Τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ENI/KOGAS που θα ανακοινωθούν στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δώσουν πολλά στοιχεία και για τα υπόλοιπα δυνητικά κοιτάσματα, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης κατά την παρουσίαση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2015.

Ανέφερε παράλληλα ότι η πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η πώληση-διάθεση φυσικού αερίου, ενώ το χερσαίο τερματικό είναι μια επιλογή, η οποία θα προσδώσει στρατηγική διάσταση και αξία στον πρώτο στόχο. Όπως είπε, το ενεργειακό κέντρο είναι κάτι που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν είναι το μόνο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές ώστε το Υπουργείο να είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα που θα προκύψουν.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», πάει πολύ καλά, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και σύντομα θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το σύνολο του φυσικού αερίου που υπάρχει.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν μελετάται το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου με την Τουρκία. Όπως είπε, το θέμα του τρόπου εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων είναι πολυσύνθετο και δεν χρειάζεται να προστίθεται περιπλοκότητα σε αυτό.

«Η επιλογή δεν είναι στο τραπέζι», είπε, αναφέροντας παράλληλα ότι γίνεται μελέτη για το ενδεχόμενο της δημιουργία αγωγού προς την Ελλάδα τον οποίο ενδέχεται να χρηματοδοτήσει η ΕΕ.

Όσον αφορά τις πωλήσεις φυσικού αερίου, ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά τα πράγματα, και σε ό,τι αφορά τους πόρους που διαθέτει η Δημοκρατία και όσον αφορά τον βέλτιστο τρόπο διάθεσης του φυσικού αερίου.

Αναφέροντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτά είναι παράθυρα ευκαιρίας, τα οποία αξιολογούνται και υπάρχουν και οι γεωπολιτικές διαστάσεις με τις συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών και αρχηγών κρατών. Όπως είπε, όλες οι επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και θα πρέπει να ζυγιστούν όλα για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Όλες οι επιλογές είναι αναλυμένες σε μεγάλη λεπτομέρεια. Και σε περίπτωση περιφερειακών πωλήσεων τι θα χρειαστούμε σε υποθαλάσσιους αγωγούς και στην περίπτωση του συμπιεσμένου τι θα χρειαστεί και ποιες υποδομές και στην περίπτωση του χερσαίου και στην περίπτωση της πλωτής», είπε.

Όσον αφορά τις επαφές στην Αίγυπτο, είπε ότι ενδεχόμενες πωλήσεις φυσικού αερίου συζητούνται σε επίπεδο εταιρειών και στο Υπουργικό επίπεδο θα συζητηθούν και άλλοι τρόποι εξεύρεσης συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στρατηγικός στόχος της Κύπρου είναι να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο και αυτό προχωρά σιγά με τις υποδομές των εταιρειών. Όπως είπε, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πλατφόρμας που έφθασε στη Λεμεσό για συντήρηση και επιδιόρθωση και τόνισε τη σημασία των υποστηρικτικών υπηρεσιών που έρχονται στο νησί από μεγάλες εταιρείες. Μακροχρόνιος στόχος είπε, είναι να μπορεί στην Κύπρο να γίνει εξαγωγή γνώσης για τον τομέα, να κτιστεί εξειδίκευση και να υπάρξει εξαγωγή υπηρεσιών.

Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση για έλευση φυσικού αερίου, ανέφερε ότι οι τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες θα δώσουν τις τελικές τους τιμές αυτό το μήνα. Αν προκύψει συμφέρουσα πρόταση, ανέφερε θα γίνουν οι υποδομές για να συνδεθούν οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί και μετά οι βιομηχανίες. Είπε παράλληλα ότι η μη έλευση φυσικού αερίου κοστίζει ακριβά στην ΑΗΚ, η οποία αγόρασε γεννήτριες συνδυασμένου κύκλου και χρησιμοποιεί μόνο μαζούτ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα ληφθούν υπόψη και τα κυπριακά κοιτάσματα που θα είναι γνωστά τις επόμενες εβδομάδες. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ακόμα μια ανακάλυψη που θα δώσει στην Κύπρο περισσότερες επιλογές για αξιοποίηση του δικού της φυσικού αερίου.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι για να γίνει πιο ανταγωνιστική η βιομηχανία θα πρέπει να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο με την έλευση του φυσικού αερίου όσο και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ).

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ζήτησε να μην εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός για δημιουργία χερσαίου τερματικού από το οποίο θα προκύψουν τεράστια οικονομικά πολιτικά οφέλη, ενώ ανέφερε ότι θα σταθούν δίπλα στο Υπουργείου σε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των υδρογονανθράκων προς όφελος του κυπριακού λαού, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ασκήσουν κριτική.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν η δημιουργία τερματικού υγροποίησης εξακολουθεί να παραμένει στόχος της Κυβέρνησης. Είπε ότι η εγκατάσταση ενεργειακού κέντρου και σταθμού υγροποίησης θα πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της Κύπρου, που δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με τα αποθέματα στο τεμάχιο Αφροδίτη αλλά με τα συνολικά αποθέματα στην Κυπριακή ΑΟΖ και αποθέματα γειτονικών χωρών.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ζήτησε να υπάρξουν εκείνες οι ενέργειες, που θα κρατήσουν ζωντανό και υλοποιήσιμο τον στόχο και δεν θα οδηγήσουν στον εκφυλισμό του από ξένες σκοπιμότητες, όπως στην περίπτωση του αγωγού προς την Τουρκία

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι το θέμα της ενδιάμεση λύσης φυσικού αερίου δεν προχωρεί ικανοποιητικά καθώς και για το γεγονός ότι υπάρχει στον αέρα και προετοιμάζεται η ιδέα να υπάρξει πριν η μετά την λύση συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αερίου. Μια τέτοια επιλογή είπε, που θα εγκλωβίζει την Κύπρο σε συμφέροντα άλλης χώρας θα πρέπει να αποκλειστεί.