News Local Επιστολή ΣΥΟΠ προς ΥΠΑΜ: Παράπονα για αριθμό υπηρεσιών

Επιστολή ΣΥΟΠ προς ΥΠΑΜ: Παράπονα για αριθμό υπηρεσιών

Με τον πλέον επίσημο τρόπο αντιδρούν πλέον στις συνθήκες και τα ωράρια εργασίας τους, οι Συμβασιούχοι Οπλίτες της Εθνικής Φρουράς. 
 
Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Άμυνας και στελέχη του Γ.Ε.Ε.Φ, οι ΣΥΟΠ διαμαρτύρονται για τον αριθμό υπηρεσιών που καλούνται να εκτελέσουν μηνιαία και για τις συνθήκες εργοδότησής τους. 
 
Αυτούσια η επιστολή: 
 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ και στελέχη του Γ.Ε.Ε.Φ,
 
Με την επιστολή αυτή, εκφράζουμε τα παράπονα και τις ανησυχίες μας, όσον αφορά την πρόσληψη μας στην Ε.Φ, με τον θεσμό των συμβασιούχων οπλιτών.
 
Eργοδοτούμαστε εδώ και τρεις μήνες περίπου και άρχισαν να βγαίνουν στη επιφάνεια ασαφή και αδιευκρίνιστα σημεία του συμβολαίου μας, που μας κάνουν πολύ διστακτικούς όσον αφορά την παραμονή μας στην Ε.Φ.
 
Ένα από τα πολλά μας προβλήματα είναι ο αριθμός των υπηρεσιών που καλούμαστε να εκτελέσουμε μηνιαίως. Ένας αριθμός ο οποίος δεν ήταν σαφής κατά την υπογραφή συμβολαίου μας. Είναι αδιανόητο να εκτελούνται από εμάς οκτώ υπηρεσίες τον μήνα.
 
 Με αυτό τον αριθμό των υπηρεσιών, αυξάνονται κατά πολύ οι ώρες εργασίας μας και γίνονται δυσανάλογες με την αμοιβή που λαμβάνουμε. Πιο κάτω είναι ένα παράδειγμα των υπηρεσιών που εκτελέστηκαν τον μήνα Ιανουάριο και το ωράριο ενός ΣΥΟΠ, σε αναλογία με το ποσό που πληρώθηκε ανά ώρα.
 
Ώρες υπηρεσιών ανάλογα με την μέρα που εκτελούνται
 
·         Δευτέρα 02/01/2017 : 26 ώρες (07:00 Δευτέρα έως 09:00 Tρίτη)
 
·         Παρασκευή 06/01/2017 : 26 ώρες (07:00 Παρασκευή  έως 09:00 Σάββατο)
 
·         Τρίτη 10/01/2017 : 26 ώρες (07:00 Tρίτη  έως 9:00 Τετάρτη)
 
·         Κυριακή  15/01/2017 : 24 ώρες (09:00 Κυριακή  έως 9:00 Δευτέρα)
 
·         Τετάρτη 18/01/2017: 26 ώρες (07:00 Tετάρτη  έως 9:00 Πέμπτη)
 
·         Σάββατο 21/01/2017: 24 ώρες (09:00 Σάββατο έως 9:00 Κυριακή)
 
·         Δευτέρα 23/01/2017: 26 ώρες (07:00 Δευτέρα έως 09:00 Tρίτη)
 
·         Σάββατο 28/01/2017: 24 ώρες (09:00 Σάββατο έως 9:00 Κυριακή)
 
 
*κοινή μέρα εργασίας = 7 ώρες (07:00-14:00)
 
Σύνολο ωρών ανά εβδομάδα
 
1η Εβδομάδα  Κυρ.0 ώρες +Δευ.26 ώρες +Τρίτ. 0 ώρες+Τετ.7 ώρες+Πεμ.7 ώρες+ Παρ.26ώρες+ Σαβ. 0 ώρες =66 ώρες
 
2η Εβδομάδα   Κυρ.0 ώρες +Δευ.7 ώρες +Τρίτ. 26 ώρες+Τετ.0 ώρες+Πεμ.7 ώρες+ Παρ. 7 ώρες+ Σαβ. 0 ώρες =47 ώρες
 
3η Εβδομάδα  Κυρ. 24 ώρες +Δευ.0 ώρες +Τρίτ. 7 ώρες+Τετ.26  ώρες+Πεμ.0 ώρες+ Παρ. 7 ώρες+ Σαβ. 24 ώρες =88 ώρες
 
4η Εβδομάδα  Κυρ. 0 ώρες +Δευ. 26 ώρες +Τρίτ. 0 ώρες+Τετ.7 ώρες+Πεμ.7 ώρες+ Παρ. 7 ώρες+ Σαβ. 24 ώρες =71 ώρες
 
5η Εβδομάδα  Κυρ. 0 ώρες +Δευ. 7 ώρες +Τρίτ. 7 ώρες =14 ώρες
 
66+47+88+71+14=286 ώρες το μήνα
 
€972 (μηνιαίος μισθός ΣΥΟΠ) /286 (ώρες το μήνα) = €3.40 την ώρα
 
Μας είχατε πει ότι τον μήνα Μάρτιο θα είχε διερευνηθεί το θέμα και θα είχαν  μειωθεί στις έξι οι υπηρεσίες. Γιατί κύριοι οι έξι είναι λίγες ;;; Τα υπόλοιπα στελέχη της Ε.Φ εκτελούν τρεις με τέσσερις. Τελικά είμαστε ή δεν είμαστε και εμείς στελέχη της Ε.Φ κ. Υπουργέ ;;; Ή μήπως προσληφθήκαμε απλά για να μειωθεί η στρατιωτική θητεία;;;
 
Τα υπόλοιπα στελέχη εκτελούν τις υπηρεσίες  τους από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 07:00 το πρωί της επόμενης μέρας, με εξαίρεση του κανόνα εμάς τους ΣΥ.ΟΠ που αποχωρούμε από το στρατόπεδο  στις 09:00. Oι υπηρεσίες μας συμπίπτουν δύο με τρεις φορές με αργίες. Αργίες οι οποίες έπρεπε να αντιστοιχούν σε ανάλογο αριθμό  λαμβανόμενων απαλλαγών σύμφωνα με τα λεγόμενα σας στα Μ.Μ.Ε . Που είναι αυτές οι απαλλαγές κ. Υπουργέ και κύριοι του Γ.Ε.ΕΦ;;; Δουλεύουμε εδώ και τρεις μήνες περίπου και δεν λάβαμε ούτε και μία απαλλαγή. Δουλεύουμε και Σάββατα και Κυριακές και οι μέρες της άδειας μας είναι στις 20 και όχι στις 25. Γιατί κ. Υπουργέ;; Kαι μην μας πείτε την δικαιολογία ότι οι υπηρεσίες μας δεν μετρούν.
 
Άλλο σημείο που μας αναφέρατε πριν την πρόσληψη μας και στην πορεία δεν φάνηκε αληθές ήταν ότι πιθανά πτυχία ή άλλες δεξιότητες θα λαμβάνονταν υπόψη για την κατάταξη μας σε στρατόπεδα πιο κοντά στην πόλη που διαμένουμε. Πολλοί από τους ΣΥΟΠ  αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της απόστασης από  την πόλη που διαμένουν  μέχρι το στρατόπεδο,  αφού αναγκάζονται να ξυπνούν πολύ πρωί για να βρίσκονται στην μονάδα τους στη σωστή ώρα, με αποτέλεσμα να κουράζονται πριν καν φτάσουν στον χώρο εργασίας και να μην μπορούν  να αποδώσουν στο μέγιστο. Επίσης επιβαρύνονται και οικονομικά αφού επωμίζονται τα λεφτά για καύσιμα, λόγω του ότι στις υπηρεσίες μεταβαίνουν στις μονάδες τους με το δικό στους αυτοκίνητο αφού δεν τους παρέχεται μέσο από την Ε.Φ στις υπηρεσίες τους.
 
Με απογοήτευση καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θεσμός των 3000 συμβασιούχων οπλιτών έχει αποτύχει παταγωδώς. Αποχώρησαν αρκετά άτομα και θα αποχωρήσουν άλλα τόσα, αν τα αιτήματα μας δεν γίνουν αποδεκτά και αν δεν τηρηθούν όλα αυτά που υπογράψαμε στο συμβόλαιο μας πριν τρεις μήνες. Ένα συμβόλαιο που είναι ασαφές και “αιωρείται” όπως  “αιωρείται” και η παραμονή μας στην Ε.Φ. Αν δεν διορθωθούν τα θέματα κύριοι οι παραιτήσεις θα είναι μαζικές και μαζί με την παραλλαγή θα παραδώσουμε και τα εκλογικά μας βιβλιάρια.
 
Δεν είμαστε απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών, αλλά αυτό δεν έπρεπε να μας κατατάσσει σε κατώτερο επίπεδο  από την στιγμή που εσείς μας θεωρείται και μας αποκαλείται στελέχη της Ε.Φ. Μπορεί να μην είμαστε της Σχολής Ευελπίδων, αλλά είμαστε άνθρωποι οικογενειάρχες, αρκετοί από εμάς πτυχιούχοι, πρώην εργαζόμενοι σε άλλους χώρους εργασίας, που αφήσαμε την προηγούμενη μας δουλειά για κάτι καλύτερο. Μην μας αφήσετε να πιστεύουμε ότι εξαπατηθήκαμε.
 
Είμαστε άνθρωποι που υπηρετήσαμε στην Ε.Φ , με κανονική θητεία και είναι πραγματικά  ντροπιαστικό για εμάς μετά από τόσα χρόνια, να αντιμετωπιζόμαστε σαν απλοί στρατιώτες, που δεν έχουμε καν το δικαίωμα να ορίσουμε ένα σύνδεσμο από ανθρώπους που θα μας εκπροσωπούν, όπως τα υπόλοιπα στελέχη της Ε.Φ. Γιατί κύριοι;; Mήπως δεν θέλετε να οργανωνόμαστε και  να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας;; H μήπως ξέρατε από την αρχή ότι όλα αυτά που υπογράψαμε δεν ευσταθούν και φοβόσασταν την μαζική μας αντίδραση;;
 
Σε μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή τα τελευταία 43 χρόνια, η Ε.Φ έπρεπε να αποτελεί την ισχυρότερη δύναμη, και όχι να προτείνει αποτυχημένους θεσμούς εργοδοτώντας 3000 ανθρώπους που δεν ξέρουν για ποιο λόγω προσλήφθηκαν και ποιο ρόλο παίζουν. Ένας θεσμός κύριοι για να θεωρηθεί επιτυχημένος και αποδοτικός, πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι, έτσι ώστε να μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο. Πρέπει να υπογράφουν συμβόλαια που να ευσταθούν, να αμείβονται για όσο δουλεύουν και προπάντων να μην έχουν τον φόβο ότι με τη λύση του κυπριακού θα χάσουν τη δουλειά τους!
 
‘ΕΙΜΑΙ ΣΥΟΠ. ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΖΗΤΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΜΑΙ ΟΣΟ ΔΟΥΛΕΥΩ Η ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΟΣΟ ΑΜΕΙΒΟΜΑΙ’
 
Σας ευχαριστούμε,
 
ΣΥΟΠ
Top