News Local Αγ. Νάπα: Καταργούνται οι άδειες υπηρεσιών στις παραλίες

Αγ. Νάπα: Καταργούνται οι άδειες υπηρεσιών στις παραλίες

Σε αναστάτωση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Αγίας Νάπας και οι ιδιώτες διαχειριστές των παραλιών, με αφορμή την απόφαση του Δήμου να εφαρμόσει νομοθεσία, μετά και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία καταργήθηκαν οι άδειες των υπηρεσιών και διευκολύνσεων στις παραλίες.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος «μετά την σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου καταργήσαμε τις άδειες διευκολύνσεων στις παραλίες και από την 1η Νοεμβρίου, αποφασίσαμε να διαχειριστούμε οι ίδιοι τις παραλίες μας».

Πρόσθεσε ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για διαχείριση των παραλιών της Αγίας Νάπας «λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις παραλίες, ο οποίος μας προτρέπει να διαχειριστούμε οι ίδιοι τα κρεβατάκια, αφού αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο του Δήμου, όσο και των ίδιων των λουομένων».

Ακόμα, συνέχισε, «θα πρέπει να μπει μια τάξη και ομοιομορφία στην παραλία και να τηρηθούν όσα προβλέπουν τα σχέδια χρήσης. Εμείς από το ερχόμενο καλοκαίρι θα προβάλουμε στους Κυπρίους ότι μπορούν να έρθουν στην Αγία Νάπα και να βάλουν ανενόχλητοι πάνω στη παραλία την πετσέτα και την ομπρέλα τους. Πρέπει επιτέλους να τερματιστεί  αυτό που γινόταν προηγουμένως, όταν οι ιδιοκτήτες των κρεβατιών έδιωχναν από τις παραλίες όσους δεν ήθελαν να ενοικιάσουν κρεβατάκια», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε πως «ενώ οι κάτοχοι των αδειών χρήσης της παραλίας είχαν πάρει προειδοποιήσεις, δυστυχώς δεν απομάκρυναν τις ομπρέλες και τα κρεβατάκια τους,  με αποτέλεσμα συνεργεία του Δήμου να πάνε με τη συνοδεία Αστυνομίας και να τα μαζέψουν. Στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε τη βοήθεια της Αστυνομίας και την ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «οι υπάλληλοι του Δήμου είχαν προπηλακιστεί από τους ιδιοκτήτες που τους είχαν επιτεθεί, όταν πριν από λίγες μέρες μετέβησαν στις παραλίες για να μετακινήσουν τα κρεβατάκια τους».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καρούσος απάντησε πως «πέρσι τον Απρίλιο καλέσαμε τους ιδιοκτήτες και τους προτείναμε, τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς, αποζημιώσεις, την εργοδότησή τους ως έκτακτους υπαλλήλους  σε εξαμηνιαία βάση για το καλοκαίρι και την εξαγορά των κρεβατιών που είχαν στην κατοχή τους.  Ωστόσο η απάντησή τους στις προτάσεις μας ήταν αρνητική», ανέφερε.

Ο Αδωνις Παπαντωνίου, Πρόεδρος του παγκυπρίου συνδέσμου «Κρεβατάκια – Ομπρέλες» της ΠΟΒΕΚ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η νομοθεσία υπάρχει και εμείς θα τη σεβαστούμε. Εμείς θα ακολουθήσουμε τώρα τη νομική οδό, δηλαδή θα δούμε με ποιό τρόπο μπορούμε να εφεσιβάλουμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε.

Επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2006 αναφέρει ότι τα λεγόμενα 'κλειστά επαγγέλματα' θα πρέπει να ανοίξουν. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι έχει το δικαίωμα η Τοπική Αρχή ή να δουλέψει τα κρεβατάκια η ίδια ή να τα δώσει σε προσφορές. Η Αγία Νάπα αποφάσισε να δουλέψει η ίδια τα κρεβατάκια και σύμφωνα με τους δικηγόρους μας αυτό σημαίνει ότι το επάγγελμα εξακολουθεί να παραμένει κλειστό», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί προπηλάκισης και επίθεσης εναντίον υπαλλήλων του Δήμου Αγίας Νάπας, ο κ. Παπαντωνίου απάντησε πως «δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με υπαλλήλους του Δήμου ούτε με οποιονδήποτε. Δεν γνωρίζω κατά πόσον έχει γίνει κάτι σε άλλες παραλίες, αλλά στη δική μου παραλία όπου διατηρώ κρεβατάκια και ομπρέλες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε», είπε.

Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι «καταδικάζω ως Πρόεδρος του συνδέσμου την οποιαδήποτε ενέργεια έγινε, εάν έγινε εναντίον υπαλλήλων του Δήμου Αγίας Νάπας, και ελπίζω ότι η κατάσταση θα παραμείνει ήρεμη. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την κατάσταση σε πολύ χαμηλούς τόνους χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε επεισόδια μεταξύ του Δήμου και των ιδιωτών», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου «Κρεβατάκια –Ομπρέλες» ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος είχε «πολύωρη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας και ακούσαμε τις προτάσεις του τόσο για εργοδότηση των ιδιωτών όσο και για αγορά των κρεβατιών. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα νομικά», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «κανονικά θα έπρεπε να δοθεί ως ημερομηνία τερματισμού της σύμβασης μας από το Ανώτατο Δικαστήριο η 31η Νοεμβρίου, και όχι η 30η Οκτωβρίου, η οποία βρίσκεται εντός της τουριστικής σεζόν με αρκετούς τουρίστες να απολαμβάνουν ακόμα το μπάνιο τους στη θάλασσα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠE

Top