«Χουλιγκάνοι, ακροδεξιά στοιχεία», είναι μια από τις καθιερωμένες απόψεις που ακούγονται την επόμενη μέρα επεισοδίων, ειδικότερα σαν αυτά που αμαύρωσαν τον προχθεσινό αγώνα ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο.
Τα «παιδιά με τα μαύρα» σε κάθε κερκίδα, είναι οι συγκεκριμένες ομάδες «γνωστών άγνωστων», λένε ίδιες απόψεις.
Στο SigmaLive μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Χρίστος Κασσιμέρης, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων «European Football in ‘Black and White’: Tackling Racism in Football», «Anti-racism in European Football: Fair Play for All».
Από πού πηγάζει η ανάγκη βίας σε γήπεδα;Άποψη Κοινωνιολόγου
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα, ποιο το προφίλ των ανθρώπων αυτών που προκαλούν τα επεισόδια και κατά πόσο συνδέονται με την ακροδεξιά, όπως στηρίζει η πιο πάνω άποψη, ο δρ.Κασσιμέρης, αναφέρει:
«Στις δυτικές κοινωνίες, συνήθως ταυτίζουμε κάποια φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς με την ακροδεξιά, ιδίως σε βίαια περιστατικά, ή με άτομα που ζουν στο περιθώριο.
Πολύ πιθανό να υπήρχαν άτομα τα οποία εκφράζει αυτή η ιδεολογία, ωστόσο, θα ήταν επικίνδυνο να περιοριστούμε σε αυτό το στενό πλαίσιο. Ίσως, πιο απλά, να ευθύνεται η ανωνυμία (λόγω απουσίας ΚΚΤ) που παρέχει το πλήθος εντός του σταδίου, σε συνδυασμό με το ιδεατό της αρρενωπότητας και μια μικρή ομάδα οπαδών που ενθαρρύνει τη χρήση βίας».
"Μονόδρομος η κάρτα οπαδού":Τι θα περιλαμβάνει-Πού βρίσκεται
Αναφορικά με τη λύση η οποία θα οδηγήσει στην αποφυγή παρόμοιων επεισοδίων και αν τελικά η εφαρμογή της πολιτικής των «κεκλεισμένων των θυρών αγώνων» βοηθά, ο δρ.Κασσιμέρης, είπε: «Η λύση για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, σίγουρα δεν είναι η τέλεση αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
Μια λύση, είναι η επιβολή των νόμων της Πολιτείας και των κανονισμών της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου».
Εικόνα αρχείου