News Kypriako ΥΠΠ: Ο λαός βιώνει μέχρι σήμερα τις συνέπειες της εισβολής

ΥΠΠ: Ο λαός βιώνει μέχρι σήμερα τις συνέπειες της εισβολής

Ο λαός της Κύπρου για 44 ολόκληρα χρόνια σήκωσε έναν αβάσταχτο σταυρό μαρτυρίου με υπομονή, θάρρος και εγκαρτέρηση, βιώνοντας μέχρι και σήμερα τις τραγικές συνέπειες του εγκλήματος της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, σε  χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε για την Κύπρο, στο πλαίσιο του Ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Ομήρεια» στη Χίο.
 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η αναβάθμιση και η ενίσχυση της Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού τόσο στην εκπαίδευση όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, αποτελεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στόχο ύψιστης προτεραιότητας για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας και αποτελεσματική άμυνα απέναντι στους κάθε λογής κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Χαμπιαούρης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Χίο από τις 18 μέχρι τις 20 Ιουλίου 2018, όπου και συμμετείχε στο Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο «Ομήρεια», το οποίο διοργανώνεται εδώ και είκοσι δύο χρόνια από τη EUROCLASSICA και την Ομηρική Ακαδημία Χίου.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να προσφέρει ευκαιρίες σε εκλεκτούς σπουδαστές και ερευνητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, να σπουδάζουν τα ομηρικά έπη, τη γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στον χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε για την Κύπρο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με την ευκαιρία της αποφράδας μέρας της 20ής Ιουλίου του 1974, αναφέρθηκε στην αδελφική σχέση Χίου και Κύπρου κατά την αρχαιότητα λόγω του Ομήρου και του τόπου καταγωγής του, αφού η Χίος και η Σαλαμίνα της Κύπρου διεκδικούσαν τη γενέθλια γη του, και τόνισε την προσφορά του μεγάλου αοιδού, ο οποίος χάλκευσε την ενότητα του ελληνικού έθνους.

Μεγάλη υπήρξε η επίδραση του Ομήρου, σημείωσε, και στην Αρχαϊκή Επική Ποίηση της Κύπρου, ώστε τα περίφημα Κύπρια έπη, που περιείχαν την προϊστορία και το μέγιστο μέρος του Τρωικού πολέμου, ως την ώρα που ξεσπά η έριδα Αχιλλέα – Αγαμέμνονα, να θεωρούνται προίκα του Ομήρου στον γαμπρό του Στασίνο τον Κύπριο.

Τεράστια ήταν, επίσης, η επίδραση του θείου αοιδού στους Ύμνους στην Αφροδίτη, που τραγουδιόνταν στις γιορτές της Αφροδίτης στον ονομαστό ναό της στην Πάφο και σε όλο το νησί, αλλά και στον Εύκλο, τον Κύπριο χρησμολόγο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου παρουσίασαν το δραματικό ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η Χιώτισσα» και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Χίο, ο Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Χίου – Ψαρών και Οινουσσών Μάρκο Βασιλάκη και επισκέφθηκε τη Νέα Μονή Χίου, τη Δασκαλόπετρα, τόπο όπου εικάζεται ότι δίδασκε ο Όμηρος, καθώς και τη Βιβλιοθήκη Χίου.

Στη συνάντησή του με τον Μητροπολίτη, ο Υπουργός αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει η Εκκλησία τόσο στη διάσωση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας όσο και στην προώθηση των διαχρονικών αξιών.
Ο κ. Χαμπιαούρης υπογράμμισε, επίσης, ότι η εκπαίδευση αποτελεί βάση απαραίτητη για τη δημιουργία ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας.

Ο Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε, επίσης, με τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, και στην παρουσία εκπροσώπων των διαφόρων βαθμίδων εκπαίδευσης και άλλων τοπικών φορέων, έγινε η αναγόρευσή του σε Επίτιμο Δημότη Χίου.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Χαμπιαούρης, ευχαριστώντας για την ιδιαίτερη τιμή, αναφέρθηκε  στους κοινούς αγώνες των δύο νησιών και την κοινή βίωση της τουρκικής βαρβαρότητας, για τη μεν Χίο κατά την επανάσταση του 1821 και για την Κύπρο την 9η Ιουλίου του 1821, με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, όπως και το 1974 με τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τις καταστροφικές συνέπειες που ζούμε μέχρι σήμερα.

Όμως, σημείωσε, έχει οριστεί και στα δύο νησιά να έχουν και το ίδιο χρέος, να αποτελούν τους θεματοφύλακες των συνόρων του ελληνισμού, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι  θα καταβάλει, κατά τη διάρκεια της θητείας του και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κάθε προσπάθεια, για να ενισχυθούν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τον Δήμο Χίου σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top