Προτάσεις για επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας από φοιτητές του ΤΕΠΑΚ
Συγκεκριμένα, φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ ετοίμασαν στα πλαίσια του μαθήματος «Ενοποιημένος Σχεδιασμός για Μηχανικούς» διάφορες προτάσεις για την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας το οποίο σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο λόγω της εισβολής του 1974.
Οι προτάσεις των φοιτητών αποσκοπούν στην μετατροπή του αεροδρομίου Λευκωσίας σε Διεθνή Διαμετακομιστικό Σταθμό.
Ιστορική Αναδρομή του Διεθνές Αεροδρομίου Λευκωσίας
Ο Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας (NIC) αποτελεί σήμερα ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο. Βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας της Κύπρου, Λευκωσίας. Το Αεροδρόμιο Λευκωσίας (NIC) αποτελούσε το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου από την περίοδο της οικοδόμησης του το 1968, μέχρι και το 1974. Ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής το 1974, η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα νησιού (37%), χωρίζοντας την Κύπρο σε δύο τμήματα. Το νότιο τμήμα του νησιού ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Το αεροδρόμιο Λευκωσίας (NIC) βρίσκεται πλήρως εντός της νεκράς ζώνης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διαχωρίζει τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας από τις κατεχόμενες.
Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας (NIC) βρίσκεται σε κατάσταση αχρηστίας από το 1974 και αυτή τη στιγμή τελεί υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία και το χρησιμοποιεί ως αρχηγείο της. Στις 20 Ιουλίου 1974, δυο άδεια αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών, καταστράφηκαν στη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της παράνομης τουρκικής εισβολής. Στις 22 Ιουλίου 1974, 20 Ελληνικά μεταγωγικά Νοράτλας και 10 C-47 Ντακότας που ανήκαν στην 354 Μοίρα Μεταφορών "Πήγασος" ανέλαβαν ως αποστολή τους, την μεταφορά Ελλήνων κομάντος για την υπεράσπιση του αεροδρομίου Λευκωσίας από τις δυνάμεις εισβολής. Η επιχείρηση αυτή έφερε την κωδική ονομασία "ΝΙΚΗ". Οι Ελλαδίτες καταδρομείς που μετέφεραν τα Νοράτλας, πήραν θέσεις άμυνας γύρω από το αεροδρόμιο Λευκωσίας και τις επόμενες μέρες πολέμησαν ηρωϊκά εναντίον των εισβολέων. Χάριν στην αυτοθυσία τους, οι δυνάμεις εισβολής, απέτυχαν να καταλάβουν το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ωστόσο, από το 1974 το βόρειο τμήμα της Κύπρου εξακολουθεί να παραμένει υπό τουρκική κατοχή, προσωρινά.
(πηγή: http://www.cyprusairports.com.cy)
Η σημερινή κατάσταση του αεροδρομίου
Δείτε τα σχετικά βίντεο