Κατοχυρώθηκαν προς διαπραγμάτευση τα τρία τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία συμμετέχουν στον Γ'Γύρο της αδειοδότησης για τα κυπριακά οικόπεδα Φυσικού Αερίου.
Το οικόπεδο 8 κατοχυρώθηκε στην εταιρεία ΕΝΙ, το οικόπεδο 6 στην κοινοπραξία ENI-TOTAL, ενώ το οικόπεδο 10 κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική παράμετρο, η οποία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στο ζήτημα του κυπριακού προβλήματος, καθώς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Τράμπ, Ρεξ Τίλερσον, είναι διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil.
Από την περασμένη εβδομάδα, είχαμε επισημάνει την σημασία που θα είχε η πιθανή κατοχύρωση του οικοπέδου 10 στην εν λόγω κοινοπραξία καθώς διεθνολόγοι, όπως ο Γιώργος Κέντας, ανέφεραν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα, στην προσπάθεια για πίεση προς την Τουρκία, να κάνει τα απαραίτητα βήματα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ή ακόμα και στην διαφύλαξη των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου.
Την ίδια περίοδο που οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, είναι άκρως ουσιαστικές ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Έιμος Χόκσταϊν βρισκόταν στην Κύπρο, όπου είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο αλλά και τον Υπουργό Ενέργειας.
Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που άπτονται των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου, του 3ος γύρος αδειοδότησης, των ενεργειακών σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Κυπριακή Δημοκρατία εμπλέκεται σε αυτά, καθώς επίσης και ζητήματα συνεργασίες μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου στο επόμενο διάστημα.
Αποτέλεσμα των συναντήσεων, είναι το έντονο ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης, ότι στην δεδομένη χρονική συγκυρία, η περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, έχει τεράστια σημασία, καθώς αναμένεται να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την ομαλότητα στην διεξαγωγή των σχεδιασμών.
Η μεγάλη μάχη δόθηκε για το τεμάχιο «10», αφού τρεις από τις προτάσεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους, πρόκειται για τις προτάσεις της κοινοπραξίας των Exxon Mobil - Qatar Petroleum, της κοινοπραξίας ΕΝΙ - Τ Τotal και της Νορβηγικής Statoil.
Σύμφωνα με αναφορές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση της Exxon Mobil - Qatar Petroleum περιείχε στοιχεία, που της έδωσαν ελαφρά πιο υψηλή τελική βαθμολογία με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και την φόρμουλα αξιολόγησης. Τέτοια κριτήρια είναι το οικονομικό εκτόπισμα, αλλά και το μέγεθος και η μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων, που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κυπριακό κρατικό ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum, που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.
Σημαντικό γεγονός είναι και η ανάθεση του τεμαχίου «6» σε μια επίσης πολύ ισχυρή κοινοπραξία, αυτή της ΕΝΙ - Τotal. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, σημαίνει ότι θα καλυφθεί με επαρκείς σεισμογραφικές έρευνες και η περιοχή αυτή, στην οποία έχουν γίνει μόνο κατ’ αρχήν σεισμογραφικές έρευνες, αλλά και λόγω του ότι για μέρος του τεμαχίου προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις η Τουρκία.
Η διαδικασία που ακολουθεί
Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε επιτροπή, αποτελούμενη από τον Υπουργό Ενέργειας και τον Υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε να διαπραγματευτούν τους όρους των συμβολαίων και τις πρόνοιες που θα περιλαμβάνονται σε αυτά, μαζί με τις εταιρείες. Σε περίπτωση που η διαδικασία είναι επιτυχής και πάντα με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα εκδοθούν Άδειες για διενέργεια μελετών για αξιοποίηση Υδρογονανθράκων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι αναπληρωματικές εταιρείες, θα κληθούν για διαπραγμάτευση.