News International Sl Διχασμένη η Διεθνής Κοινότητα για τις ταραχές στη Βενεζουέλα

Διχασμένη η Διεθνής Κοινότητα για τις ταραχές στη Βενεζουέλα

Με ανησυχία παρακολουθεί η Διεθνής Κοινότητα την αιματηρή αναταραχή στην Βενεζουέλα. Υπενθυμίζεται ότι ο  Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Γκουαϊδό,  ο οποίος λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

Κρεμλίνο-Άγκυρα

Στο πλευρό της Κυβέρνησης Μαδούρο, εκτός από τον προσωπικό του φίλο Ερντογάν, τάχθηκε και η Μόσχα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως Ρωσία αναγνωρίζει τον Νικολάς Μαδούρο ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Τα γεγονότα στη Βενεζουέλα είναι μια απόπειρα σφετερισμού της εξουσίας στη χώρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι παραβιάζονται τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου. Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στις υποθέσεις της Βενεζουέλας θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της Δούμας καταδίκασε τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Facebook για το γεγονός ότι έδωσε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ένα μπλε σήμα επαλήθευσης, ενώ το αρνείται στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Προειδοποίηση Κίνας

Η Κίνα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν εκτός της τρέχουσας πολιτικής κρίσης της Βενεζουέλας και υπογράμμισε ότι αντιτίθεται σε όλες τις εξωτερικές παρεμβάσεις στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Γαλλία-Ισπανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζει «το θάρρος» των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη χώρα.

Η Ισπανία αναφέρει ότι οι εκλογές αποτελούν τον μόνο τρόπο για «διέξοδο» από την κρίση της Βενεζουέλας.

Οι ελπίδες Ιράν 

Το Ιράν στέκεται στο πλευρό του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καθώς αντιμετωπίζει πρόκληση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε χθες, Τετάρτη, προσωρινός πρόεδρος της χώρας που πλήττεται από ταραχές. "Το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας κατά των αθέμιτων και παράνομων ενεργειών όπως απόπειρες πραξικοπήματος και ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί. Η Τεχεράνη ελπίζει να υπάρξει ειρηνική λύση στην πολιτική κρίση, πρόσθεσε ο Γασεμί, η δήλωση του οποίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί επί χρόνια στενές σχέσεις με την Βενεζουέλα και τον Νικολάς Μαδούρο.

Η στάση Ε.Ε.-ΟΗΕ

Έκκληση για την έναρξη μιας άμεσης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη" στη Βενεζουέλα, απηύθυνε σήμερα εκ μέρους των 28 Κρατών Μελών της Ε.Ε. η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποιώντας ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της είναι έτοιμα να στηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα, ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε καταστροφή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνήθηκε σήμερα να αναγνωρίσει ρητά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό ηγέτη της χώρας και απηύθυνε έκκληση για μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών.

«Υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείσα επανειλημμένως από δημοσιογράφους γιατί η Ένωση δεν έφθασε να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, η εκπρόσωπος είπε: «Σκοπός μας είναι να εστιάσουμε στις εξελίξεις επί του εδάφους στη Βενεζουέλα... υποστηρίζουμε την Εθνοσυνέλευση, θα επιθυμούσαμε μια πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές».

Βρετανία - Γερμανία 

Η Βρετανία υποστηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως ηγέτη της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο οποίος πρόσθεσε πως οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2018 δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

«Οι προεδρικές εκλογές του 2018 δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, άρα η βάση εξουσίας του καθεστώτος είναι βαθιά προβληματική. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση με τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο», είπε εκπρόσωπος της Μέι.

«Σε σχέση με τις ΗΠΑ, νομίζουμε πως είναι εντελώς απαράδεκτο για τη Βενεζουέλα να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις. Η επίλυση της κρίσης αυτής βρίσκεται στην εργασία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και διπλωματικής επίλυσης και όχι στις απελάσεις.»

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει ένα ελεύθερο μέλλον για τη χώρα.

«Ο λαός της Βενεζουέλας είναι θαρραλέα δεσμευμένος σε ένα μέλλον για τη χώρα», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Αυτό απαιτεί μια πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές. Η δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο εδώ.»

Top