Αντισυνταγματικά κρίθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και τα τέσσερα νομοθετήματα που είχε ψηφίσει η Βουλή για τις εκποιήσεις, μετά τις Αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη.
Οι γνωματεύσεις του Ανωτάτου ήταν ομόφωνες. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος, οι αναφορές 1 και 4 συνιστούν ανεπιτρεπτη παρέμβαση στο δικαίωμα του "συμβάλλεσθαι ελευθέρως". Οι αναφορές 2 και 3 παραβιάζουν το δικαίωμα πρόσβασης του συντάγματος και προσκρούουν στην κατοχυρωμένη αρχή διακρισης εξουσιών.
Οι αναφορές που έγιναν στο Ανώτατο αφορούν τα νομοθετήματα:
- O περί της Αναστολής Είσπραξης Οφειλών, Προστασίας της Κύριας Κατοικίας και της Επαγγελματικής Στέγης και της Ρύθμισης Άλλων Συναφών Θεμάτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2014.
- Ο περί Απαλλαγής Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.
- Ο περί Απαλλαγής Ενυπόθηκου Οφειλέτη και Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.
- Ο περί Αναστολής της Ισχύος του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014, Νόμος του 2014.
Κ.Κληρίδης: Η απόφαση Ανωτάτου βοηθά τη χώρα να προχωρήσει μπροστά
Με τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις τέσσερις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας βοηθείται η χώρα να προχωρήσει μπροστά χωρίς οποιαδήποτε εμπόδια, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα ενημερώσει καθηκόντως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου.
Στις δηλώσεις του, εξερχόμενος του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συμφωνούσε με κάποιες από τις πρόνοιες των νομοθετημάτων, προσθέτοντας ότι μερικές από αυτές «θα ενσωματωθούν τελικά είτε σε άλλα νομοσχέδια, είτε μέσα στον κυρίως νόμο με κάποια άλλη ευκαιρία».
Κυβέρνηση: Η απόφαση αποκαθιστά τη συνταγματική τάξη
«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποδεικνύει πόσο ορθά άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα συνταγματικά του δικαιώματα» είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Tην ίδια ώρα, είπε, ο "Πρόεδρος, θέλει να τονίσει ότι δεν θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αφήνει νικητές και ηττημένους. Αντίθετα, η απόφαση αποκαθιστά τη συνταγματική τάξη και την ίδια ώρα επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του τόσο αναγκαίου προγράμματος για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.
Αυτή η ώρα είναι η ώρα της ευθύνης, της συναίνεσης και της συνεργασίας Κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και την κύρια κατοικία όσων χρειάζονται την προστασία της Πολιτείας".
ΥΠΟΙΚ: Είναι στο χέρι μας να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην οικονομία
Στο χέρι μας είναι να αποκαταστήσουμε όχι μόνο την αναγκαία χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την προοπτική πλήρους επανάκτησης της εμπιστοσύνης που τελικά θα καταστήσει αχρείαστη την εξάρτηση έναντι τρίτων, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ερωτηθείς κατά πόσο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα νομοθετήματα που είχε ψηφίσει η Βουλή για τις εκποιήσεις ανοίγει το δρόμο για την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
“Στο χέρι μας εάν υπεύθυνα διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα, εάν υπεύθυνα διαχειριστούμε και τις πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες είναι κατανοητό ότι μπορεί να υπάρξουν σ` ένα ζήτημα”, όπως είπε.
Η απόφαση του Δικαστηρίου, είπε ο Υπουργός, σχετίζεται με τις νομικές πτυχές αυτής της υπόθεσης και πρόσθεσε: “Θέλω να πιστεύω και ελπίζω πως και το πολιτικό ζήτημα θα το διαχειριστούμε σοβαρά και υπεύθυνα για να μην δημιουργούμε αχρείαστα αδιέξοδα, αλλά αντιθέτως να κρατήσουμε ανοικτή την προοπτική για τη σταθεροποίηση και τη διόρθωση της οικονομίας μας".
Διαβάστε ακόμα: Κόμματα: Σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου για εκποιήσεις