Στην τελική ευθεία εισέρχεται αυτήν την εβδομάδα η εφαρμογή του πολυαναμενόμενου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικρατεί αναβρασμός, ενόψει του κρισιμότερου τεστ που θα πρέπει να περάσει με επιτυχία, αφού αναμένεται πως θα υποβληθούν περί τις εκατόν χιλιάδες αιτήσεις από συμπολίτες μας. Αυτήν την εβδομάδα θα καταβληθούν προσπάθειες εκτύπωσης και διανομής των αιτήσεων για το ΕΕΕ σε αρκετά σημεία ανά το παγκύπριο, ενώ κατόπιν κλήρωσης θα στελεχωθεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο, που θα δημιουργηθεί από πενήντα ανέργους, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με τα καθήκοντα επεξήγησης των προνοιών του ΕΕΕ στους ενδιαφερομένους.
Τα κύρια κριτήρια
Η «Σ», αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες κατανόησης της φιλοσοφίας του όλου εγχειρήματος, παρουσιάζει τις βασικότερες λεπτομέρειές του, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει σε ποιους θα παρέχεται και πώς. Τα κύρια κριτήρια για να καταστεί κάποιος δικαιούχος λήψης του ΕΕΕ είναι:
- Να είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα εισοδήματά του να είναι μικρότερα από τις ανάγκες της οικογένειας.
- Να έχει νόμιμη διαμονή στην Κύπρο για περίοδο τουλάχιστον πέντε χρόνων.
- Να μην κατέχει ακίνητη περιουσία, είτε ο ίδιος ή/και οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενειακής μονάδας η οποία να υπερβαίνει τις εκατόν χιλιάδες (100.000) ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Σημειώνεται πως δεν λαμβάνεται υπ' όψιν για σκοπούς υπολογισμού ακίνητης ιδιοκτησίας η ιδιόκτητη οικία που κατέχει κάποιος αιτητής έως τα 150 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) ή τα 300 τ.μ. για την οικογενειακή εστία.
- Να μην κατέχει χρηματοοικονομικά στοιχεία τόσον ο ίδιος ή άλλο μέλος της οικογένειάς του και το ύψος των καταθέσεών του να μην υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, αυξανόμενου κατά χίλια (1.000) ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογενειακής μονάδας, είτε η αξία των λοιπών χρηματοοικονομικών στοιχείων δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ. Από την προϋπόθεση αυτή εξαιρούνται οι αποζημιώσεις, ως αποτέλεσμα βλάβης ή ζημιάς από ατύχημα.
Το ύψος του ΕΕΕ και οι άλλες παροχές
Το ύψος του ΕΕΕ έχει καθοριστεί στα 480 ευρώ, ενώ το τελικό ποσόν που θα δίδεται σε οικογένειες θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη σύνθεση και το μέγεθος του νοικοκυριού.
Για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας άνω των 14 ετών, περιλαμβανομένου του/της συζύγου, θα υπολογίζεται επιπλέον 50% (240 ευρώ) του βασικού ποσού και για κάθε επιπλέον μέλος ηλικίας 14 ετών και κάτω θα υπολογίζεται επιπλέον το 30% (144 ευρώ) του βασικού ποσού. Όσον αφορά τα εξαρτώμενα τέκνα, ορίζονται τα άγαμα παιδιά ηλικίας μέχρι 28 ετών. Όσον αφορά τις άλλες ανάγκες των δικαιούχων, λαμβάνεται πρόνοια για σκοπούς στέγασης, η επιχορήγηση του ενοικίου ή και η καταβολή τόκων για στεγαστικό δάνειο.
Η πληρωμή των ποσών θα γίνεται κατευθείαν στον ιδιοκτήτη ή στην τράπεζα, για ευνόητους λόγους. Σημειώνεται πως ο τρόπος υπολογισμού του ποσού στέγασης ορίζεται ως το γινόμενο του συνολικού προβλεπόμενου εμβαδού κατοικίας του αιτητή ή και δικαιούχου, και του ποσού παροχής ανά τετραγωνικό μέτρο της επαρχίας της κατοικίας. Βάσει των σχετικών διατάξεων του σχετικού Κανονισμού, το προβλεπόμενο εμβαδόν κατοικίας για ένα πρόσωπο ορίζεται στα 55 τ.μ. Το ίδιο εμβαδόν ισχύει και στην περίπτωση που ο αιτητής είναι παντρεμένος.
Σε περίπτωση που στην οικία διαμένει ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ανήλικα παιδιά του ιδίου φύλου ή ένα τέκνο (μη ανήλικο), υπολογίζεται επιπλέον εμβαδόν 25 τ.μ., δηλαδή 80 τ.μ. Υπολογίζονται, εξάλλου, επιπρόσθετα άλλα 20 τ.μ. στις περιπτώσεις που διαμένουν στην οικογενειακή εστία δύο επιπρόσθετα τέκνα του ιδίου φύλου ή ένα πρόσθετο τέκνο διαφορετικού φύλου ή για κάθε επιπρόσθετο ανήλικο τέκνο, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, εφόσον δεν καλύπτεται με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις.
Για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Αμμοχώστου ο αιτητής ή δικαιούχος θα λαμβάνει ως ποσόν παροχής 2,8 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για την επαρχία Λάρνακας το ποσόν παροχής είναι 2,45 ευρώ το τ.μ. και για την επαρχία Πάφου 1,75 ευρώ το τ.μ. Επίσης, το Υπουργείο Εργασίας θα καταβάλλει δημοτικά τέλη ακίνητης περιουσίας για την κύρια κατοικία, τέλη αποχέτευσης και το τέλος αποκομιδής σκυβάλων. Όλα τα τέλη θα καταβάλλονται απευθείας στις δημοτικές Αρχές. Θα καταβάλλεται, επίσης, το εφάπαξ τέλος σύνδεσης με το αποχετευτικό σύστημα, έπειτα από αίτηση του δικαιούχου.
Σε περιπτώσεις εργασίας
Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις εκείνες που είτε ο αιτητής ή/και δικαιούχος εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή με καθεστώς ημιαπασχόλησης, για σκοπούς υπολογισμού του ΕΕΕ δεν λαμβάνονται υπ' όψιν:
(α) Μέχρι πενήντα ευρώ δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ούτε και ένα ευρώ.
(β) Για μηνιαίο εισόδημα από πενήντα έως και διακόσια ευρώ δεν λαμβάνεται υπ' όψιν το γινόμενο αυτού του μέρους του ποσού εισοδήματος επί του συντελεστή 40%.
(γ) Για μηνιαίο εισόδημα από διακόσια έως και πεντακόσια ευρώ δεν λαμβάνεται υπ' όψιν το γινόμενο αυτού του μέρους του ποσού εισοδήματος επί του συντελεστή 20%.
Εισοδήματα τέκνου
Στις περιπτώσεις, δε, που το τέκνο διαμένει στην οικογενειακή στέγη του αιτητή, για σκοπούς υπολογισμού του ΕΕΕ δεν λαμβάνονται υπ' όψιν:
(α) Το ήμισυ των εισοδημάτων του τέκνου έως και τα 480 ευρώ.
(β) Το 90% των εισοδημάτων του τέκνου από 480-1.000 ευρώ.
(γ) Το 85% των εισοδημάτων του τέκνου από 1.000-2.000 ευρώ.
(δ) Το 80% των εισοδημάτων του τέκνου από 2.000 ευρώ και πάνω.
* Σημειώνεται πως για το τέκνο που εργάζεται και είναι κάτω των 28 ετών δεν υπολογίζεται ΕΕΕ.
Άλλες εξαιρέσεις
Δεν λαμβάνονται υπ' όψιν για σκοπούς υπολογισμού του ΕΕΕ και τα εξής:
* Το μέρος του μηνιαίου εισοδήματος από εργασία που αφορά ανάπηρο, μέχρι και το ποσό των 512 ευρώ, και στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζονται οι δύο πιο πάνω περιπτώσεις.
* Το μέρος του ποσού που παρέχεται σε τέκνο ως επίδομα κατάρτισης ή και ως επίδομα απόκτησης εργασιακής πείρας έως και τα 512 ευρώ.
* Οποιαδήποτε από τα ποσά τα οποία παρέχονται στον αιτητή και σε οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που ανήκουν στην οικογενειακή μονάδα από το Ταμείο Λαχείου Προνοίας ως οικονομική βοήθεια ή και από το Υπουργείο Εργασίας ως έκτακτη οικονομική βοήθεια με έγκριση του Υπουργού.