«Στο μυαλό τους οι Τούρκοι είχαν και έχουν τα δυο κράτη, αλλά δεν μπορούσαν να το θέσουν στο τραπέζι, αφού ήταν εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και ούτε εμείς θέλουμε να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα. Αυτός μας έλειπε, να αρνηθούμε τα Ηνωμένα Έθνη και τη βάση της λύσης. Δεν μπορεί να αναμένουν από εμάς να ανοίξουμε το μνήμα μας μόνοι μας», δήλωσε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, όπου ανέλυσε την παρούσα κατάσταση του αδιεξόδου των συνομιλιών.
«Χρειάζονται δυο για να χορέψουν ταγκό, δεν μπορείς να χορέψεις μόνος σου», είπε, σημειώνοντας πως εμείς είμαστε έτοιμοι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει, προφορικώς και γραπτώς, όπως και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, νοουμένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, να επαναδραστηριοποιήσει την αποστολή καλών Υπηρεσιών. «Αλλά μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό, αφού δεν υπάρχει παρόμοια ετοιμότητα από την άλλη πλευρά», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, η αποστολή Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν είναι απλά να βολιδοσκοπήσει, αλλά και να βοηθήσει την ωρίμανση των συνθηκών που θα επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Ήταν από όλους πάντα ξεκάθαρο πως ήταν η Τουρκία αυτή που οδήγησε σε αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε.
«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου ο Γ.Γ. θέλει να υπάρχουν προϋποθέσεις για επανενεργοποίηση του διαλόγου».
Ερωτηθείς για την πρόταση Ακιντζί να προχωρήσουν οι δυο ηγέτες σε «στρατηγική συμφωνία», είπε ότι η συζήτηση για πλαίσιο Γκουτέρες είναι αχρείαστη, αφού ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ουδέποτε εμφάνισε αυτό που ονομάζεται ως «πλαίσιο Γκουτέρες», ένα κείμενο, δηλαδή, το οποίο θα μπορούσε να τύχει αποδοχής ή απόρριψης.
«Εξέφρασε κάποιες ιδέες προφορικά οι οποίες συζητήθηκαν και με βάση αυτά οδηγηθήκαμε στο τελικό δείπνο. Αυτό που έχει σημασία, είναι πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε πως, αν αυτά τύχουν διαπραγμάτευσης, ένα πακέτο 6 σημείων και συζητηθούν, τότε μπορεί να αποτελέσουν στρατηγική συμφωνία».
Ο κ. Μαυρογιάννης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη λογική, όπως ανέφερε, του κ. Γκουτέρες, που μίλησε για κατάργηση των εγγυήσεων, με την άλλη πλευρά να λέει πως κάτι τέτοιο θα επανεξεταστεί σε 15 χρόνια.
«Όταν λέει ο Γ.Γ. το πώς θα αποχωρήσουν τα τελευταία τουρκικά στρατεύματα, έχει μια λογική τέλους και τερματισμού», σημείωσε, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «Δεν μπορεί η επανέναρξη του διαλόγου να είναι μιλλοσφοτζίσματα».
Αναφερόμενος στην έλευση του τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή, είπε πως εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας τετελεσμένων και επέκτασης της κατοχής. «Χρειάζεται προσοχή και θέλουμε όσο το δυνατό ταχύτερα να συνεχίσουμε την προσπάθεια για λύση».
«Εμείς δεν περιμένουν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, αλλά προσπαθούμε να τις δημιουργήσουμε. Είναι οξύμωρο, ωστόσο, να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα στις θαλάσσιες ζώνες», είπε.
Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε, παράλληλα, στη σημασία που μπορεί να διαδραματίσουν τρίτες χώρες για ενίσχυση των προσπαθειών του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.