News Local Διεθνής διάκριση της κυπριακής MarsSense

Διεθνής διάκριση της κυπριακής MarsSense

Υπόσχεση ότι το κυπριακό κράτος θα στηρίξει κάθε προσπάθεια, προκειμένου το επίτευγμα της κυπριακής MarsSense να έχει συνέχεια και προοπτική, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, σε ομιλία του κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος.

“Τα διαστημικά συστήματα αποτελούν σαφώς στρατηγικά πλεονεκτήματα που φανερώνουν ανεξαρτησία και την ικανότητα ανάληψης παγκόσμιων ευθυνών. Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και οι ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν στην Ευρώπη τώρα και στο μέλλον, έχει μεγάλη σημασία να καθοριστεί μια ενεργή, συντονισμένη στρατηγική και μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική”, δήλωσε ο Υπουργός, εκφράζοντας “πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση” για το ότι ανακοινώνει “επίσημα μια πολύ σπουδαία βράβευση που έρχεται για την Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

“Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος”, είπε ο κ. Δημητριάδης, “εκπροσώπησε την Κύπρο στο παγκόσμια σημαντικότερο συνέδριο κορυφής για θέματα διαστήματος, το SpaceOps 2014, που διοργάνωσε η NASA στην Pasadena στην Καλιφόρνια, τον περασμένο Μάιο και η κυπριακή ομάδα MarsSense επιλέχθηκε για να παρουσιάσει την έρευνα της μπροστά από στελέχη των μεγαλύτερων διαστημικών υπηρεσιών του πλανήτη”.

“Οι Κύπριοι ερευνητές μας εντυπωσίασαν και συμπεριλήφθηκαν στους 4 φιναλίστ για το βραβείο του Καλύτερου Φοιτητικού Ερευνητικού Έργου παγκοσμίως για την τελευταία διετία”, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, αναφέροντας ότι “η MarsSense επιλέχθηκε διεθνώς με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια για να παρουσιάσει την έρευνα της”.

“Στο συνέδριο επιλέγονται ελάχιστα state-of-the-art ερευνητικά διαστημικά project προς παρουσίαση και η ομάδα μας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δικτύων του Πανεπιστημίου Κύπρου”, είπε ο Υπουργός, “επινόησε μια μοναδική καινοτόμο μέθοδο εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, με δίκτυο πολλαπλών ασύρματων αισθητήρων, που μπορούν να αποσταλούν και να διασκορπιστούν στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη”.

Ο κ. Δημητριάδης συνεχάρη “δημόσια την κυπριακή αποστολή στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα την βραβευμένη ομάδα, αλλά και τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος, για την υποστήριξη και συμμετοχή του στο όλο έργο της αποστολής. Η ερευνητική μας ομάδα, μόνο με την επιλογή της να παρουσιάσει στο SpaceOps 2014, έκανε την Κύπρο την 21η χώρα στα θέματα έρευνας διαστήματος, σε ένα ελίτ γκρουπ ανεπτυγμένων χωρών που μέχρι πρότινος ήταν μόνο 20 χώρες”, πρόσθεσε.

“Η βράβευση της MarsSense δημιουργεί μεγάλες προοπτικές στον τομέα της διαστημικής πολιτικής, θέλω ωστόσο να υπογραμμίσω”, συνέχισε ο Υπουργός, “πως είναι λάθος να ερμηνεύουμε τη λέξη Διάστημα με τους αστροναύτες. Το Διάστημα έχει μπει στην καθημερινότητα μας με πολλές δυνατότητες και εφαρμογές”.

“Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και εγώ προσωπικά, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε αυτό το επίτευγμα να έχει συνέχεια και προοπτική”, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας πως “η γεωγραφική θέση της Κύπρου, αλλά και η ιδιότητα της ως χώρας - μέλους της ΕΕ δημιουργεί ανεπανάληπτες ευκαιρίες που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν”.

“Αξίζει απλά να αναφέρω πως αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα στην Αθήνα συνέδριο με θέμα Space and Security”, το οποίο οργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Υπουργείο Άμυνας, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας”, είπε ο Υπουργός, δηλώνοντας πως “σκοπός και άμεση επιδίωξη του Υπουργείου είναι να εμπλακεί χωρίς καθυστέρηση στα πιο πάνω ερευνητικά προγράμματα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top