News International Sl Ερντογάν:Να εργαστούμε για σταθερότητα -Τι είπε για Κυπριακό

Ερντογάν:Να εργαστούμε για σταθερότητα -Τι είπε για Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε εκ νέου την Τρίτη το ιρακινό Κουρδιστάν να ακυρώσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του που προβλέπεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει να απολέσει τις «ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται σήμερα».

 

«Καλούμε την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε» για την ανεξαρτησία της περιοχής, υπογράμμισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αν αγνοήσει την καθαρή και αποφασιστική θέση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδικασία που θα στερήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν τις ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται σήμερα», συνέχισε.

«Πρέπει όλοι να εργαστούμε για (...) την ηρεμία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι να πυροδοτούμε νέες συγκρούσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η τουρκική προεδρία είχε ήδη προτρέψει τη 14η Σεπτεμβρίου τους ιρακινούς κούρδους να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το κάνουν αυτό θα οδηγήσει στην «απομόνωση» της Αρμπίλ.

Ο Ερντογάν εξάλλου γνωστοποίησε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα συνεδριάσει την 22α Σεπτεμβρίου για να εξετάσει το θέμα αυτό.
Η ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου σε αυτή την περιοχή του βόρειου Ιράκ, που έχει εξασφαλίσει από το 1991 μια αυτονομία που

διευρύνθηκε με τα χρόνια.
Σχεδόν όλες οι χώρες, με την εξαίρεση του Ισραήλ, έχουν ταχθεί εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Η Άγκυρα και οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν έχουν μια περίπλοκη σχέση. Οι εμπορικές ανταλλαγές τους ακμάζουν, αλλά η Τουρκία υψώνει συχνά τη φωνή της κι απορρίπτει κάθε σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Η Άγκυρα, η οποία συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του PKK, ανησυχεί για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της.

Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να εξεγάσουμε προτάσεις για λύση που να σέβονται δικαιώματα Τ/κ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να εξετάσει προτάσεις για λύση του Κυπριακού οι οποίες να σέβονται τα δικαιώματα των Τ/κ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

“Μας λυπεί το γεγονός ότι οι περιεκτικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού που ξεκίνησαν το 2008 κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα λόγω της ακατανόητης στάσης των Ε/κ. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η ανακάλυψη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο να διασφαλίσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για λύση που να σέβονται τα δικαιώματα των Τ/κ”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά το Βόρειο Ιράκ να ακυρώσει το δημοψήφισμα της 25ης Ιουλίου για την ανεξαρτησία λέγοντας ότι η απόφαση για δημοψήφισμα μπορεί να αποτελέσει αιτία για νέες συγκρούσεις στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είπε ότι η Τουρκία έδωσε τον πιο σημαντικό αγώνα εναντίον του με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, ενώ για το YPG (Κούρδοι της Συρίας) είπε ότι δολοφονούν όσους στρέφονται εναντίον τους στις περιοχές της Συρίας που καταλαμβάνουν διαπράττοντας ανθρώπινα εγκλήματα.

Για το προσφυγικό ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από τρία εκατομμύρια Σύρους και πάνω από 200 χιλιάδες Ιρακινούς, ενώ από τη διεθνή κοινότητα δεν λαμβάνουν αρκετή βοήθεια. Έχουν ξοδέψει 30 δις δολάρια, όπως είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν έδωσε τη βοήθεια που υποσχέθηκε.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι στο γεύμα πριν από τις ομιλίες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Τούρκος Πρόεδρος είχε μια θερμή συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ με τη βοήθεια μεταφραστή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

Top