πρέπει να σταματήσει η απευθείας στήριξη εισοδημάτων (επιδοτήσεις)». Αλλού γράφει ότι στο «επαρχιακό δικαστήριο» Αμμοχώστου, μετά την επίθεση εναντίον τριών γυναικών δημοσιογράφων, αυξήθηκε ο αριθμός των «αστυνομικών» στην είσοδο του κτιρίου.  Σε άλλο θέμα γράφει ότι γυναίκα οδηγός, υπό την επήρεια αλκοόλ, επιτέθηκε και δάγκωσε δύο «αστυνομικούς» στην Αμμόχωστο όταν την σταμάτησαν για αλκοτέστ.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το μέτρο για τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα, να γίνονται σε ΤΛ», γράφει ότι με απόφασή της η «κεντρική τράπεζα» ενθαρρύνει όσους θέλουν να πάρουν δάνεια ή να ρυθμίσουν υφιστάμενα, να τα κάνουν σε τουρκικές λίρες και όχι σε ξένο νόμισμα. Αλλού γράφει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης των δύο ανδρών που είχαν ανέβει στην οροφή της «βουλής» στις 22 Ιανουαρίου και αντιμετωπίζουν 3 κατηγορίες, ξεκίνησε με αναβολή. Σε άλλο θέμα προβάλλει το άρθρο του διευθυντής της εφημερίδας, Τζενκ Μουτλουγιακαλί, ότι λείπουν οι δικαιολογητικοί φάκελοι 300-400 «υπηκοοτήτων» που παραχωρήθηκαν κατ’ εξαίρεση από το «υπουργικό».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Top