News International Sl Στα άκρα οδηγούν τη διεθνή κοινότητα οι ισχυρές δυνάμεις

Στα άκρα οδηγούν τη διεθνή κοινότητα οι ισχυρές δυνάμεις

Στα άκρα οδηγούν τη διεθνή κοινότητα οι ισχυρές δυνάμεις.
 
Με όπλο στα χέρια τους τις οικονομικές κυρώσεις, Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να στριμώξουν τη Ρωσία και την Τουρκία, με στόχο να κερδίσουν το παιγνίδι των εντυπώσεων, αλλά και της επιρροής σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος.
 
Η Ελλάδα, που βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων και κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχει διαλέξει ανοιχτά στρατόπεδο και πλέον ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κατηγορεί ανοιχτά το Κρεμλίνο ότι εξυπηρετεί τον τουρκικό δάκτυλο.
 
Θέση «μάχης» στο πλευρό της Ελλάδος λαμβάνει από σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Είναι προφανές ότι πρόκειται για την αρχή μιας νέας παρτίδας στη σκακιέρα της διπλωματίας.
 
Στο κεφάλαιο της «ελληνορωσικής φιλίας» μπαίνει ο υπότιτλος «ελληνορωσική κρίση», που τους επόμενους μήνες θα διαφανεί αν θα αποτελέσει τελικά ξεχωριστό κεφάλαιο εκ διαμέτρου αντίθετο από τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
 
Μετά τις χθεσινές ρωσικές καταγγελίες ότι η Ελλάδα δεν επέτρεψε άδεια εισόδου σε Ρώσους κληρικούς και την υποβολή υπομνήματος διαμαρτυρίας στον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, ο Νίκος Κοτζιάς ανέβασε τους τόνους, καταδικάζοντας τη Ρωσία για την απέλαση των Ελλήνων διπλωματικών ακολούθων την προηγούμενη εβδομάδα.  
 
Με δεδομένη, λοιπόν, αυτήν την εικόνα στην τουρκική οικονομία, οι κυρώσεις μετατρέπονται σε όπλο μεγατόνων στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εφαρμόζοντας εξωτερική πολιτική επιχειρηματικού μοντέλου, επιδιώκει να απομονώσει την Τουρκία, αφενός αλλά και να αποδυναμώσει την σύμμαχο Ρωσία. Με τα της Τουρκίας η Ουάσιγκτον διπλασίασε τους δασμούς.
 
Επί της ουσίας, ο Τραμπ σπρώχνει την Τουρκία στον γκρεμό, δίνοντας εντολή να διπλασιαστούν οι δασμοί σε τουρκικό χάλυβα που θα φτάνουν πλέον το 50% και αλουμίνιο, που θα φτάνουν το 20%.
 
Αιτιολόγησε δε πως πήρε αυτή την απόφαση επειδή η τουρκική λίρα κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας, ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση Ερντογάν, ότι οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν δολάρια, αλλά οι Τούρκοι έχουν τον Αλλάχ, αλλά και παράκληση στους πολίτες που διαθέτουν χρυσό να τον μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες.  
 
Μετά την απόφαση Τραμπ, όμως, για διπλασιασμό των δασμών, ο Ερντογάν επανήλθε και διαμήνυσε πως κανείς δεν μπορεί να λυγίσει το τουρκικό έθνος με κυρώσεις, κατηγορώντας τη Δύση για οικονομικό πόλεμο.    
 
 
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας είναι στην ίδια σελίδα και εκτοξεύει τα ίδια πυρά, στους ίδιους αποδέκτες, καθώς η χώρα είναι μέλος του ίδιου άξονα, στον οποίο συμμετέχουν εκτός από την ίδια και την Τουρκία, και το Ιράν.
 
Στόχος των νέων αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, που ουσιαστικά πυροδότησαν και τις αντιδράσεις των Ρώσων και οδήγησαν τον Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ να μιλήσει για έναρξη οικονομικού πολέμου, είναι ο ενεργειακός τομέας.
 
Οι κυρώσεις δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομερώς, αλλά αναμένεται να ισχύσουν στις 22 Αυγούστου, ενώ ακολούθως είναι θέμα ημερών για τη Ρωσία να αντιδράσει στο ίδιο μοτίβο. 
 
Σε αυτό το διπλωματικό μέτωπο η στάση της ΕΕ είναι ακόμη πιο ουδέτερη, λόγω συμφερόντων. 
 
Οι κυρώσεις έχουν εγείρει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επισύρουν ποινές σε όσες εταιρείες συνεργάζονται με τη Ρωσία για να οικοδομήσουν δίκτυα φυσικού αερίου όπως το σχέδιο Nord Stream 2 κι ως εκ τούτου, όπως έγινε και με τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, όσες ευρωπαϊκές εταιρείες συνεργάζονται με τη Ρωσία, δεν θα μπορούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ.
 
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν και πάλι, σε πρώτο πλάνο, οι Γερμανοί και ακολούθως οι Γάλλοι.  
 
Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η αντιπαράθεση γίνεται κυρίως μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών - Ρωσίας, σε δεύτερο στάδιο μεταξύ των μελών που ανήκουν στον άξονα της κάθε μιας. Κι όλα αυτά για την αύξηση της επιρροής, στις περιοχές ενδιαφέροντος.    
 
Εξίσου γεωπολιτικά και οικονομικά είναι τα συμφέροντα: Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή είναι οι ζώνες ενδιαφέροντος.
 
Ο ρωσικός άξονας χρειάζεται την ισχυροποίηση της Τουρκίας, ο αμερικανικό-ισραηλινός, χρειάζεται το ακριβώς αντίστροφο, δηλαδή την υποβάθμιση της Τουρκίας και άρα την ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου και της Ελλάδος.
 
Οι εξελίξεις βρίσκονται στο ξεκίνημα της εφαρμογής των νέων σχηματισμών, καθώς ένας στρατιωτικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν, ούτε στη Μεσόγειο, ούτε στα Βαλκάνια, και έτσι όπλο στα χέρια των ισχυρών, όπως άλλωστε πρώτη η Ευρώπη έκανε, γίνονται οι οικονομικές κυρώσεις.
 
 

 

 

Top