News Local Eνημέρωση για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Eνημέρωση για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάτω από το σύνθημα «Προφυλάξου – Ενημερώσου», του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΟΓΕΕ) Λευκωσίας, ο οποίος γνωρίζει ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, της δεύτερης αιτίας θανάτου από κακοήθεια στις γυναίκες, μπορεί να αποφευχθεί με σωστό, τακτικό προληπτικό έλεγχο.
 
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για εξαγγελία της δεύτερης φάσης εφαρμογής του προγράμματος του Οργανισμού για ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, η Πρόεδρος του ΟΓΕΕ Λευκωσίας Μαίρη Παπαδοπούλου είπε ότι κάθε 38 λεπτά στην Ευρώπη μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 
«Σαράντα γυναίκες πεθαίνουν καθημερινώς. Ο αριθμός αυτός προς το παρόν δεν αλλάζει. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο αριθμός των γυναικών που ενημερώνονται για να κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Έτσι θα αλλάξει ο αριθμός 40. Όχι απλώς να αλλάξει, μπορεί να μηδενιστεί. Εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια ξεκινήσαμε ένα διαφορετικό αγώνα σε κοινωνικό επίπεδο. Ο αγώνας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, για την εμπέδωση και διάδοση της πρόληψης η οποία κυριολεκτικά σώζει ζωές», πρόσθεσε. 
 
Όσον αφορά την β` φάση του προγράμματος, η κ. Παπαδοπούλου είπε, επίσης, ότι στο Κέντρο Υγείας Ευρύχου εξετάστηκαν 571 γυναίκες από σύνολο γυναικών 1.495 (δηλαδή ποσοστό 38,2%), στο Κέντρο Υγείας Τσερίου εξετάστηκαν 453 γυναίκες από σύνολο 2.315 (δηλαδή ποσοστό 19,56%).
 
«Τα ποσοστά αυτά δείχνουν πόσο σημαντικό ήταν το πρόγραμμα για τις γυναίκες τις υπαίθρου ειδικά σε κοινότητες απομακρυσμένες από το κέντρο. Σε σύνολο 1.024 τεστ Παπανικολάου, που έχουν γίνει εντοπίστηκαν 15 περιστατικά με προ-καρκινική αλλοίωση, έτυχαν περαιτέρω διερεύνησης και παραπέμφθηκαν για κατάλληλη θεραπεία. Σώθηκαν μπορούμε να πούμε 15 ζωές. Δεκάδες άλλες γυναίκες έλαβαν γυναικολογική και φαρμακευτική θεραπεία», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι πολύ σημαντικό όλες οι γυναίκες να κάνουν έστω και μία φορά προ-συμπτωματικό έλεγχο ιδιαίτερα η ηλικιακή ομάδα από 30-50 ετών που είναι υψηλού κινδύνου.
 
«Σε αυτό είναι που στοχεύουμε», συμπλήρωσε.
 
Ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, τη συνέχιση της β` φάσης του πιλοτικού προγράμματος που ξεκινά τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Κέντρο Υγείας Κλήρου και απευθύνεται στις κοινότητες Ταμασού και Ορεινής: Καλό Χωριό, Γούρρι, Φαρμακάς, Καμπί, Μαλούντα, Αρεδιού, Αργοκηπιά, Άγιος Ιωάννης Μαλλούντας, Κάτω Μονή, Ανάγυια, Εργάτες, Ψημολόφου, Επισκοπειό, Πολιτικό, Πέρα Ορεινής, Καμπιά, Καπέδες, Άγιος Επιφάνειος, Απλίκι, Παλαιχώρι Ορεινής, Παλαιχώρι Μόρφου, Ασκάς, Φτερικούδι, Οδού, Βαβατσινιά, Άγιοι Βαβατσινιάς, Μελίνη, Πάνω Δευτερά, Κάτω Δευτερά, Παλαιομέτοχο, Άγιοι Τριμιθιάς.
 
«Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 εργάσιμους μήνες. Απευθύνεται στις γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών σε ένα σύνολο 13.338 γυναικών. Προτρέπονται οι γυναίκες των κοινοτήτων Ταμασού και Ορεινής όπως επικοινωνούν για ραντεβού στο τηλέφωνο 22632332 μεταξύ των ωρών 12:00 – 14:00. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 308 γυναίκες», σημείωσε.
 
Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι ο ΟΓΕΕ με τη βοήθεια της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής διεξάγει έρευνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και πρόσθεσε ότι η έρευνα που βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο αποσκοπεί στην συλλογή δεδομένων κοινωνικού και δημογραφικού περιεχομένου μεταξύ των γυναικών 25 με 65 ετών των κοινοτήτων Ταμασού και Ορεινής.
 
Υπογράμμισε ότι ο καρκίνος της τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί, μπορεί να διαγνωστεί, μπορεί να νικηθεί.
 
Ο Υπουργός Υγείας, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι στην Κύπρο, λόγω των προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας και οι εθελοντικοί, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, ο αριθμός των νέων περιστατικών ανέρχεται περίπου στα 25 με 30 κάθε χρόνο, με το πρόβλημα να εμφανίζεται πλέον και σε γυναίκες κάτω των 45 ετών.
 
«Στην Κύπρο, από το 1998 μέχρι το 2011, προσβλήθηκαν 340 γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με το μέσο όρο να κυμαίνεται μεταξύ των 25 με 30 νέων περιστατικών το χρόνο.  Από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 50%, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών», συμπλήρωσε.
 
Ωστόσο, είπε ο Υπουργός Υγείας, σχεδόν κάθε ένα περιστατικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να προληφθεί.
 
«Μάλιστα δεν υπάρχει άλλος τύπος καρκίνου για τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί τέτοια δραματική μείωση. Γι’ αυτό και στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός οργανωμένου πληθυσμιακού προγράμματος έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο θα καλύπτει τις γυναίκες της Κύπρου στις ηλικιακές ομάδες που θα καθοριστούν με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 15 γυναικείες ζωές βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας, διότι είπαν «ναι» στο πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης του ΟΓΕΕ και αφιέρωσαν μερικά λεπτά από το χρόνο τους στην πρόληψη. Δεκάδες άλλες γυναίκες έλαβαν γυναικολογική και φαρμακευτική θεραπεία. Τόσο είναι που διαρκεί η εξέταση του τεστ Παπανικολάου. Μόνο μερικά λεπτά. Και είναι τόσο όσο χρειάζεται η κάθε γυναίκα για να επιμηκύνει τη ζωή της. Για την ίδια, την οικογένειά της, τους ανθρώπους που αγαπά», πρόσθεσε.
 
Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ευχή όπως η πρόληψη να γίνει η κουλτούρα μας. «Δεν απαιτεί κόπο. Απαιτεί μόνο λίγο χρόνο. Εις αντάλλαγμα, προσφέρει τη ζωή», τόνισε.
 
Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας, σε σύντομο χαιρετισμό του, κάλεσε όλες τις γυναίκες της μητροπολιτικής του περιφέρειας να πάνε στο Κέντρο Υγείας της Κλήρου για να βρουν την υγειά τους και να δώσουν μέλλον στα παιδιά τους, και ευχαρίστησε όλους που βοηθούν στην υλοποίηση του προγράμματος.
 
Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγροκηπιάς και Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων της Επαρχίας Λευκωσίας Σωτήρης Κυριάκου, στο δικό του χαιρετισμό, εξέφρασε εκ μέρους των κοινοτήτων τις θερμές ευχαριστίες τους για την πρωτοβουλία πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 
«Τέτοιες στιγμές που υποφέρει ο κόσμος μας με την κρίση που έχουμε με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι που στηρίζουν και δίνουν στον κόσμο την ελπίδα για να αντέξουν τις δύσκολες μέρες», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top