Mετά από μια συνεδρία που σημαδεύτηκε από πολλές αναβολές, υπερψηφίστηκε τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο για την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων με τη συνοδεία όμως άλλων νομοσχεδίων τα οποία καλείται η Κυβέρνηση να εξετάσει. Πλέον το μπαλάκι της ευθύνης περνά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά πόσο αυτός θα αναπέμψει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή.  

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις των ενυπόθηκων περιουσιών, εγκρίθηκε με 47 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, EYΡΩΚΟ), 7 εναντίον (ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Ζ. Κουλίας).
 
Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε επίσης πρόταση νόμου που περιλαμβάνει την καθολική πρόνοια για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, πρόταση την οποία καταψήφισε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
 
Παράλληλα ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση νόμου για ταυτόχρονη εφαρμογή των νόμων περί εκποιήσεων με τη ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας την 1/1/2015, πρόνοια την οποία δεν αποδέχεται η τρόικα.
 
Με 33 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία ΕΔΕΚ-ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για επιμήκυνση του χρόνου της δημοπρασίας στις 120 μέρες από 90 μέρες, τροπολογία η οποία εξαλείφει το όριο του 50% της εκτιμημένης αξίας. Διευκρινίζεται ότι την πρόταση καταψήφισε το ΑΚΕΛ επειδή είχε καταθέσει ανάλογη τροπολογία την οποία υπερψήφισε.

Πολύ σημαντική θεωρείται η τροπολογία του ΑΚΕΛ η οποία ψηφίστηκε και αφορά την προστασία των δανειοληπτών που αγόρασαν οικίες από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και έχουν καταβάλει μέρος ή όλη την αξία της πώλησης και οι οποίοι σήμερα δεν έχουν στη διάθεση τους τίτλο ιδιοκτησίας.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επίσης το σχέδιο απόφασης του ΔΗΣΥ με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να καταθέσει στη βουλή έγκαιρα τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Η παλαιότερη πρόταση νόμου ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ η οποία υιοθετήθηκε και από όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ δίνει το δικαίωμα προσφυγής στην δικαστική οδό στους χρεώστες για ποσά ως και 350 χιλιάδες ευρώ μετά την ολοκλήρωση οποιωνδήποτε άλλων διαδικασιών αναδιάρθρωσης.

Εγκρίθηκαν επίσης προτάσεις νόμου που προβλέπουν την απαλλαγή εγγυητών όταν εκποίηση της περιουσίας δεν εξοφλεί το χρέος, την απαλλαγή χρεωστών από υπόλοιπα δανείων, την αναστολή διαδικασιών πώλησης ακινήτων στα κατεχόμενα, το δικαίωμα της υποβολής καταγγελίας στην Κεντρική από πλευράς χρεωστών και έκδοση οδηγιών σε ό,τι αφορά τις εκποιήσεις από πλευράς της Κεντρικής έτσι ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ψηφίστηκαν επίσης το νομοσχέδιο για την ελευθεροποίηση των επιτοκίων που θα ρυθμίσει την καταχρηστική χρέωση τόκων υπερημερίας, το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενημέρωση της Βουλής από την Κεντρική Τράπεζα για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, το νομοσχέδιο για τη νομική αρωγή σε δικαστικές διαδικασίες σε υποθέσεις που αφορούν την εκποίηση της κατοικίας τους, και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ο Πρόεδρος θα κληθεί τις επόμενες μέρες να αποφασίσει κατά πόσο θα αναπέμψει και τις άλλες προτάσεις νόμου που εγκρίθηκαν σήμερα κατά πλειοψηφία, όπως της απαλλαγής εγγυητών από υποχρεώσεις δανειοληπτών μετά την εκποίηση ακινήτων. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της τρόικας καθώς οι δανειστές κατέστησαν σαφές ότι εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις όπως συμφωνήθηκε με τις κυπριακές αρχές, δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση αναπομπής των νόμων που ψήφισε η Βουλή, η αντιπολίτευση έχει έτοιμη την απάντηση της. 

Πάντως σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζει την ικανοποίηση του για τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ωστόσο προσθέτει ότι θα μελετηθούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. 

Follow me on Twitter

[email protected]