News International Sl «Παράτησαν Ελλαδίτη στα 6.900m στις Άνδεις να πεθάνει»

«Παράτησαν Ελλαδίτη στα 6.900m στις Άνδεις να πεθάνει»

Με μία συγκλονιστική δημοσίευση - αποκάλυψη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αποχαιρέτησε ο Π. Κοτρωνάρος τον φίλο του γιατρό Δημήτρη Κωνσταντίνου, που έχασε τη ζωή του στις Άνδεις κατά τη διάρκεια εκδρομής ορειβασίας στην Αργεντινή. Ταυτόχρονα, ο κ. Κοτρωνάρος δίνει και πληροφορίες για το τραγικό συμβάν, υποστηρίζοντας ότι όσα γράφουν τα ξένα ΜΜΕ περί νοσοκομείου και βοήθειας από μέλη άλλων αποστολών είναι ψευδέστατα.

 

«Στις 14 Ιανουαρίου του 2018, στις 3.30μ.μ., ο συνορειβάτης μου Δημήτριος Κωνσταντίνου άφησε την τελευταία του πνοή, πιθανότατα από καρδιακή ανακοπή, στα 6.900m κάτω από την κορυφή του όρους Aconcagua των Άνδεων.

Αυτά που γράφουν τα ξένα site περί νοσοκομείου και βοήθειας από μέλη άλλων αποστολών είναι ψευδέστατα. Προσπαθούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον 10-12 ακόμα ορειβάτες μέλη των διεθνών αποστολών Aconcagua Vision και Inca Expeditiones, με οδηγούς βουνού UIAGM, οι οποίοι, παρά τις εκκλήσεις μου για βοήθεια, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας, μας αγνόησαν παντελώς.

Παρέμεινα μόνος μου με τον Δημήτρη, κάνοντάς του ΚΑΡΠΑ για περίπου 20 λεπτά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, προσπάθησα να τον μεταφέρω χαμηλότερα, καταναλώνοντας πολλές δυνάμεις, αλλά ήταν αδύνατον σε αυτό το υψόμετρο. Όταν άφησα τον Δημήτρη τους πρόλαβα στην κατάβαση να ψάχνουν μέσα στην ομίχλη τη διαδρομή για το Camp Cholera, όπου είχαν στήσει τα αντίσκηνά τους και τους διόρθωσα, καθώς είχα καταγράψει την πορεία της ανόδου με το GPS. Από εκεί συνέχισα μόνος την κατάβαση ως το Camp Nido Condores (5.600m), όπου επιβεβαίωσα το συμβάν στους Rangers και την αστυνομία βουνού, οι οποίοι είχαν ήδη ενημερωθεί.

Η σορός του Δημήτρη είναι ακόμα στα 6.900m. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Μεντόζα και χαίρω άκρας υγείας, πολύ καλά εγκλιματισμένος και έτοιμος να ξανά ανέβω στην κορυφή, συμμετέχοντας στην ομάδα διακομιδής και κατάβασης της σορού από το βουνό. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Bouenos Aires, την ΕΟΟΑ και το ΣΕΟΒ που κάνουν σημαντική προσπάθεια ώστε να μπορέσω να συμμετέχω στην επιχείρηση διακομιδής της σορού του φίλου και συνορειβάτη μου Δ. Κωνσταντίνου από τα 6.900m στα 5.600m, όπου είναι το υψηλότερο σημείο που μπορεί να φτάσει ελικόπτερο, κάτι το οποίο μου αρνούνται οι Αρχές της Αργεντινής.

Είναι η ελάχιστη ηθική προσφορά τόσο για μένα όσο και για την οικογένεια του εκλιπόντος. Βρίσκομαι στη Μεντόζα πολύ καλά εγκλιματισμένος και έτοιμος να ανέβω ξανά στην κορυφή. Έχω επιχειρήσει σε βουνά 2.000m υψηλότερα από την κορυφή των Άνδεων (Everest 8.848m, ChoOyu 8.201m, Daulagiri 8.167m, Sishapangma 8.046m) και επί επτά χρόνια ήμουν εκπαιδευτής της ΕΜΑΚ στο χειμερινό βουνό και τη διάσωση. Για περισσότερα από 10 χρόνια ο Δημήτρης Κωνσταντίνου και η σύζυγός του Ασπασία με τίμησαν με την επιλογή τους να συμμετέχουν σε ορειβατικές αποστολές, όπως στο Mont Blanc, το Kilimanjaro, το Ararat, το Monte Roza, το Elbrus κ.α. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να απαλύνω τον πόνο της απώλειας του αγαπημένου τους. Στη μνήμη του Δημήτρη, παραθέτω ένα μικρό video από την προσπάθειά του στις Άνδεις. Π. Κοτρωνάρος, Mentoza, Argentina.»

Πηγή: cnn.gr

Top