News Local ΠτΔ: Όραμα μου να παραδώσω μια πατρίδα επανενωμένη το 2023

ΠτΔ: Όραμα μου να παραδώσω μια πατρίδα επανενωμένη το 2023

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι όραμά του το 2023 να παραδώσει μια πατρίδα επανενωμένη και τόνισε τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων αλλά και με τους Τουρκοκύπριους.

 

Μιλώντας από το βήμα του 16ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, στην Κρατική Έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είναι η τελευταία μου θητεία, όραμά μου είναι όταν παραδίδω το 2023 να παραδίδω μια πατρίδα επανενωμένη».

«Μια σύγχρονη πατρίδα. Να παραδίδω μια πατρίδα η οποία να κάνει όλους μας περήφανους, να είναι το αποτέλεσμα της κοινής συνεργασίας όλων», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε «χωρίς τη συνεργασία στη Βουλή μη έχοντας πλειοψηφία δεν μπορείς όσα οράματα και να έχεις να τα πραγματώσεις αν δεν τα μοιραστείς και να δεν πείσεις και αν δεν κάνεις ένα εποικοδομητικό διάλογο ώστε να συμμεριστείς και τις έγνοιες των άλλων γιατί έχουν και διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις πάνω σε κάποια θέματα».

«Αν δεν πετύχεις τον συμβιβασμό δεν θα πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα κάτι που είναι επιδίωξη του λαού μας, που είναι απαίτηση του λαού μας και είναι βεβαίως και επιδίωξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην παρουσία στο συνέδριο της παρουσίας των ηγετών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και Τουρκοκυπρίων ότι «δεν καταδεικνύει παρά τον σεβασμό ή τον πολιτικό πολιτισμό που έχει καλλιεργηθεί σε αυτή τη χώρα και που δημιουργεί τις προοπτικές πραγματικά της συνδημιουργίας».

«Συνδημιουργία μεταξύ μας, των πολιτικών δυνάμεων, αλλά συνδημιουργίας και με τους συμπατριώτες μας», πρόσθεσε.

«Αυτό που απαιτείται είναι επιτέλους μέσα από τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό των αρχών και αξιών της ΕΕ, του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συνεργαζόμενοι, να βρούμε μια λύση που επιτέλους θα αποκαθιστά την ενότητα, θα αποκαθιστά την κυριαρχία, θα αποκαθιστά την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, θα δίνει την ευκαιρία σε  όλους», τόνισε.

Όχι σε κάποιους, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «να έχουν προνόμια και σε άλλους που θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των προνομιούχων, έτσι ώστε πάντα - όντας Ευρωπαίοι και γνωρίζοντας ότι αυτός ο σεβασμός υπάρχει μέσα στα ευρωπαϊκά κράτη, ο σεβασμός προς τους πολίτες δηλαδή του κάθε κράτους -  θα δημιουργήσουμε εκείνες τις προοπτικές που θα μας επιτρέψουν να βλέπουμε το 2030, το 2040, το μέλλον γενικότερα, με αισιοδοξία».

Αλλά, «ιδιαίτερα τη δημιουργία ενός κράτους που θα έχει σταθερότητα, θα προσφέρει ειρήνη και προοπτική», πρόσθεσε.

Tοποθετήθηκε υπέρ της κριτικής, σημειώνοντας ότι «είναι απολύτως αναγκαία στις δημοκρατίες, η ελευθερία του λόγου είναι το πρώτο, η ελευθερία της κριτικής είναι το ύψιστο, αρκεί να είναι αντικειμενική, εποικοδομητική και να στοχεύει – και όχι να υποσκάπτει - στο να διορθώσει λάθη η Κυβέρνηση, διότι αν του μύωπα του αφαιρέσεις τα γυαλιά σίγουρα θα σκοντάψει. Και θα υποστεί πολύ περισσότερα από εκείνα που δεν έβλεπε φορώντας τα γυαλιά».

«Αν αφαιρέσεις από κάποιον που έχει ανάγκη στήριξης το μπαστούνι, σίγουρα θα καταρρεύσει», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης, να δίνει τη δυνατότητα στον μύωπα να βλέπει καθαρότερα».

«Και σε όποιον έχει ανάγκη της στήριξης να το αντιλαμβάνεται ότι έτσι είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης, αρκεί βεβαίως η όλη προσπάθεια να είναι το καλό του τόπου και όχι το καλό του κόμματος. Και είμαι βέβαιος (ότι αυτό ισχύει για όλους) - κανείς δεν υστερεί σε πατριωτισμό, δεν υστερεί κανένας από το όραμα να δει την Κύπρο μας να πηγαίνει μπροστά», είπε.
 
Έδωσε «την υπόσχεση ότι με σύνεση θα προχωρήσουμε μπροστά, πάντα με προσπάθεια για συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πάντα με συνεργασία για το καλύτερο όλων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καλό του φίλο και στενότατο συνεργάτη, όπως είπε από τα χρόνια της νεολαίας, τέως Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. «Εύχομαι και πιστεύω ότι το κενό που αφήνει η απόφαση του να εγκαταλείψει τη μάχιμο, ενεργό πολιτική, θα καλυφθεί από τον άξιο διάδοχο και έναν εκ των μαθητών του Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών», είπε.

Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι υπηρέτησαν την Κυβέρνηση την προηγούμενη πενταετία, αλλά και όσους τη στελεχώνουν σήμερα. Ειδική μνεία έκανε επίσης στη συμβολή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη «και όλους όσοι τον πλαισίωναν για να πετύχουμε αυτό που κανείς στα πρώτα στάδια τουλάχιστον δεν πίστευε ότι θα πετυχαίναμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top