News Kypriako Επιβεβαίωση ΣΙΓΜΑ: Κυπρο-αμερικανικό άρωμα στη Μεσόγειο

Επιβεβαίωση ΣΙΓΜΑ: Κυπρο-αμερικανικό άρωμα στη Μεσόγειο

«Τρέχουν» οι εξελίξεις σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν σήμερα πανηγυρικά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Σίγμα για επικείμενη εμπλοκή των ΗΠΑ, μέσω Κύπρου.

Οι Αμερικανοί επιβεβαιωμένα πλέον ενδιαφέρονται ζεστά για την τριμερή με Ισραήλ και πυλώνα εμπλοκής την ασφάλεια. Γεγονός που εκτινάσσει τη σημαντικότητα της εξέλιξης.

Ενδιαφέρον για το εν λόγω σχήμα επιδεικνύει και η Γερμανία. Παράλληλα προχωρημένες είναι οι επαφές Λευκωσίας Ουάσιγκτον σε διμερές επίπεδο και θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ίδιο ζήτημα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη συνάντηση κορυφής ΠτΔ και ΥΠΕΞ που "ψήνεται" με τους ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον.Ομοίως προχωρημένα είναι τα πράγματα και με τη Γαλλία.

Μέχρι το δεύτερο 15νθημερο Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη διακρατική συμφωνία πολιτικού, στρατιωτικού και ενεργειακού περιεχομένου με σφραγίδα Μακρόν – Αναστασιάδη.

Θα αφορά μεταξύ άλλων ενισχυμένες στρατιωτικές διευκολύνσεις, σε νεόδμητες φαίνεται εγκαταστάσεις, που θα είναι όμως υπό την κυριαρχία της Δημοκρατίας. Η Γαλλία παίρνει επίσης το βάπτισμα του πυρός στο τριμερές σχήμα με Αίγυπτο, στη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί τετραμερής σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Άλλα σημαντικά πράγματα για την ενέργεια είναι,

  1.   Στις 20 Δεκεμβρίου τριμερής σε επίπεδο αρχηγών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στην πόλη Μπερ Σεβά. Θα πέσουν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον East Med.
2.   Το ΥΠ.ΕΞ θεσμοθετεί, με απόφαση Υπουργικού, γραμματείες των τριμερών σχηματισμών με προσωπικό και από τις 4 εμπλεκόμενες χώρες σε κτίρια στη Λευκωσία.
  3.   Η πολιτική ενοποίησης σχημάτων αρχίζει.
Συνάντηση των Med7 στη Νέα Υόρκη για πολιτιστική κληρονομία στην οποία θα κληθούν μεταγενέστερα Ισραήλ/Αίγυπτος.
   
Ανώτατες διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως έχουν προστιθέμενη αξία στο Κυπριακό το οποίο φαίνεται να φλερτάρει με παγίωση του αδιεξόδου.Ενόψει τούτου οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ξανά την προχθεσινή αποκάλυψη του Σίγμα πως, ελλείψει προοπτικής  διαπραγματεύσεων, οδεύουμε ολοταχώς στην εναλλακτική του shuttle diplomacy.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν πως η Λευκωσία, στις κρίσιμες επαφές με το Γ.Γ στη Ν.Υ, θα καταθέσει πρόταση, που όπως έλεγαν, δύσκολα μπορεί να απορριφθεί από την Τουρκία. Η πρόταση θα αφορά στη διαδικασία και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου ενόψει της τότε έκθεσης του ΓΓ στο Σ.Α, για το Κυπριακό.

Η εισήγηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο γύρο επαφών της Λουτ, με επίκεντρο συγκεκριμένα καυτά εκκρεμούντα ζητήματα εν είδει προεργασίας.
Ειρήσθω εν παρόδω η ενημέρωση της προς το ΓΓ θα είναι τελικάπροφορική.

Κλείνοντας, σημειώνεται ότι κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι η συνάντηση Μέρκελ Ερντογάν αφού ευθέως, θα του τεθεί, λένε οι ίδιες πηγές, η ανάγκη Τουρκικών υποχωρήσεων στο Κυπριακό αν πραγματικά η Άγκυρα προσβλέπει σε οικονομικό σωσίβιο από τις Βρυξέλλες μέσω αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης.
   

Top