News International Sl Στον απόηχο της κατ΄ αρχήν συμφωνίας για τα Σκόπια-Οι αντιδράσεις

Στον απόηχο της κατ΄ αρχήν συμφωνίας για τα Σκόπια-Οι αντιδράσεις

Ορόσημο στην ιστορία της Ελλάδας αποτελεί η χθεσινή μέρα, καθώς φαίνεται ότι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής της πολιτικής φτάνει στο τέλος του. Μεγάλη μέρα χαρακτηρίζεται και για τα Βαλκάνια καθώς και για την ΕΕ.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσαν το κλείδωμα της κατ’ αρχήν συμφωνίας για το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, βαφτίζοντας την βαλκανική χώρα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς και όπως είπε αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα οι δύο πρωθυπουργοί σε Αθήνα και Σκόπια.

«Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, "συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό.

Επισημαίνοντας ότι η συμφωνία διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της Ελλάδας, διατηρώντας το σχετικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημά της, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία».

Αναφερόμενος στην ιστορία της χρόνιας διαφοράς της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές των εθνικών θέσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Όπως διευκρίνισε η συμφωνία προβλέπει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων (erga omnes), ενώ βασική προϋπόθεσή της αποτελεί η Συνταγματική αναθεώρηση στην οποία θα πρέπει να προβούν τα Σκόπια προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα σημεία αλυτρωτισμού που περιέχονται στο Σύνταγμά τους.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η επιτευχθείσα συμφωνία περιλαμβάνει όλες τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος τα Σκόπια θα πρέπει εκ των προτέρων να προχωρήσουν σε απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών, απάλειψη σε αναφορές περί προστασίας των μακεδονικών μειονοτήτων εκτός συνόρων και εναρμόνιση με το σχετικό άρθρο του ελληνικού Συντάγματος περί ελληνικής ομογένειας.

Στη συμφωνία καθορίζονται επίσης οι μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στο κράτος των Σκοπίων και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Προνοείται επίσης η σύσταση ειδικών επιτροπών που θα αναλάβουν να εξετάσουν τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.

Θ’ αναγνωριστεί από την Ελληνική Δημοκρατία η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας με τη σημείωση, ότι τα Σκόπια στο πλαίσιο της συμφωνίας αναγνωρίζουν πως η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Επίσης αναγνωρίζεται από την Ελληνική Δημοκρατία η μακεδονική εθνικότητα η οποία θα αναφέρεται ως Μακεδόνας πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό της Μακεδονίας.

Αν τα Σκόπια δεν εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις, η όλη διαδικασία θα παγώσει.  Η κύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα έρθει μόνο αφού κυρωθεί η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Έχει επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και έχει επιτευχθεί λύση στην 25χρονη διαμάχη με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη τύπου.

Όπως είπε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι πολίτες σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Την συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, «συνεχάρη» τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τη συμφωνία χαιρέτησαν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Βερολίνο καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Για ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος.

Μπαράζ αντιδράσεων έφερε ωστόσο η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Λάβρος κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα για μυστική διπλωματία.

Ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας περιφρόνησε τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του και αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή των Ελλήνων.

Στις 9:30 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα γίνει δεκτός από τον Προέδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονοματοδοσίας.

Τη στάση του για το Σκοπιανό ξεκαθάρισε χθες το Κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Κινήματος, Πάνος Καμμένος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό.  Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάγια και δεν αλλάζει. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία συμφωνία που περιέχει στο όνομα της γειτονικής χώρας τον όρο "Μακεδονία"» τόνισε ο Πάνος Καμμένος. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό με τους όρους που περιέχει δεν θα γίνει αποδεκτή σε δημοψήφισμα ή ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το σχέδιο συμφωνίας θα αξιολογηθεί για να διαπιστωθεί αν πλήρη τους όρους για προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Ο ΓΓ του κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη συμφωνία δίνει συστατική επιστολή στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και προωθεί την ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Τη συμφωνία καταδίκασαν η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Στην πρώτη του αντίδραση μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ της Ελλάδος και πρώην Υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Αμύνης, στρατηγός εν αποστρατεία, Φράγκος Φραγκούλης, μιλώντας στο SigmaLive, κάλεσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να παραιτηθεί, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία.

 

Top