News Local Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας Γενεύης στο Κυπριακό

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας Γενεύης στο Κυπριακό

Οι φήμες για συμφωνία που να αφορά στην αναστολή των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τέλος Ιουλίου, είχαν κάνει την εμφάνισή τους την εβδομάδα που μας πέρασε, μέσα από συγκεκριμένο άρθρο στην τουρκική Μιλλιέτ.
 
Το εν λόγω δημιοσίευμα ενέπλεκε τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε μια διαμεσολαβητική κίνηση να προτείνει αναστολή γεωτρήσεων σε αντάλλαγμα μη παρουσίας Μπαρμπαρός στα οικόπεδα που αδειοδοτήθηκαν για έρευνες και γεωτρήσεις.
 
Η κυβέρνηση έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διαψεύσει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι ενεδργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται όπως έχουν προγραμματιστεί και εξαγγελθεί.
 
Από χθες κυκλοφορούν έντονα νέες φήμες ότι υπάρχει πίεση και ενδεχόμενο νέα Διάσκεψης στη Γενεύη εντός Ιουνίου, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ευνοεί η τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να μπορέσει να βάλει φρένο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι η αναστολή των γεωτρήσεων είναι κάτι που απασχολεί πολύ έντονα την τουρκική πλευρά, εξ ου και η αναδίπλωση στις θέσεις Ναμί, στις συναντήσεις με το Μαυρογιάννη τις τελευταίες ημέρες.
 
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο από το ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται όπως έχουν προγραμματιστεί. 
 
Η κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί
 
Την Τρίτη, 2 Μαΐου θα έχουν την επόμενή τους συνάντηση οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όπου η αλλαγή έστω και σε μικρό βαθμό, της στάσης Ναμί, θα πρέπει να μετουσιωθεί και σε αλλαγή στάσης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί. Θα διαφανεί αν υπάρχει όντως πρόθεση να μετριαστούν οι τουρκικές απαιτήσεις, με ενδεχόμενο αντάλλαγμα μια νέα διάσκεψη.
 
Παρασκηνιακή δράση Έιντε
 
Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται στο παρασκήνιο, ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν άμεσα τις επόμενες εβδομάδες, αφού εκτιμούν πως η έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούνιο θα οδηγήσει την όλη διαδικασία σε οριστικό ναυάγιο.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, μετά το πέρας της συνάντησης των διαπραγματευτών, πως οι συνομιλίες πάνε καλύτερα από την εικόνα που δημιουργήθηκε έξω, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «οι πλευρές θα ήθελαν να επιστρέψουν στη Γενεύη».
 
Οι «σπόντες» Οζγκιουργκιούν-Γεωργίου
 
Ανοιχτές τις πιθανότητες σύγκλισης Διάσκεψης τον Ιούνιο άφησε και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου. Σε συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Αλήθεια», ο κ. Γεωργίου δήλωσε πως παρά την τουρκική αδιαλλαξία, υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα από το τραπέζι του διαλόγου που μπορούν να επιφέρουν θετικές εξελίξεις. Για νέα διάσκεψη στη Γενεύη έκανε λόγο την περασμένη Πέμπτη και ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Έιντε.
 
Στην Κύπρο ο Τζόναθαν Κόεν
 
Στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα και αύριο και ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόναθαν Κόεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ το Σάββατο, κατά την επίσκεψή του ο κ. Κόεν θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τουρκοκύπριους ηγέτες και εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος ενός τακτικού γύρου διαβουλεύσεων για διμερή και περιφερειακά ζητήματα, που περιλαμβάνει επίσης σταθμούς στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
 
Πηγή Σημερινή, Sigmalive 
Top