News Local Υπογραφή συμφωνίας για 3 οικόπεδα με ENI/KOGAS (βίντεο)

Υπογραφή συμφωνίας για 3 οικόπεδα με ENI/KOGAS (βίντεο)

Στην υπογραφή τριών συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού με την Κοινοπραξία ENI/KOGAS προχώρησε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Τη συμφωνία προανήγγειλε από το βράδυ της Τετάρτης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνας Κασίνης, στην εκπομπή 60 Λεπτά.

Ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη χώρα.

Η συμφωνία αφορά τα ερευνητικά τεμάχια 2,3 και 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας στο πλαίσιο τελετής υπογραφής των συμβολαίων, στο Υπουργείο Εμπορίου, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι «σήμερα κάνουμε άλλο ένα αποφασιστικό βήμα πραγματοποίησης της ελπίδας που έχει γεννηθεί στο λαό μας για μια νέα πορεία ευημερίας, προόδου και ειρήνης στον τόπο μας και στη γύρω περιοχή».

Ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε, παράλληλα, «το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια του 2ου Γύρου Αδειοδότησης, ο οποίος βέβαια δεν έχει λήξει ακόμη, είχαμε πάντα κατά νου να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπιστία του Κράτους μας. Γι’ αυτό και σε όλα τα στάδια που διανύσαμε μέχρι σήμερα, οι διαδικασίες που ακολουθήσαμε ήταν απόλυτα διαφανείς, αμερόληπτες και δίκαιες για όλους τους ενδιαφερόμενους», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε, επίσης, ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με αυτά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν νέα δεδομένα και προοπτικές για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο».

«Για την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού στόχου», πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει εργαστεί με συνέπεια και σύνεση, βάζοντας γερά θεμέλια. Θεμέλια που οικοδομήθηκαν, μεταξύ άλλων: με την επιτυχή εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε με τις γειτονικές μας χώρες, το γεφυρωτικό ρόλο που διαδραματίζουμε για τη συνεργασία της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημιουργία του Νοτιο-ανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό και την ίδρυση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου που ανέλαβε πλέον να κάνει πραγματικότητα αυτό το έργο».

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι «είμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων: της Κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και της σημερινής, του Δημήτρη Χριστόφια. Σε αυτή τη νέα προοπτική και ελπίδα που τρεις Κυβερνήσεις εργαστήκαμε για να προσφέρουμε στον τόπο μας και το λαό μας, είμαστε σίγουροι ότι θα δοθεί συνέχεια», είπε.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας «για τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχαμε και το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που επέδειξαν όλη αυτή την περίοδο, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα που διασφαλίζει κατά δίκαιο τρόπο τα συμφέροντα και των δύο μερών». 

Από την πλευρά της ιταλικής ENI, o Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Διοίκησης Ανατολικής Ευρώπης Vallerio Bracaccia εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης και της επίτευξης συμφωνίας για τα ερευνητικά τεμάχια 2,3 και 9 εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία, όπως είπε, διαθέτουν τις μεγαλύτερες προοπτικές στην περιοχή της Μεσογείου.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς όφελος τόσο της Κύπρου και των κατοίκων της όσο και για την ENI και την εδραίωση της παρουσίας της στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία αποτελεί , όπως είπε, μια από τις σημαντικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Από την πλευρά της νοτιοκορεάτικης KOGAS, ο Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Πόρων Park Ik Hyum εξέφρασε και ο ίδιος την ικανοποίηση του για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός των δύο εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία θα αποβεί προς όφελος της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι με τις δηλώσεις τους, τόσο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και η ΕΕ και όλες οι μεγάλες χώρες έκαναν ξεκάθαρο ότι η Κύπρος διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ της.

Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι η κοινοπραξία αποτελείται από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στα θέματα υδρογονανθράκων διεθνώς, εκφράζοντας, παράλληλα την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα προχωρήσουν με τις εργασίες  εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα συγκεκριμένα ερευνητικά τεμάχια.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η διαδικασία εξερεύνησης είναι μια πολυδιάστατη και πολύπλοκη διαδικασία, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι «με βάση και το συμβόλαιο που υπογράψαμε θα μπορέσουν να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια σε ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σε παρέμβαση του στις Τομές στα Γεγονότα στο Σίγμα, ο πρώην Υπ. Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. "Όταν προχωρήσουμε την σωστή στιγμή μελετημένα, ο χρόνος κατά τον οποίο θα πωλήσουμε έχει μεγάλη σημασία", είπε. Πρέπει να προχωρήσουμε και με το τερματικό και με την αδειοδότηση για τα υπόλοιπα οικόπεδα, επεσήμανε ο κ. Πασχαλίδης.

Top