Η Επιτροπή θεματοθέτησης συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει το χθεσινό θέμα της έκθεσης του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών, στο πλαίσιο των Παγκυπρίων Εξετάσεων, μετά τις έντονες αντιδράσεις μαθητών και γονιών, που υποστηρίζουν ότι ήταν ασαφές και δυσνόητο.  
 
Μιλώντας στο Sigmalive, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Τέρψα Κωνσταντινίδου, ανέφερε πως σήμερα γίνονται συντονισμοί από πλευράς της επιτροπής θεματοθέτησης, με στόχο να δοθούν σαφείς οδηγίες για τον τρόπο βαθμολογίας του εξεταστικού δοκιμίου.
 
Κατά τη σημερινή συνάντηση των θεματοθετών θα οριστικοποιηθούν οι λύσεις του δοκιμίου και ο οδηγός βαθμολόγησης  για να διαβιβαστούν στη συνέχεια στους βαθμολογητές. 
 
Σε ότι αφορά τα σφοδρά παράπονα που εξέφρασαν μαθητές για το εξεταστικό δοκίμιο των Νέων Ελληνικών και ειδικότερα για το θέμα της έκθεσης, η κα Κωνσταντινίδου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για δίκαιη και αποτελεσματική βαθμολόγηση, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που υπάρχει.
 
Το θέμα της έκθεσης, η οποία έπρεπε να αναπτυχθεί μέσα σε 450 με 500 λέξεις ήταν το εξής: 
 
«Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο, που είναι κινούμενο και κλυδωνιζόμενο, η πατρίδα μας παραμένει πάντα μια ιδιαιτερότητα. Έζησε πολλά αυτήν την περίοδο, λίγα όμως φαίνεται να διδάχτηκε. Τα τελευταία χρόνια, βιώνει, ωστόσο, μια ιστορική στιγμή της: το τέλος των ψευδαισθήσεων.»
 
Σε άρθρο σου που θα δημοσιευθεί σε εφημερίδα, και με αφορμή το παράθεμα, να καταθέσεις τις απόψεις σου για τα ακόλουθα: Ποιες ήταν οι ψευδαισθήσεις που βίωνε για τόσα χρόνια η πατρίδα μας και πώς το τέλος των ψευδαισθήσεων επέδρασε στην καθημερινότητα των ανθρώπων; 
 
Η κα Κωνσταντινίδου, υπενθύμισε, εξάλλου, ότι βάση της διαδικασίας που ακολουθείται, τα εξεταστικά δοκίμια με καλυμμένα τα ονόματα των υποψηφίων, διορθώνονται από δύο βαθμολογητές. Εάν η διαφορά στη βαθμολόγηση ενός γραπτού ξεπερνά το 10%, τότε το δοκίμιο εξετάζεται και από τρίτο βαθμολογητή, με στόχο τη διασφάλιση του αποτελέσματος. 
 
Τόνισε επίσης ότι βάση της διαδικασίας, μετά τη δοκιμαστική βαθμολόγηση που θα γίνει, η Υπηρεσία Εξετάσεων θα δει στατιστικά τι προβλήματα υπάρχουν, και αναλόγως θα δοθούν οδηγίες για τον τελικό τρόπο βαθμολόγησης. 
 
Οι παγκύπριες εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα με το μάθημα Αρμονία – Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου.
 
Αύριο θα διεξαχθεί εξέταση στα μαθήματα Γραφικές Τέχνες (08:00-11:00) και Γαλλικά (08:00-11:15), την Πέμπτη 21 Μαΐου θα διεξαχθεί εξέταση στην Λογιστική (08:00 -11:00), στα Μαθηματικά 4ωρο Τεχνικών Σχολών (Πρακτική Κατεύθυνση) και Αρχαία Ελληνικά (08:00-11:00) και την Παρασκευή 22 Μαΐου θα διεξαχθεί εξέταση στη Φυσική (08:00-11:00) και στα Αγγλικά 4ωρο Τεχνικών Σχολών (08:00- 11:15) . Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αύριο θα παρακαθίσουν στο μάθημα των Γραφικών Τεχνών 1.166 υποψήφιοι.