News Kypriako Τσαβούσογλου: Θα αλλάξουμε στάση για το φυσικό αέριο (BINTEO

Τσαβούσογλου: Θα αλλάξουμε στάση για το φυσικό αέριο (BINTEO

 
Η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό δεν αλλάζει, δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας, ωστόσο, πως για το θέμα του φυσικού αερίου θα κρατήσουν μια διαφορετική στάση.. Μετά τη σύσκεψη στο «προεδρικό» με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι προσπάθησε με καλή πρόθεση να εξηγήσει στην απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ ποιοι μπορεί να είναι οι διέξοδοι που θα υπάρξουν, λέγοντας πως η τ/κ πλευρά έκανε πάντοτε θετικά βήματα.
 
Επειδή, συνέχισε o Ακιντζί, Τουρκία και τ/κ πλευρά θέλουν την ειρήνη, την ευημερία και την συνεργασία. «Θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή σταθερότητας, να έχουν καλή σχέση στην Κύπρο οι Τ/κ με τους Ε/κ και η Τουρκία με την Ελλάδα». Μέχρι τώρα, είπε ο κ. Ακιντζί, προέβαιναν σε θετικά βήματα γνωρίζοντας πως μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων.
 
«Ούτε και από δω και πέρα θα εγκαταλείψουμε την θετική, εποικοδομητική μας στάση. Αρκεί αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση να μην μείνει χωρίς αντίκρισμα. Αρκεί να βρεθεί μια ρεαλιστική, δίκαιη λύση που θα μπορεί να εφαρμοστεί».
 
 
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στη δική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου επαναδιορίστηκε στη θέση αυτή και ανακοίνωσε ότι την επόμενη περίοδο στα κατεχόμενα θα βρεθεί και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του τ/κ Τύπου, ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για ακόμη μια φορά για άδικη μεταχείριση των Τ/κ, που τους έχει επιβληθεί εμπάργκο. 
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε, επίσης, ότι θα είναι διαφορετική η στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα για το θέμα των υδρογονανθράκων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την άφιξή του στο νησί, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως, σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά επιχειρήσει μονομερείς γεωτρήσεις, τότε και η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις με το δικό της βυθοτρύπανο στην ΑΟΖ.  

Συμπερασματικά θα ήθελα να πω, πρόσθεσε, ότι ο τ/κ «λαός» έχει δικαιώματα και δεν θα τα παραχωρήσει σε κανένα. Από την άλλη, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, και οι δύο πλευρές στο νησί, αλλά «ειδικά για μας οι Τ/κ, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ζήσουν γαλήνια. Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε εγωιστικά ή μονόπλευρα. Στο θέμα της γαλήνης στο νησί, της ειρήνης, πάντα είχαμε εποικοδομητική στάση. Η Τουρκία διεξήγαγε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με βάση τον διάλογο και την διπλωματία και εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση».
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η πραγματικότητα πως οι δύο πλευρές στο νησί είναι ίσες πολιτικά δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει. Σημείωσε δε ότι η κ. Λουτ θα πάει και στην Τουρκία, θα έχει επαφές με όλες τις εγγυήτριες χώρες. «Αρχίσαμε ως εγγυήτριες χώρες να συζητάμε με ανεπίσημο τρόπο τί θα κάνουμε από δω και πέρα, ποια βήματα θα κάνουμε, τί πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις. Συζητούμε και με τα ΗΕ». Και σήμερα, είπε, με την τ/κ πολιτική ηγεσία αυτά συζήτησε.
 
Το επόμενο διάστημα, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα αναφέροντας ότι Τουρκία και τ/κ πλευρά θα συνεχίσουν την εποικοδομητική τους στάση.
 
«Η ελληνική πλευρά πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να βλέπει τους Τούρκους ως "μειονότητα". Δεν θέλει να τους δει ως ισότιμους εταίρους. Αυτός είναι ο λόγος της μη επίλυσης του προβλήματος», είπε.  
 
Η Τουρκία, συνέχισε, είχε εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό και την περίοδο του 2004 και στο Κραν Μοντανά. Γίνονται τώρα συζητήσεις με τα ΗΕ για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένει ότι «η εικόνα θα ξεκαθαρίσει».
 
Αναφορά στις πυρκαγιές Αττικής 
 
Μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η Τουρκία πρόσφερε για άλλη μια φορά τη βοήθειά της στην Ελλάδα. «Τα συλλυπητήριά μου στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί τηλεφώνησα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και του εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση. Παράλληλα, του είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Μας είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανάγκη και μας ευχαρίστησε. Αλλά εμείς του είπαμε και πάλι ‘είμαστε έτοιμοι’. ‘Αυτή τη στιγμή, τα κατασβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερά μας είναι έτοιμα να φύγουν για την Ελλάδα, αν παραστεί ανάγκη».
 
 
 
Top