Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών συστήνει ο γνωστός Τουρκοκύπριος πολιτικός και πρώην πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, που μετονομάστηκε σε κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί. Από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της τ/κ κοινότητας στην ε/κ πλευρά, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι το Κυπριακό βγήκε από το ψυγείο, έγινε μια καλή αρχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε κιόλας.

Το φυσικό αέριο και η κακή οικονομική κατάσταση των δύο κοινοτήτων είναι κατά τον κ. Ακιντζί δύο νέοι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης ενώ υπογραμμίζει ότι η πρώτη παράγραφος στο κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου αφορά στο ότι το παρόν στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει την ανάγκη, αυτή φορά, ο κόσμος να είναι συμμέτοχος στη διαδικασία, να εμπλακούν οργανώσεις, συντεχνίες, κόμματα και νεολαία, ώστε να εμπεδώσουμε το περιεχόμενο της λύσης γιατί είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη νέα δομή βιώσιμη. Ενθυμούμενος τα χρόνια της συνεργασίας του με τον Λέλλο Δημητριάδη, όντας αμφότεροι στις δύο πλευρές της Λευκωσίας, ο κ. Ακιντζί επισημαίνει ότι τότε υπήρχε ως βασική αρχή η αμοιβαία ανάγκη του κοινού αποχετευτικού που είχε κοινό όφελος και για τις δύο κοινότητες.

Με αφορμή αυτό, υποστηρίζει ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας είναι το ωφέλιμο λόγω χαμηλού κόστους.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Τουρκία, δεν θεωρεί ότι το ΑΚΡ θα έχει σοβαρές απώλειες στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, επισημαίνει όμως ότι μια δυνατή δημοκρατία και η σταθερότητα τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα μπορούν να συμβάλουν καλύτερα σε μια λύση. Αφήνει ωστόσο αιχμές για τη στήριξη της Τουρκίας στο σχέδιο Ανάν το 2004, λέγοντας πως ήταν σαν να ήθελε το ζήτημα «να μείνει στην ιστορία» αφού μετά το μόνο που άκουγαν ήταν για την άρση των «εμπάργκο» και όλοι πήραν αυτό που ήθελαν, εκτός από τους Τ/κ.

Ο κ. Ακιντζί τάσσεται υπέρ μια χωριστής λίστας για τους Τ/κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που μένουν στις κατεχόμενες περιοχές στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, επικαλούμενος σχετική πρόνοια του Συντάγματος του 1960 και δηλώνοντας πως αυτό θα ήταν μια καλή χειρονομία από την ε/κ πλευρά μέχρι την επίτευξη λύσης, το συνδέει με το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων και την επίδειξη καλής θέλησης από την τ/κ πλευρά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει, δεν θα είναι υποψήφιος ο ίδιος, αλλά θα χρησιμοποιήσει την ψήφο του. Ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις «προεδρικές» εκλογές του 2015 στα κατεχόμενα. Τώρα πρέπει να στηρίξουμε τους δύο ηγέτες, τονίζει, προσθέτοντας ότι στην πολιτική «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην λες».