News Kypriako Αυτά προνοεί ο τουρκοκυπριακός χάρτης για το Κυπριακό

Αυτά προνοεί ο τουρκοκυπριακός χάρτης για το Κυπριακό

Με την καραμέλα του συμφωνηθέντος ανώτατου ποσοστού 29.2% έπαιξε στο θέμα του χάρτη ο Μουσταφά Ακιντζί σε πλήρη συνέργεια, κατά δική του δημόσια παραδοχή, με τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του Σίγμα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρουν ότι πέραν του κριτηρίου του ποσοστού – το οποίο ούτως ή άλλως δεν γίνεται ως αποδεκτό – και στα άλλα δύο κριτήρια ο Τ/κ χάρτης είναι άκρως απαράδεκτος    

Συγκεκριμένα, ο τ/κ χάρτης προνοεί:

- Ποσοστό εδάφους υπό Τ/κ διοίκηση 29.15%  
- Ποσοστό ακτογραμμής υπό Τ/κ διοίκηση πέριξ του 55% (όπως το σχέδιο Ανάν) 
- Αριθμός προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν 55.000   
 
Όπως αρμοδίως πληροφορείται το Σίγμα από τ/κ πηγές που δεν τυγχάνουν αμφισβήτησης ο κατοχικός ηγέτης συνεπικουρούμενος από την κατοχική Τουρκία κατέθεσαν χάρτη ο οποίος προνοεί:
-  Διοικητικό όριο ευθείας γραμμής που παραπέμπει σε σκληρό σύνορο  
- Χαράσσουν τη γραμμή με βάση τον αυτοκινητόδρομο που ξεκινά από τη Μόρφου και καταλήγει στην Αμμόχωστο (Βόρεια Τ/κ συνιστώσα - Νότια Ε/κ συνιστώσα)
-  Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής περιοχές ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας για την Ε/κ πλευρά  
- Αφήνουν (ως γνωστό) εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής την πόλη της Μόρφου και τα γύρω χωριά  
-  Δεν επιστρέφουν πολλά από τα Κεφαλοχώρια της Μεσαορίας με μεγάλο αριθμό προσφύγων τα οποία ζητεί η Ε/κ πλευρά  
-  Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής όλα τα Μαρωνίτικα χωριά και απορρίπτουν τη δημιουργία Ε/κ θύλακα, διαγράφοντας και τον δικό τους θύλακα στα Κόκκινα.
- Διατηρούν τα χωριά της Καρπασίας (Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα και Μελάναργα) υπό Τ/κ διοίκηση αλλά ειδικό καθεστώς και όχι υπό ομοσπονδιακή διοίκηση που θα βελτίωνε και το θέμα της ακτογραμμής.

Ο Τ/κ χάρτης όπως κατατέθηκε στην κλειστή συνάντηση με τους χαρτογράφους των δύο κοινοτήτων και των Η.Ε στη Γενεύη, ήταν  αναμενόμενος, εξ ου και ήταν έτοιμες οι γραπτές παρατηρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη που διαβιβάστηκαν και πρακτικογραφήθηκαν άμεσα.  Ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι το κυριότερο σημείο της επιστολής διαμαρτυρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως «ο τ/κ χάρτης δεν αποτυπώνει καν τον αριθμό των προσφύγων που είχε καταθέσει η τ/κ πλευρά στο Μοντ Πελεράν 2 (65.000) και ο οποίος λόγω του ότι είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτος οδήγησε στο γνωστό τότε ναυάγιο».

Δεδομένων των πιο πάνω πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής ομάδας είναι όπως κατά τη συζήτηση του εδαφικού προηγηθεί διαπραγμάτευση για τα δύο κριτήρια, πριν αρχίσει το επί της ουσίας πάρε – δώσε επί των χαρτών.

Κάτι που μπορεί να γίνει και στην Κύπρο, παρά την επιμονή του Ακιντζί και τη διαφαινόμενη συμφωνία του κυρίου Έιντε για συζήτηση του εδαφικού στο περιθώριο της επανάκαμψης σε πολιτικό επίπεδο της Διεθνούς Διάσκεψης, όπως ακριβώς είχε γίνει στη Γενεύη.

Το μπαλάκι στους ηγέτες

Εν τω μεταξύ, δεν καθόρισαν συγκεκριμένη ατζέντα για τα θέματα που θα τύχουν διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Πέμπτη, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων. 

Όπως αρμοδίως πληροφορείται το Σίγμα οι διαπραγματευτές επεξεργάστηκαν την κατάσταση πραγμάτων και  που στεκόμαστε σε κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά και αποφάσισαν να ενημερώσουν τους ηγέτες οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν με ποια θέματα θα αρχίσουν τη διαπραγμάτευση. 
 
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχής η επαφή των διαπραγματευτών.
 
Άλλωστε θυμίζουμε πως πριν την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζι αναμέναμε, με βάση κυβερνητικές δηλώσεις, ένα λεπτομερές πρόγραμμα συναντήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία για κάθε συνάντηση. Κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί και διπλωματικές πηγές μας εξηγούσαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της ευαισθησίας των θεμάτων που παραμένουν ανοικτά αλλά και του γεγονότος ότι είναι πολύ διαφορετική η ατζέντα των προτεραιοτήτων κάθε πλευράς. Και αυτό φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης θεμάτων που όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε πάρε - δώσε που είναι και η αξίωση της Τ/κ πλευράς. 
 
Ενόψει αυτών των δυσκολιών καθίσταται ακόμη πιο σημαντική η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, η οποία που ήδη "μυρίζει" μπαρούτι καθότι όπως πληροφορείται το Σίγμα πέραν της ενημέρωσης των κομματαρχών για τα όσα έλαβαν χώρα τον τελευταίο μήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προφανώς ενοχλημένος από τις βολές που δέχεται καθημερινά, μέσω της επιστολής πρόσκλησης προς τα μέλη του σώματος, καλεί τους Πολιτικούς Αρχηγούς που διαφωνούν με τους χειρισμούς να καταθέσουν γραπτώς θέσεις και απόψεις για την λεγόμενη αλλαγή στρατηγικής. 
 
Και όπως μαθαίνουμε, ενώ κάποια κόμματα παρουσιάζονται έτοιμα να το πράξουν, κάποια άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης απαντούν ότι "δεν είναι η ώρα τώρα για μια τέτοια συζήτηση αλλά για συζήτηση επί των χειρισμών αντιμετώπισης των ελλοχεύοντων κινδύνων". 
 
Kόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν νέα απαγόρευση από το Προεδρικό για επιθεώρηση πρακτικών και εγγράφων από τις συναντήσεις Αναστασιάδη Ακιντζί, με τη δικαιολογία, όπως ισχυρίζονται, πως το Προεδρικό θεωρεί πως διαβάζουν τουρκικές θέσεις και τις υιοθετούν ωσάν να έγιναν αποδεκτές από την Ε/κ πλευρά.  
Top