News Local Λακκοτρύπης:Συζήτηση για χρόνο μετακίνησης δεξαμενών Λ/κας

Λακκοτρύπης:Συζήτηση για χρόνο μετακίνησης δεξαμενών Λ/κας

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου δεν συζητούν πλέον εάν θα μετακινηθούν από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, αλλά τα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα φύγουν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.
 

Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της εταιρείας πετρελαιοειδών «Πετρολίνα» και τις εταιρείες υγραερίου, Synergas, Intergas και Petrolina, στην παρουσία του Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι ακολούθησαν συναντήσεις του Υπουργού Ενέργειας, του Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας με τους εκπροσώπους των εταιρειών EXON MOBIL, BP KAI EKO.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντηση με την πρώτη ομάδα εταιρειών, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η προσπάθεια που γίνεται από κοινού της κυβέρνησης με τον Δήμο Λάρνακας, θα έχει αποτελέσματα. Οι εταιρείες δεν συζητούν πλέον το εάν θα απομακρυνθούν (από τη Λάρνακα), αλλά το πότε» και παραδέχθηκε πως «όλοι έχουν μερίδιο της ευθύνης των αδειών ή των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν».

Γι’ αυτό τον λόγο, συνέχισε, «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί», όπως εξήγησε, «υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που εμπλέκονται, με την παρακολούθηση του Δήμου και του Δημάρχου προσωπικά, αλλά και μιας Συντονιστικής Επιτροπής από τους τεχνοκράτες που θα πρέπει να διεκπεραιώσουν όλα όσα θα συμφωνηθούν σε πολιτικό επίπεδο».

Πρόσθεσε πως «έχουμε αρχίσει τη διαδικασία να συζητούμε με τις εταιρείες», ανέφερε ότι ο ίδιος έχει συναντηθεί μαζί τους την περασμένη εβδομάδα και τώρα «κάνουμε μια κοινή σύσκεψη με κάθε μια από αυτές ξεχωριστά, για να καταγράψουμε τις δικές τους θέσεις, αλλά να βάλουμε και εμείς τις δικές μας".  Όπως ανέφερε ο Υπουργός, την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί υπουργική σύσκεψη και ακολούθως συμφώνησαν με τον Δήμαρχο όπως πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "γιατί και ο ίδιος θεωρεί το θέμα από τις κορυφαίες του προτεραιότητες».

Ο Υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, έχουμε χωρίσει τη διαδικασία σε τρία μέρη: τη μεταβατική ρύθμιση, όπου θα μπορούν τα υγρά καύσιμα να μετακινηθούν στο Βασιλικό, όπως έκαναν τα κρατικά αποθέματα πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τη μόνιμη πλέον ρύθμιση για εκείνους που θέλουν να επενδύσουν στο Βασιλικό για τα υγρά καύσιμα και τη μόνιμη ρύθμιση για το υγραέριο. Για την κάθε μια από αυτές τις διαδικασίες καταγράφεται οδικός χάρτης, για να ξέρουμε ποιος έχει ευθύνη και που είτε αφορά τον ιδιωτικό τομέα,  την κυβέρνηση ή τον Δήμο».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Δήμαρχος και η πόλη της Λάρνακας πρέπει να είναι αισιόδοξοι μετά από αυτή τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε «αυτό που συμμερίζεται και ο Δήμαρχος, ότι δεν είναι θέμα εάν θα φύγουν οι εταιρείες, αλλά είναι το θέμα πότε θα φύγουν».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον μπορεί η κυβέρνηση να πιέσει τις εταιρείες να δεχθούν την ενδιάμεση λύση, ο Υπουργός είπε πως «είναι αυτό που συζητούμε με τον Δήμο, για τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα συζητήσουμε αργότερα σήμερα, για να δούμε τι μέτρα θα πάρει το κράτος ή ο Δήμος ανάλογα με τη συμπεριφορά των εταιρειών».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «σήμερα η συνάντηση έχει σκοπό να μεταφέρουμε στις εταιρείες ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει, την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας» ότι έχει πλέον τελειώσει η αναβλητικότητα, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλη μέρα χωρίς συγκεκριμένα δεδομένα, χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες, καταγραμμένες, που θα εποπτεύονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης και την Διυπουργική Επιτροπή.

Ως Δήμος Λάρνακας, συνέχισε «αυτό που πλέον δεσμευόμαστε προς τους δημότες της πόλης και της επαρχίας» είναι ότι από τώρα και στο εξής οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα χρονοδιαγράμματα και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, ο ίδιος θα βγαίνει στα ΜΜΕ για να καταγγέλλει τη μη εκτέλεση των συγκεκριμένων ενεργειών".

Ο  Δήμαρχος Λάρνακας εξήγησε ότι «αυτό που σήμερα κάνουμε, είναι μαζί με τον Υπουργό να μεταφέρουμε στις εταιρείες τα δεδομένα όπως έχουν, να ακούσουμε τα πλάνα και τις σκέψεις των εταιρειών και να σχολιάσουμε αυτά που μας λένε. Όταν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις, θα γίνει ακόμα μια συνάντηση με τον Υπουργό και θα σχεδιάσουμε τον τελικό οδικό χάρτη, ο οποίος θα είναι όσο πιο σύντομος γίνεται, δεν πρόκειται να δεχτούμε απλώς κάποιες ημερομηνίες γενικές και αόριστες, θέλουμε συγκεκριμένα στοιχεία».

Ανέφερε, επίσης, ότι «το κυριότερο είναι να δούμε με την κυβέρνηση τις συνέπειες που θα έχει όποιος δεν τηρεί αυτά που θα συμφωνήσουμε, γιατί πλέον ο κόσμος της Λάρνακας δεν πιστεύει σε ημερομηνίες και συγκεκριμένες υποσχέσεις. Ως Δήμος, θα συμφωνήσουμε σε κάποιες ημερομηνίες τις οποίες θα παρακολουθούμε, αλλά θα πρέπει να δούμε τις συνέπειες που θα έχει κάποιος που δεν κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί και έχει δηλώσει γραπτώς ότι θα κάνει».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των εταιρειών, ο κ. Βύρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα του θέματος. Η  αντίδρασή τους είναι ότι δεν συζητούν πλέον αν θα φύγουν ή όχι, συζητούν τα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, πώς προχωρούμε και πώς μπαίνουμε σε μια συνεχόμενη διαδικασία, αφού πλέον θα είναι καθημερινή δουλειά» είπε και πρόσθεσε πως «ως Δήμος Λάρνακας θα δούμε πώς απαντούμε στις ημερομηνίες που έχουν δηλώσει οι εταιρείες».

Σε άλλη ερώτηση, ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «έχουν ευθύνη και οι κρατικές υπηρεσίες» στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, εξηγώντας πως «όταν θα κάνουν οι εταιρείες αίτηση για πολεοδομική άδεια, οι τρεις μήνες να είναι τρεις μήνες και όχι ένας χρόνος. Όταν πρέπει να δοθούν κάποιες άδειες, οι άδειες πρέπει να δοθούν στο χρονικό διάστημα που θα συμφωνήσουμε και όχι έξι μήνες μετά, γιατί τότε όλα θα πάνε στράφι, με αποτέλεσμα να μην τηρήσουμε αυτά που έχουμε πει». 

Ο κ. Βύρας κάλεσε «την κυβέρνηση να είμαστε πιεστικοί σε όλους τους φορείς, έτσι ώστε να τηρήσουμε αυτά τα οποία θα συμφωνήσουμε και πως τα εποπτεύουμε. Εάν υπάρχουν εταιρείες που δεν συμφωνούν με την ενδιάμεση λύση, ο Δήμος δεν θα διαστάσει να τα βάλει μαζί τους εφ’ όλης της ύλης, δηλαδή σε μια ανοικτή διαμάχη πλέον, στην οποία θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, έτσι ώστε να αναλάβει ο καθένας τις δικές του ευθύνες".

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «μπορεί να χρειαστεί να τα βάλουμε με συγκεκριμένες εταιρείες, με συγκεκριμένα στοιχεία, με συγκεκριμένα δεδομένα και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ακόμα, θα καλέσουμε τους δημότες της Λάρνακας και όχι μόνο, να λάβουν και αυτοί τα μέτρα τους έναντι σ’ αυτούς που αύριο ενδεχομένως να σταθούν εμπόδιο στον μεγαλύτερο στόχο της πόλης μας».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Top