News Local Eνδείξεις νέας «φούσκας» στα ακίνητα

Eνδείξεις νέας «φούσκας» στα ακίνητα

Λίγο η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, η έξοδος από το μνημόνιο και γενικά η καλή εικόνα που εκπέμπεται προς τα έξω ώθησαν την αγορά σε μιαν απρόσμενη για τα οικονομικά δεδομένα κινητικότητα.
 
Το «κλειδί» της υπόθεσης και κύριοι «ρυθμιστές» της κατάστασης οι ξένοι αγοραστές, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το σχέδιο της Κυβέρνησης για παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου αγοράζοντας ακίνητα αξίας τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ, και έτσι φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα high end είναι αυτά που παρασύρουν όλη την αγορά. 
 
Ζήτηση, αλλά μέχρι πότε;
 
Το στοίχημα είναι μέχρι σε ποιο σημείο θα φτάσει αυτή η ζήτηση από ξένους. Μέχρι στιγμής, βάσει δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, δόθηκαν πάνω από 2000 διαβατήρια. Αν και η ζήτηση ακόμα υπάρχει, όπως μας ανέφεραν γνώστες της αγοράς, αυτή δεν είναι σαφές πόσο θα κρατήσει. Μάλιστα, στο ενδεχόμενο που για πολιτικούς λόγους σταματήσει το πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοοτήτων και αδειών μόνιμης παραμονής σε ξένους αγοραστές ακινήτων, είναι πολύ πιθανόν αρκετά από τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης να παραμείνουν αδιάθετα, μιας και οι αγοραστές των εν λόγω κτιρίων είναι κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία ξένοι. Ενδεικτικό είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξωγενής ζήτηση παρουσιάζει διπλάσια αύξηση, φτάνοντας στο 40%. Επιπρόσθετα, βάσει του ίδιου σχεδίου της Κυβέρνησης, τα ακίνητα που αγοράστηκαν για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου μπορούν να μεταπωληθούν με την πάροδο τριών ετών και δεν αποκλείεται αρκετοί εξ αυτών που έλαβαν την υπηκοότητα να διαθέσουν στην αγορά τα ακίνητά τους και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να προστεθούν και άλλα στο παζάρι. Πάντως, όπως μας επισήμαναν οι γνώστες της αγοράς, αν οι επιχειρηματίες του κλάδου και οι τράπεζες σε αυτή την περίπτωση είναι προσεκτικοί, τότε η αγορά δεν θα εκτροχιαστεί.
 
Πρόβλημα το μέγεθος
 
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, αν και έχουν ιδιαίτερα «πικρή» την πρόσφατη εμπειρία, έχουν χαλαρώσει κάποιους από τους όρους των δανειοδοτήσεων, προσφέροντας δάνεια με χαμηλά επιτόκια σε αξιόχρεους επενδυτές. Επιπρόσθετα, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης εκμεταλλεύτηκαν τα κίνητρα που δόθηκαν για την ανέγερση μεγάλων κτιρίων. Ο κύριος όγκος αυτών των επενδύσεων βρίσκονται στην Πάφο και Λεμεσό και ειδικότερα στην παραλιακή, όπου το τελευταίο διάστημα υπάρχει οργασμός αναπτύξεως. Όμως, επειδή, πλέον, τα σπίτια που ανεγείρονται, όπως και άλλες αναπτύξεις, είναι μεγαλύτερου μεγέθους και, συνεπώς, αξίας, ακόμα και οι πιο καλοί πελάτες των τραπεζών, δηλαδή οι συνεπείς, σε περίπτωση που μείνουν αδιάθετα τα τεμάχιά τους, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αποπληρωμής των δανείων τους. Επιπλέον, ακόμα και να συνεχιστεί αυτή η ζήτηση ακινήτων από ξένους, δεν αποκλείεται να μπουν πιο δυναμικά και οι πιο «μικροί» επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και να αρχίσουν να επενδύουν στα εν λόγω ακίνητα ή ακόμα να αγοράζουν άλλα πιο φθηνά, με τον κίνδυνο να καταρρεύσει ξανά η αγορά, λόγω πλασματικής ανάπτυξης, να είναι εμφανέστατος, καθώς η ζήτηση δεν θα είναι ατέρμονη.
 
Αύξηση αδειών οικοδομής
 
Οι αριθμοί, αν και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν το ύψος των πράξεων που γίνονταν πριν από το 2013, προτού σκάσει η φούσκα, εν τούτοις «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, οι άδειες οικοδομής για τις οικιστικές μονάδες κατέγραψαν αύξηση κατά 41% σε ετήσια βάση το πεντάμηνο του 2017, σε σύγκριση με πέρυσι. Ενδεικτικό είναι ότι στη Λεμεσό καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός των οικιστικών μονάδων, με τις περισσότερες επαρχίες να καταγράφουν διψήφια άνοδο, εκτός της Αμμοχώστου, που παραμένει σταθερή. Για το πεντάμηνο του 2017 εκδόθηκαν 2.368 άδειες οικοδομής για 1.889 οικιστικές μονάδες, σε σύγκριση με 2.156 άδειες για 1.340 μονάδες την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών ανήλθε στα €399 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 37,8% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (289,5 εκατ.). Το συνολικό εμβαδόν ανήλθε στα 414.915 τ.μ. από 298.713 τ.μ. το πεντάμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 38,9%. Ο μεγαλύτερος αριθμός των έργων αφορά μονοκατοικίες (1.311 από τις 1.643 άδειες οικοδομής).
 
Αύξηση 79,5% πωλήσεων σε αλλοδαπούς 
 
Όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς, αυτά παρουσιάζουν ρεκόρ. Συγκεκριμένα, στα 1.240 ανήλθαν τα ακίνητα για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς το επτάμηνο του 2017, σε σύγκριση με 876 το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 41,6%. Αναλυτικά, για τον έβδομο μήνα του 2017, κατατέθηκαν 251 πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς, σε σχέση με 191 τον Ιούλιο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 31,4%. Οι αλλοδαποί αποτελούν το ένα τρίτο των αγοραστών, καθώς οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων για το επτάμηνο ανήλθαν στις 4.349. Κι ενώ το 2013 είχαν κατατεθεί 604 πωλητήρια έγγραφα για τους μήνες Ιανουάριο-Ιούλιο, σταδιακά το 2014 ανήλθαν στα 693 και το 2015 στα 781. Από το 2013 μέχρι το 2017, οι πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς αυξήθηκαν κατά 79,5%! Πρώτη σε πωλήσεις για τον Ιούλιο ανήλθε η Πάφος με 91 και ακολουθεί η Λεμεσός με 75. Η Πάφος βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών για το επτάμηνο, καταγράφοντας αύξηση 56,3% από το περσινό επτάμηνο.
 
Πάνω και οι τιμές
 
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 4,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι αύξησης 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης τιμών ακινήτων του RICS Κύπρου δείχνει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015, αυξήθηκαν κατά 3,7% και των σπιτιών κατά 3,4%.  Από την πλευρά του, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s εντοπίζει όφελος για τις κυπριακές τράπεζες από τη βελτίωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που παρατηρείται, αλλά και από την αναμενόμενη ανάκαμψη στη ζήτηση για νέα ακίνητα. 
 
Top