News Kypriako ΓΓ ΑΚΕΛ: οι ενέργειες που γίνονται διευκολύνουν την Τουρκία

ΓΓ ΑΚΕΛ: οι ενέργειες που γίνονται διευκολύνουν την Τουρκία

Δηλώσεις έκανε ο Γενικός Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, για τις συναντήσεις του στην Αθήνα για το Κυπριακό και την κυπριακή ΑΟΖ.

 

Διαβάστε αυτούσιες τις δηλώσεις:

Η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο στήριγμα του αγώνα τον οποίο διεξάγουμε ως κυπριακός λαός, με στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Αποφασίσαμε λοιπόν ως ΑΚΕΛ, να μεταβούμε στην Αθήνα για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Είχαμε στόχο να ενημερωθούμε πρωτίστως από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις διάφορες εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό και το Κυπριακό, να ακούσουμε τις απόψεις του, όπως επίσης να ακούσουμε και τις απόψεις όλων των υπολοίπων, και, ταυτόχρονα, να μεταφέρουμε τις δικές μας απόψεις, τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του Ποταμιού και τους αναπληρωτές Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΑΝΕΛ. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μας από το περιεχόμενο των συζητήσεων τις οποίες είχαμε. Την ίδια στιγμή, θέλω να πω ότι η πρόθεσή μας ως ΑΚΕΛ είναι να συνεχίσουμε τις επαφές μας με αντικείμενο το Κυπριακό. Θα επιδιώξουμε να έχουμε συναντήσεις με τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα. Ήδη είχαμε μία συνάντηση, έχει καθοριστεί ακόμα μία και θα επιδιώξουμε να οργανώσουμε συναντήσεις και με άλλους, και θα δούμε ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα πάρουμε γύρω από την προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Δεν σας κρύβω ότι ως ΑΚΕΛ μάς ανησυχούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τη μια οι εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και, βέβαια, το γεγονός ότι το Κυπριακό μπαίνει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο. Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, ήδη έχει αναβληθεί μία γεώτρηση που θα γινόταν στο τεμάχιο 3, ενώ είναι προφανές ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την προκλητικότητά της. Λέχθηκε ότι τα δύο πλοιάρια της ΕΧΧΟΝ θα ήταν στην Κύπρο από την περασμένη εβδομάδα για σεισμογραφικές έρευνες, στη συνέχεια λέχθηκε ότι θα ήταν εδώ την περασμένη Δευτέρα, σήμερα είναι Τετάρτη και δεν έχουν έρθει. Δεν θέλω να εξαγάγω πρόωρα συμπεράσματα, απλώς λέω ότι δεν είναι εμείς που είχαμε δώσει στη δημοσιότητα ότι θα προχωρούσαν προς αυτήν την κατεύθυνση οι έρευνες της ΕΧΧΟΝ, είναι η κυβέρνηση που είχε δώσει αυτά τα ζητήματα και δυστυχώς βλέπουμε να μην υλοποιούνται, και αυτό μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο, γιατί δεν γνωρίζουμε και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δεν πραγματοποιείται αυτή η άφιξη. Είναι δεδομένο, όμως, ότι η Τουρκία θα αυξάνει την προκλητικότητά της και θα την κλιμακώνει, σε μία προσπάθεια να μην επιτρέψει την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου με άλυτο το Κυπριακό και αυτό μας ανησυχεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, είναι προφανές ότι έχουμε μπει σε μία παρατεταμένη περίοδο αδιεξόδου. Η κυβέρνηση λέει ότι είναι έτοιμη να μεταβεί σε διαπραγματεύσεις και ότι η πλευρά η οποία παρουσιάζεται ανέτοιμη είναι η τουρκική. Λέει, μάλιστα, ότι αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο στη διεθνή κοινότητα. Ειλικρινά διερωτώμαι και ρωτώ την κυβέρνηση να μας πει ποιον έχουν ακούσει από τη διεθνή κοινότητα να λέει ότι κατανοούμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και ότι υπεύθυνοι για αυτό το παρατεταμένο αδιέξοδο είναι η Τουρκία ή η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εμείς δεν έχουμε ακούσει κανέναν να διατυπώνει μία τέτοια παρόμοια προσέγγιση.

Πρέπει να πω ότι τόσο η ομιλία του κυρίου Αναστασιάδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ημέρα της εγκατάστασής του, αλλά και δηλώσεις που γίνονται από άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης, στέλνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες στη βάση αυτών που έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι για  αυτό τον λόγο που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σε επανειλημμένες εκθέσεις αλλά και σε δηλώσεις εκπροσώπων του, λέει ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε περίοδο περισυλλογής. Ακόμα όμως και να ήταν σωστό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι όντως είναι η τουρκική πλευρά που δεν θέλει να πάει σε διαπραγματεύσεις, γιατί εμείς δεν αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να εκθέσουμε αυτή τη στάση της τουρκικής πλευράς; Γιατί δεν λέμε ξεκάθαρα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταματήσαμε στο Κρανς Μοντάνα και με βάση το πλαίσιο το οποίο εσύ έχεις καθορίσει, για να δυσκολέψουμε την Τουρκία; Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι ενέργειες που γίνονται, όχι μόνο δεν δυσκολεύουν την Τουρκία, αλλά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τη διευκολύνουν.

Θέλω να πω κάτι τελευταίο, όχι με τη μορφή της προειδοποίησης, αλλά με τη μορφή μιας μεγάλης αγωνίας. Εάν τα πράγματα συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με ένα παρατεταμένο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πολύ φοβούμαι ότι τα δεδομένα θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο και θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Με ανοιχτό και ορατό τον κίνδυνο να διολισθήσουμε σε επικίνδυνες εξελίξεις που θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά σε επιλογές διχοτομικές, που για μας βέβαια δεν είναι καθόλου αποδεκτές. Λέμε, λοιπόν, στον κ. Αναστασιάδη ότι θα πρέπει να προβληματιστεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να αναλάβει τις ευθύνες του ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν παρ’ ελπίδα τα πράγματα εξελιχθούν με ένα τρόπο αρνητικό, θα είμαστε όλοι υπόλογοι στην Ιστορία μας και έναντι του τόπου μας. Και βέβαια, εκείνος ο οποίος θα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, θα είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Top