News Local Το Προεδρικό της Κύπρου το μόνο στην ΕΕ με πιστοποίηση EMAS

Το Προεδρικό της Κύπρου το μόνο στην ΕΕ με πιστοποίηση EMAS

 Το Προεδρικό Μέγαρο παρέλαβε σήμερα δύο περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις, τη Βεβαίωση Επαλήθευσης του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου EMAS και το οικολογικό σήμα “Green Offices”.
 
Πρόκειται για το πρώτο Προεδρικό ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ που εξασφαλίζει τη βεβαίωση EMAS και όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής, σήμερα το μεσημέρι, ευχή όλων είναι να επεκταθούν ανάλογες πρακτικές και στον υπόλοιπο δημόσιο, αλλά και ιδιωτικό τομέα, ενώ επίκειται και σχετική απόφαση σύντομα από το Υπουργικό.
 
Τo Σύστημα EMAS αποτελεί ένα εθελοντικό εργαλείο της ΕΕ, σχεδιασμένο για οργανισμούς και εταιρείες, το οποίο τους δεσμεύει να αξιολογήσουν, να διαχειριστούν και να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.
 
Το “Green Offices” είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά στην Κύπρο και έχει βασιστεί στις δραστηριότητες του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education), μια διεθνή ΜΚΟ με στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ανά τον κόσμο.
 
Το σήμα “Green Offices” απένειμε ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος Μιχάλης Ιερείδης από κοινού με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, ενώ τη βεβαίωση EMAS απένειμε η Γενική Διευθύντρια της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης Αθηνά Παναγιώτου. Αμφότερες τις πιστοποιήσεις παρέλαβε ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας Θεοδόσης Τσιόλας.
 
Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος ανέγνωσε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη.
 
«Η σημερινή τελετή αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνεται στην εφαρμογή των δύο αυτών πιστοποιήσεων» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Θέλουμε σήμερα να δώσουμε το παράδειγμα που να ακολουθήσουν τόσο τα υπόλοιπα Τμήματα, Υπηρεσίες και Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.
 
Είπε ότι προγράμματα όπως το “Green Office” και το Σύστημα EMAS αποτελούν την βάση για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, με απώτερο σκοπό την υλοποίηση του ευρύτερου στόχου, που είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων και αποβλήτων από μεγάλους οργανισμούς, κυρίως από δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα , λόγω του μεγέθους τους.
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης είπε ότι η εφαρμογή του Συστήματος EMAS στο Προεδρικό Μέγαρο αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ηχηρό παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους οργανισμούς και επιχειρήσεις, ενώ είπε ότι ήρθε η στιγμή να ακολουθήσει και ο υπόλοιπος δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας.
 
«Αυτά τα πέντε χρόνια, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη, έχουμε θέσει την προστασία του περιβάλλοντος στις υψηλότερες των προτεραιοτήτων μας» και έχουμε θέσει γερές βάσεις για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον εμφανή, ανέφερε ο Υπουργός.
 
Όπως είπε, για πρώτη φορά το κράτος εκτελεί έργα για την ανακύκλωση και τη χωριστή διαλογή, με προϋπολογισμό πέραν των 30 εκ. ευρώ.
 
Για το EMAS συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή του ξεκίνησε δειλά με ένα στρατόπεδο, επεκτάθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος και τώρα εφαρμόζεται στο Προεδρικό. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει κατακυρωθεί πρόταση για εγκατάσταση του EMAS σε πέντε ακόμη στρατόπεδα.
 
«Η επέκταση του θεσμού αυτού σε ολόκληρη την κρατική μηχανή αποτελεί υπόσχεση προς το περιβάλλον μας αλλά και για τα παιδιά μας» είπε ο Υπουργός και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου προς τον σκοπό αυτό.
 
Όπως είπε ο κ. Κουγιάλης, απομένει μόνο η καταχώρηση στο μητρώο του EMAS, μέσω του αρμόδιου Τμήματος Περιβάλλοντος, για να δοθεί άδεια χρήσης του λογότυπου στα επιστολόχαρτα και στην ιστοσελίδα του Προεδρικού.
 
Η καταχώρηση στο μητρώο θα αποτελέσει «ένα σημαντικό βήμα, τόσο για τρόπο διαχείρισης του ιδίου του Προεδρικού Μεγάρου» ενώ δίνεται στήριξη στον θεσμό από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέληξε.
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου αναφέρθηκε από την πλευρά της στο σήμα περιβαλλοντικής ποιότητας “Green Offices” για κτίρια και γραφεία, το οποίο επίσης απονεμήθηκε στο Προεδρικό.
 
Εθνικός χειριστής του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική οργάνωση CYMEPA και το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
 
Όπως είπε η κ. Παναγιώτου, η απονομή του σήματος προϋποθέτει την εφαρμογή και τήρηση αυστηρών κριτηρίων που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας και νερού, τη διαχείριση των απορριμάτων, τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων προσωπικής καθαριότητας και απορρυπαντικών, την ποιότητα τροφής και ποτών, τη μετατροπή των ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
 
Κατέληξε, λέγοντας ότι η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καθημερινή λειτουργία και η ευαισθητοποίηση του προσωπικού είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες, χάρη στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η πιστοποίηση του χώρου με το οικολογικό σήμα “Green Offices”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top